Zvyky a tradície na slovenských svadbách (2. časť)

02.06.2023

Paulina

Pre mladé páry je dnes mať candy bar, dokonalú výzdobu a profesionálneho kameramana minimálne rovnako dôležité ako dodržiavanie tradičných svadobných tradícií a zvykov. Zároveň k nám zo zahraničia prenikajú stále nové trendy. Faktom ale zostáva, že vo všeobecnosti sú Slováci o niečo opatrnejší v ich aplikovaní do praxe. Niektoré prvky sa k nám dostávajú len pomalými krôčikmi, iné k nám nepreniknú vôbec.

Niečo staré, nové, požičané a modré

Veľmi populárnym sa stal u nás zvyk, že by každá nevesta mala mať oblečené niečo staré, nové, požičané a modré. Tradícia je založená na staroanglickom rýme, ktorý pochádza z 19. storočia. Okrem vyššie spomenutých vecí by podľa rýmu mala mať nevesta v topánke aj starú mincu ("Something old, something new, something borrowed, something blue, a sixpence in your shoe.").

nevesta s podvazkom na nohe

Čo ale všetky tieto veci symbolizujú? Presný význam každej z nich nie je úplne jasný, ale existuje niekoľko populárnych teórií. „Niečo staré“ predstavuje odkaz k minulosti, zachovanie starých tradícií. „Niečo nové“ má priniesť nádej a optimizmus do budúcnosti. Verilo sa, že „niečo požičané“ od šťastne ženatého priateľa alebo príbuzného prináša šťastie aj do novomanželského zväzku a dokonca aj plodnosť. Modrá farba má odvrátiť všetko zlé a znamenala lásku, čistotu a vernosť. Šesť pencí malo priniesť páru prosperitu. Od tejto tradície sa už ale upustilo, pretože minca sa už nevyrába.

Hádzanie kytice

Ďalším trendom zo západu je hádzanie kytice. Žena, ktorej sa kyticu hodenú nevestou podarí chytiť, by sa mala do roka a do dňa vydať. Nevesty si pri tejto príležitosti dávajú vyrobiť dokonca dve svadobné kytice. S jednou, tou honosnejšou, sa vydávajú a tú druhú „obetujú“ pri hádzaní. Už len samotná kytica je ale na svadbách, v porovnaní s minulými storočiami, novinkou. Tradičné nevesty nemali kyticu, mali veniec z kvetov a šaty zdobené farebnými stuhami. Veľmi populárnym zvykom, nad ktorým by naši predkovia pravdepodobne zalamovali rukami, sa u nás stala aj rozlúčka so slobodou, o ktorej sa dočítate viac v špeciálnom článku.

nevesta hadze kyticu
Výmena svadobných obrúčok

Dôležitou a neodmysliteľnou súčasťou svadobného obradu je výmena obrúčok pri manželskom sľube. Obrúčkami dávajú ich nositelia svetu jasne najavo, že sú zosobášení. Pre mnohých je zrejme prekvapivé zistenie, že tradícia výmeny prsteňov medzi partnermi pochádza až z 20. storočia, i keď pôvod odovzdávania prsteňa možno hľadať už pred tisíckami rokov. Významná súčasť obradu sa v priebehu storočí a naprieč kultúrami menila a preto jej pôvod nie je úplne jednoznačný. Tvar svadobného prsteňa odkazuje na neporušiteľný sľub a záväzok. Kruh nemá začiatok ani koniec rovnako ako láska. Kruh je považovaný za synonymum nekonečna, celistvosti, návratu domov a cyklického sa opakovania určitých udalostí v živote. V našich končinách sa obrúčka zvykne nosiť na prstenníku ľavej ruky. Ešte starí Egypťania verili, že tzv. “žila lásky” vedie od štvrtého prsta ľavej ruky až do srdca. O samotných obrúčkach a zásnubných prsteňoch sme pre vás pripravili ďalší článok.

Svadobné dary kedysi a dnes

Zmena nastala aj pri svadobných daroch. Štandardom sa stali peniaze, za ktoré si mladomanželia kúpia to, čo sami chcú. Ak by ste ale predsa len mali nejaké špeciálne požiadavky na dary, náš svadobný plánovač vám pomôže o nich jednoducho informovať vašich hostí. V minulosti hostia na svadbu nosili jedlo a alkohol. Celá dedina vtedy prispela k tomu, aby bolo na svadbe čo konzumovať. V prípade, že by ste radi prekvapili novomanželov niečím originálny,, ale neviete čím, pripravili sme zoznam niekoľkých tipov.

Odháňanie zlých síl

Málokto si uvedomuje skutočný význam niektorých slovenských svadobných tradícií. Podstatou veľkej väčšiny z nich bolo odohnať temné nadprirodzené sily čo najďalej od mladomanželov. A hoci už dnes nie sme ani zďaleka takí poverčiví ako naši predkovia, väčšina z týchto zvykov sa na svadbách dodržiava dodnes.

Hlučné trúbenie

Cestou na obrad sa zvykne robiť veľký hluk hlasným trúbením. V minulosti sa počas cesty na obrad plieskalo bičom a to preto, aby sa zahnali zlé nadpozemské sily. To ale nie je ani zďaleka jediná tradícia, ktorú bolo na svadbe potrebné vykonať, aby sa zlí duchovia držali čo najďalej od mladomanželov v ich veľký deň.

Rovnaké šaty nevesty a družičiek

Nevestu pred zlými duchmi chránili slobodné dievčatá oblečené v podobných šatách ako nevesta. Duchov tak zmiatli, aby nevedeli rozpoznať, ktorá z dievčat je skutočnou nevestou. Úlohou družičiek je okrem toho pred príchodom nevesty rozhádzať okvetné lístky, ktoré sú symbolom plodnosti. Hádzanie ryže po obrade zasa symbolizuje prianie bohatstva a plodnosti. Niekedy ju nahrádza šošovica, oriešky, hrozienka, alebo dokonca konfety či cukríky.

nevesta s druzickami
Oddelená hostina

Dnes sa nevesta a ženích navzájom kŕmia a jedia zo spoločného taniera jednou lyžicou pred všetkými hosťami. V minulosti to bolo presne naopak. Mladý pár väčšinou jedol v oddelenej miestnosti, pretože podľa povier mohli absorbovať čiernu mágiu ústami. Keďže na svadbe bolo veľa ľudí, nevesta a ženích boli chránení izoláciou.

Rozbíjanie taniera

Do slovenskej svadby bola včlenená aj židovská tradícia - rozbíjanie taniera a následné zametanie črepov z podlahy. Hluk rozbitého taniera mal vydesiť zlých duchov. Spolupráca nevesty a ženícha pri zametaní podlahy tiež zaisťuje, že manželský pár bude dobre spolupracovať a vzájomne sa dopĺňať. Verí sa, že šťastie je ukryté v množstve črepov, na ktoré sa tanier rozbije.

Prenášanie nevesty cez prah

Ďalším zvykom, ktorým má ženích chrániť svoju nevestu pred zlými duchmi je, že ju cez prah prenesie na rukách. Tým duchov, ktorí čakajú pod prahom oklame, že prahom prešiel len jeden človek. Týmto zvykom sa tiež predchádza tomu, aby nevesta zakopla, čo by prinieslo do vzťahu smolu. Verí sa tiež, že ak je ženích dostatočne silný, aby nevestu cez prah preniesol, bude ju schopný dobre ochraňovať. V niektorých oblastiach Slovenska má zasa nevesta prekročiť prah pravou nohou, tak aby sa ho nedotkla.

Zvyky a tradície sa líšia ako od regiónu k regiónu, tak na základe preferencií mladomanželov. Niektoré z nich sa stali neodmysliteľnou súčasťou takmer každej svadby, s inými sa stretávame len zriedkavo. Tak či onak, slovenské svadobné tradície dávajú každej svadbe nový rozmer a sú skvelou zábavou pre všetkých zúčastnených.

Nenašli ste čo ste hľadali? Viac si prečítajte v prvej časti článku o zvykoch a tradíciách, kde nájdete aj niečo viac z histórie.

Tím NášVeľkýDeň.sk.

What is new?

Do you want to be informed about interesting news, events and inspirations related to the wedding? Enter your email and we will inform you if we have something special for you.

Subscribe
people planning

Make your wedding planning easier

Discover the great wedding planning features offered by the NášVeľkýDeň online service.