Čo treba vybaviť pred svadbou?

02.06.2023

Predtým ako sa váš veľký deň vôbec uskutoční, je dôležité aby ste nezabudli na pár formalít, ktoré je potrebné zariadiť a áno, nevyhnete sa im ani po svadbe. Snáď každý pár sa zamýšľa nad tým, čo všetko treba vybaviť pred sobášom. V nasledujúcich riadkoch sa budeme venovať práve tým činnostiam, ktoré sa týkajú predsvadobných príprav.

Zamerali sme sa na záležitosti týkajúce sa samotného svadobného obradu. Vybrali sme niekoľko dôležitých bodov, ktoré je potrebné začleniť do plánovania hneď na začiatku, pričom nie sú pre každého samozrejmé. Preto v tomto článku nenájdete podrobný zoznam, ktorý by obsahoval všetky položky ako: zaobstaranie svadobných šiat, rezerváciu miesta pre hostinu alebo výber a objednanie fotografa, hudby či cateringu.

Žiadosť o uzavretie manželstva

V prvom rade je dôležité či pôjde o cirkevný alebo civilný sobáš. V prípade civilného sobášu musíte najskôr podať žiadosť na príslušnú matriku (matrika v mieste trvalého pobytu jedného z páru, rozhodnutie je na Vás). Súčasťou podávania žiadostí je aj úhrada poplatkov s tým súvisiacich. Žiadosti sa podávajú niekoľko mesiacov pred plánovaným termínom, preto tento krok vybavte ako prvý, aby ste mali istotu že nami plánovaný termín bude v skutočnosti realizovateľný.

Špeciálne miesto obradu

V prípade ak sa rozhodnete uzavrieť manželstvo na inom mieste, ako je vaše trvalé bydlisko, môžete si požiadať o delegáciu sobáša, ktorá Vám umožní manželstvo uzavrieť na inom mieste. Špeciálne povolenie sa vyžaduje aj v prípade že sa rozhodnete sobáš uzavrieť síce v mieste Vášho trvalého bydliska ale v inej obradnej sieni. Ak máte predstavu o romantickej svadbe na lúke či v lese, toto miesto musí taktiež schváliť matričný úrad.

Predsvadobná príprava (cirkevný sobáš)

Ak sa rozhodnete pre cirkevný sobáš musíte okrem matriky navštíviť aj farský úrad a absolvovať niekoľko stretnutí s farárom v rámci predmanželskej prípravy. Ak sa vyberiete na farský úrad, treba mať so sebou žiadosť o manželstvo, ktorú ste vypísali na matrike a krstné listy snúbencov. Aj v tomto prípade platí výnimka a treba si požiadať na farskom úrade o povolenie v prípade, ak s partnerom nepochádzate z rovnakého mesta, taktiež aj v prípade, že chcete manželstvo uzavrieť v inom meste ako z ktorého pochádzate. Ďalším krokom bude samotná príprava na manželstvo, na ktorej sa s farárom dohodnete. Následne absolvujete nácvik svadobného obradu, aby ste vedeli čo Vás čaká.

Niektoré záležitosti je potrebné „doťuknúť“ len pár hodín pred svadbou. Aby ste na nič nezabudli, sme ich pre vás všetky spísali v užitočnom článku na našom blogu venovanému tejto téme.

Informácie, ktoré sme tu uviedli sa, samozrejme, môžu líšiť. Rôzne pravidlá platia napríklad podľa toho, v akej cirkvi sa chystáte manželstvo uzatvoriť. Je dôležité, aby ste sa o všetkom vopred informovali na konkrétnych miestach, ktoré ste si pre svoj veľký deň vybrali. Nespoliehajte sa na všeobecné informácie, a tak predídete nepríjemným prekvapeniam.

Tím NášVeľkýDeň.sk.

Čo je nové?

Chcete zostať v obraze a byť informovaný o zaujímavých novinkách, udalostiach a inšpiráciách spojených so svadbou? Zadajte váš email a my vás informujeme len vtedy, keď pre vás budeme mať niečo špeciálne.

Odoberať
people planning

Uľahčite si organizovanie svadby

Využite skvelé funkcie pre plánovanie svadby, ktoré ponúka online služba NášVeľkýDeň.