Ako vybrať štýl svadby: Najčastejšie témy svadieb a podľa čoho sa rozhodovať?

07.09.2022

Paulina

Svadobný štýl udáva tón, v ktorom sa bude niesť váš Veľký deň. Vybraný štýl usmerňuje každé estetické rozhodnutie od výberu svadobných tlačovín, dekorácií a kvetov až po samotné miesto konania hostiny. Preto je jeho výber nesmierne dôležitou voľbou v rámci svadobného plánovania. Chcete sa vydať romantickou cestou, alebo skôr inklinujete k modernému štýlu? A čo tak svadba v štýle 20. rokov a lá Art deco?

Ako si vybrať svadobný štýl

Na začiatku si ako pár položte otázku, čo sa vám obom páči najviac. Ste obaja romantické typy, máte radi luxus, či skôr uprednostňujete neformálnosť a chcete mať záhradnú svadbu? Rolu v tomto príde nepochybne zohráva aj stanovený rozpočet. S menším rozpočtom síce extravagantnú svadbu na zámku nezorganizujete, na výber ale máte z obrovského množstva ďalších možností. Zvážiť by ste mali aj to, aké sú vaše obľúbené farby, kvety, prípadne sa môžete rozhodnúť zakomponovať do svadobnej témy niečo, čo máte obaja veľmi radi - niečo, čo vás vystihuje. Ak ste obaja fanúšikovia niektorého špecifického obdobia (populárne sú najmä 20. a 50. roky), za zamyslenie stojí vintage svadba.

Majte pritom na pamäti miesto konania svadby a počasie v danom ročnom období. Je tu dokonca možnosť elegantne skombinovať viaceré témy a vytvoriť tak zo svadobného dňa jedinečný a personalizovaný zážitok. Po výbere svadobnej témy môže nasledovať plánovanie všetkého ostatného, čo k svadbe patrí. Nielen výzdoba, tlačoviny, výber miesta recepcie, ale aj svadobné šaty by mali odzrkadľovať daný štýl. Pre ľahšie rozhodovanie sme v nasledujúcich riadkoch zhrnuli najčastejšie svadobné štýly, ktoré vám môžu slúžiť ako odrazový bod.

Romantická svadba

Jemné pastelové odtiene, množstvo kvetov - predovšetkým ruží a pivoniek, veľa sviečok, elegantné stolovanie - to všetko vytvára romantickú svadbu. Romantické duše najčastejšie siahajú po nežných odtieňoch ružovej farby, ktoré sa môžu (ale nemusia) odrážať aj v grafike svadobných tlačovín. Pri tomto type svadby na svadobných pozvánkach krásne vynikne kaligrafické písmo. Čo sa týka dekorácií, ideálnou voľbou sú napríklad krištáľové lustre, ktoré môžu byť v prípade svadby konajúcej sa na záhrade doinštalované. Romantickú atmosféru najlepšie doladí kvetinová fotostena, pri ktorej si hostia môžu zadovážiť krásne fotografie na pamiatku. Ideálnym miestom na konanie hostiny je zámok, čarovná atmosféra sa s použitím správnej dekorácie dá vytvoriť aj na inom mieste.

Romantický svadobný foto kútik
Vintage svadba

Všetci máme svoju obľúbenú dekádu minulého storočia. Niekto obdivuje extravagantný a výrazný umelecký smer Art deco z 20. rokov, iný zasa módu 50. rokov. A možno je vaša láska k nejakému konkrétnemu obdobiu natoľko silná, že si želáte premietnuť ju aj do svojho Veľkého dňa. Jedným z najjednoduchších spôsobov, ako tak urobiť, je skrz svadobný outfit, make-up a účes. V tomto prípade zohráva výraznú rolu svadobná pozvánka, na ktorej môže byť uvedený dress code (hostia tak môžu prísť v šatách typických pre dané obdobie). Ďalším dôležitým prvkom je zapožičanie auta, resp. veteránu z daného obdobia. Čo sa priestorov týka, nájsť efektne pôsobiaci môže byť o niečo ťažšie, nie však nemožné.

Svadobný koč s bielym koňom
Svadobné auto, veterán
Art Deco Svadba

Svadba v tomto veľmi špecifickom štýle si zaslúži osobitnú pozornosť. Táto nadčasová téma sa vyznačuje predovšetkým okázalosťou a výstrednosťou éry Great Gatsby. Na takejto svadbe nesmie chýbať množstvo zlatých prvkov, pierok a trblietok spolu s ostrými líniami v rámci výzdoby priestorov. Toto obdobie je charakteristické okázalou módou, dámy preto môžu siahnuť po flitrovaných a strapcových šatách, pierkach vo vlasoch, rukavičkách, a výraznom make-upe.

Zlatá svadobná tabuľa a svadobná výzdoba
Luxusný svadobný foto kútik
Bohémska svadba

Patríte so svojou nastávajúcou/nastávajúcim k ľuďom, ktorí si užívajú život naplno, nič neberú príliš vážne a príliš ich netrápi názor ostatných? Bohémsky štýl je pre vás zrejme tým najlepším riešením. Výrazné farby, najmä odtiene bordovej a oranžovej, lampová tráva a lapače snov v rámci výzdoby na takejto svadbe nesmú chýbať. Uličku k oltáru môžu lemovať koberce s orientálnym vzorom, namiesto stoličiek môžete hostí posadiť na vankúše a celkovú atmosféru vám pomôžu dotvoriť makramé dekorácie. Pointa spočíva v tom, aby všetko pôsobilo uvoľnene, nedbalo a - nebudeme si klamať- najmä fotogenicky. Bohémske nevesty najčastejšie siahnu po šatách z čipky, rozpustených dlhých vlnách a výraznom červenom rúži. Bohémska svadba sa najčastejšie koná v exteriéri - na streche budovy, na záhrade alebo aj na lúke.

Masívny dlhý stôl so svadobnou výzdobou v boho štýle
Rustikálna svadba

Rustikálny znamená vidiecky, ľudový, prirodzený, vyplývajúci z jednoduchého dedinského života. Tento štýl najviac nadchne milovníkov prírody, dreva a jednoduchosti. Pre ozajstnú rustikálnu atmosféru je ideálnym miestom na konanie svadby veľká stodola, prípadne oslava pod holým nebom. Samozrejmosťou je veľké množstvo svetielok, sviečok a dekorácií z dreva, špagátu a čipky. Hoci môže byť zorganizovanie svadby v stodole o niečo náročnejšie z hľadiska dovozu jedla a podobne, výsledná atmosféra a svadobné fotografie budú prekypovať neopísateľným čarom a mágiou.

Svadobná výzdoba v stodole
Moderná svadba

Svadbu v modernom duchu tvoria čisté línie, geometrické tvary a minimalistický dizajn. Moderný štýl nie je nijako striktne ohraničený, preto ho môžete orientovať smerom, ktorým uznáte za vhodné. Moderný nádych môžete dať čomukoľvek, od svadobných šiat (tie nemusia byť výlučne biele) až po dekorácie. Výrazné farby, nezvyčajné miesto konania obradu/recepcie alebo nezvyčajné špeciality v rámci svadobného menu - to všetko a ešte oveľa viac sa môže niesť v znamení posledných trendov.

Minimalistická svadobná výzdoba
Moderná tmavo modrá svadobná výzdoba
Neformálna svadba v štýle záhradnej párty

Ak si predstavujete skôr intímnejší, neformálny obrad, skvelou voľbou je pre vás svadba s tematikou záhradnej párty. Vy ako svadobný pár aj hostia sa budú po celý čas cítiť naozaj uvoľnene, pretože dress code je v tomto prípade o čosi menej prísny ako pri formálnejších typoch svadby. Namiesto oficiálnej večere si môžete s priateľmi napríklad niečo ugrilovať. Čo sa výzdoby týka, príroda sa o ňu postará za vás. Veď čo je krajšie ako byť na svadobných fotografiách obklopený zo zeme rastúcimi ružami alebo hortenziami?

Neformálna svadobná výzdoba v štýle záhradnej oslavy
Ekologická svadba

Čoraz viac ľudí si uvedomuje akútnu potrebu zmeniť svoj životný štýl pre zmiernenie klimatického dopadu. Ak aj vy patríte k čoraz väčšej skupine uvedomelých ľudí, určite si budete priať urobiť svoju svadbu čo najeokologickejšou. To, že chcete dbať o životné prostredie (ako by sme mali my všetci) na vašej svadbe, neznamená, že sa nemusíte vyhrať s detailmi, práve naopak. Užitočné tipy ako znížiť odpad a emisie na svadbe a nestratiť pri tom luxus udalosti sme pre vás spísali v špeciálnom blogovom článku.

Ekologická svadobná výzdoba
Pestrofarebná svadba

Hoci páry najčastejšie v rámci svadobnej palety farieb siahajú po jemných pastelových farbách, ako milovníci žiarivých farieb sa týmto trendom nemusíte dať strhnúť. Využitie pestrých sýtych farieb a odvážnych vzorov v rámci svadobnej výzdoby a kvetinového aranžmá vám umožňuje prepojiť eleganciu s hravosťou prostredníctvom odvážnych vzorov, vkusných mašličiek, nevšedných tlačovín a veselých kvetov. V rámci výzdoby môžete použiť aj farebné balóny a hravé prestieranie. Pestré farby sú ideálnym riešením pre jarné a letné svadby, kedy máte najpestrejšie možnosti v rámci kvetinovej výzdoby.

Svadobné prestieranie s pestrofarebnými kvetmi
Netradičná svadba

Ste skôr nekonvenčný pár, ktorý sa nikdy neriadil pravidlami? Svadobný deň je predovšetkým o vás a o tom, čo sa páči vám. Preto ak je čierna vaša šťastná farba alebo ak sa vám páčia naozaj neštandardné a kreatívne dekorácie, nie je dôvod, aby ste sa obmedzovali. Nevesta si môže obliecť čierne svadobné šaty a výzdoba môže byť ladená v tmavých farbách, ak si to tak vy sami prajete. Hosťom tak sprostredkujete naozaj výnimočný zážitok a vy sa nebudete musieť pozerať na farebné kvety, ktoré neobľubujete.

Netradičná svadobná výzdoba v matných tmavých farbách
Náš tip

Ak si nie ste istí, ktorou cestou sa v rámci svadobného štýlu vybrať, môžete jednotlivé štýly prepojiť a skombinovať. Svadobný deň má byť predovšetkým vyjadrením vás a vášho partnera, preto odporúčame zamerať sa na detaily a urobiť ho čo najosobnejším. Ak máte obaja záľubu v cestovaní, vymyslite si pozvánky v štýle pohľadnice alebo využite vzor mapy sveta. Ak vás oboch fascinuje hviezdna obloha, navrhnite si pamätnú knihu s jej motívom a na rovnaký štýl si nechajte vyzdobiť tortu. A ak milujete Vianoce, usporiadajte si zimnú svadbu s využitím vianočných dekorácií a zatancujte si na obľúbenú vianočnú pieseň. Možností je nekonečné množstvo. Stačí sa zamyslieť nad tým, čo vás najlepšie charakterizuje a spája ako pár.

Čo je nové?

Chcete zostať v obraze a byť informovaný o zaujímavých novinkách, udalostiach a inšpiráciách spojených so svadbou? Zadajte váš email a my vás informujeme len vtedy, keď pre vás budeme mať niečo špeciálne.

Odoberať
people planning

Uľahčite si organizovanie svadby

Využite skvelé funkcie pre plánovanie svadby, ktoré ponúka online služba NášVeľkýDeň.