Svadobné obrúčky: Na začiatku bol prsteň

21.12.2021

szatoflines

Stačí jeden prsteň a jedno “áno”, aby sa začalo to najkrajšie obdobie príprav a povinností, ktoré vyvrcholí ďalšími dvoma prsteňmi a ďalšími “áno”. Odkiaľ pochádza tradícia prsteňov, a ako si vybrať tie správne obrúčky si rozoberieme v tomto článku.

Zásnuby

Všetko to začína zásnubami, kedy muž pokľakne pred svojou partnerkou a s darom ju požiada o jej ruku a aby sa stala jeho manželkou. Táto tradícia pramení ďaleko v minulosti, kedy rodina nevesty dostávala veno, za ktoré nevestu “predali” ženíchovi.

Dnes túto symboliku prebralo hlavne darovanie prsteňa, ktorý sa volá zásnubný. Kruh znázorňuje večnosť. Na internete nájdete veľa rád, ako by mal správny zásnubný prsteň vyzerať. Hlavné však je, aby bol podľa vkusu partnerky a mal správnu veľkosť.

muz ziada zenu o ruku pri mori
Ako vybrať ten správny?

Páni, pred kúpou si overte, po akom prsteni vaša polovička túži. Má skôr elegantný, minimalistický štýl alebo sa rada oblieka výstredne či farebne? Nosí už nejaké prstene, podľa čoho by ste sa vedeli odpichnúť? Preferuje zlato, biele, ružové či žlté, platinu alebo striebro? Nad týmito otázkami by ste sa mali pred kúpou zásnubného prsteňa zamyslieť. Nebojte sa požiadať o pomoc jej matku, sestru či najlepšiu priateľku. Top tip: má vaša priateľka pinterest? Skúste tam nahliadnuť a určte nájdete nejakú inšpiráciu.

Prsteň sa dáva na prstenník na ľavej ruke. V minulosti sa však nosil na akomkoľvek prste. Tradíciu prstenníku na ľavej ruke zaviedli až Rimania, ktorí verili, že žila nazývaná vena amoris putuje priamo do srdca. Hoci to vedci neskôr vyvrátili, tradícia zostala zakorenená. Po svadobnom obrade ide na ľavý prstenník obrúčka (nazývaný aj snubný prsteň) a zásnubný prsteň sa presúva na pravý prstenník. Avšak je to všetko na vašom rozhodnutí.

zasnubny prsten na zenskej ruke
Obrúčky

Samotný svadobný obrad je už len právnou, no najhlavnejšou, súčasťou začiatku manželstva. Pár si povie svoje “áno” a vymení si obrúčky. Tie sa v minulosti vyrábali z trstiny, kože či kostí a až neskôr z kovov. Lepší materiál neznamenal väčšiu lásku, ale väčšie bohatstvo. Pár ich po vzájomnej dohode kupuje spolu, aby sa hodili k štýlu oboch novomanželov.

svadobne obrucky na rukach novomanzelov

Prí výbere je dôležité staviť na kvalitu, keďže s vami strávia každý deň, až do konca života. Vybrali sme pre vás šťastnú sedmičku kvalitných slovenských a českých výrobcov, ktorí vám pripravia vaše obrúčky či zásnubný prsteň presne podľa vašich predstáv.

SM Gold

Slovenský výrobca zásnubných prsteňov, obrúčok a ďalších šperkov, ktorý začal svoju tradíciu už v roku 1958. Prstene vám vyrobia presne podľa požiadaviek, k briliantu dokonca dostanete na požiadanie aj certifikát.

Loretta

Dlhoročná tradícia v rodine je výsledkom kvalitných šperkov, od prsteňov až po korunky. Dokážu vyrobiť jedinečné kusy na mieru, ktoré nebude mať nikto iný. Ich zlatníctvo získalo aj niekoľko ocenení. Nielen preto sú partnermi prestížnej súťaže krásy Miss Slovensko.

Laura Gold

Svojou kreativitou a trvácnosťou sa tento rodinný šperkársky biznis prebojoval z Trenčianskej Turnej až do zahraničia. Pri výrobe sa snažia nevyrábať zbytočný odpad. Aj tie najmenšie čiastočky pri brúsení či leštení zachytávajú špeciálne filtre. Sieť predajní majú po celom Slovensku.

Bisaku

Deväťčlenný tím pracuje v srdci Brna na výrobe tých najoriginálnejších šperkov. Ponúkajú kvalitnú prácu s doživotnou zárukou, servisom zdarma a výmenou do 90 dní, pokiaľ sa do výberu netrafíte. Predajňu majú aj v Bratislave, kde sa môžete pokochať ich prácou.

Jessica Simonfyová

Netradičné kúsky v urban štýle ručne vyrába panamsko-slovenská podnikateľka. Ak hľadáte unikátny jednoduchý zásnubný prsteň či dokonca aj obrúčky toto je pre vás správna voľba.

Novau

Klenotníctvo so sídlom v Bratislave sa špecializuje konkrétne na zásnubné prstene a obrúčky. Na ich stránke si môžete “vyskladať” prsteň podľa vašich preferencií. Jednoducho vyklikáte, aké materiály by mal váš prsteň obsahovať a zobrazí sa vám ponuka. Samozrejme, vedia vytvoriť aj unikátny prsteň na zákazku.

Zlatokov

Najznámejšie slovenské zlatníctvo pochádza z Trenčína. Výrobe šperkov sa venujú od roku 1957. Ponúkajú širokú ponuku od prsteňov až po retiazky, náušnice a náramky. Nájdete ich po celom Slovensku, kde sa môžete poradiť so špecialistami a nájsť ten správny kúsok pre vás.

Čo je nové?

Chcete zostať v obraze a byť informovaný o zaujímavých novinkách, udalostiach a inšpiráciách spojených so svadbou? Zadajte váš email a my vás informujeme len vtedy, keď pre vás budeme mať niečo špeciálne.

Odoberať
people planning

Uľahčite si organizovanie svadby

Využite skvelé funkcie pre plánovanie svadby, ktoré ponúka online služba NášVeľkýDeň.