Zoznam sezónnych kvetov pre letnú svadbu

21.06.2022

Paulina

Ak je reč o kvetinovej výzdobe, letné obdobie je nepochybne tým najlepším. Dôvodov je hneď niekoľko: v letných mesiacoch kvitne najviac kvetov, väčšina druhov sa dá preto bez problémov zohnať. Oproti jesennej alebo zimnej svadbe sa vám otvárajú mnohé možnosti, vyberať si môžete napríklad aj zo slnečníc alebo georgín. Ceny môžu kolísať z roka na rok alebo dokonca z týždňa na týždeň, vplyv na to majú pestovatelia a veľkoobchody, s ktorými vaše kvetinárstvo spolupracuje, aj to, z akej krajiny sa kvety dovážajú. Celkovo však pri výbere čerstvých sezónnych kvetov ušetríte. Ak sa obhliadate po ďalších spôsoboch, ako pri plánovaní svadby ušetriť, môžete si prečítať článok na našom blogu zameraný na túto tému. Zoznam obľúbených, aj menej tradičných kvetov, ktoré kvitnú práve v lete, sme pre vás spísali v nasledujúcich riadkoch.

Pár ležiaci na lúke s kyticou v ruke
Gardénie

Vďaka svojej veľkosti a silnej, sladkej vôni sú gardénie dokonalou voľbou pre svadobnú výzdobu. Z gardénií sa dá vyskladať veľmi elegantná kytica pozostávajúca výlučne z týchto krehkých kvietkov. Gardénie sa dodávajú iba v bielej alebo krémovej farbe a keď začnú odumierať, okvetné lístky zhnednú, preto musia byť vždy čerstvé. Sú skvelou voľbou v prípade, že ste sa rozhodli pre čistú bielu svadbu. Ich cena je trošku vyššia, za výsledný efekt ale určite stoja.

Biely kvet gardénie na tmavom pozadí
Hortenzie

Hortenzie sa zvyčajne vyskytujú v tradičnejších svadobných aranžmánoch, najmä v bielych a modrých odtieňoch, ale sú k dispozícii aj v ružových, fialových a dokonca aj zelených tónoch. Sú dokonalým kvetom pre takmer každý typ svadby, pretože evokujú pocit elegancie s nádychom nostalgie. Niektoré odrody voňajú mierne sviežo a sladko a ich cena sa pohybuje v závislosti od farby v nižších aj vyšších cenových kategóriách.

Kytica z modrých hortenzií a krémových ruží v rukách nevesty
Výzdoba z ružových hortenzií na slávnostnom stole
Ruže

Od štandardných ruží po anglické záhradné ruže sú tieto kvety klasikou. Dýcha z nich romantika a sú vhodnou voľbou pre každého. Ruže v kombinácii so sviežou zeleňou alebo inými kvetmi dodávajú kytici nadčasový nádych. Farebné možnosti sú rozmanité a ich rozpoznateľná vôňa vyhovuje takmer každému. Cena ruží sa odvíja od ich typu a farby. V závislosti od výberu konkrétneho druhu si môžete za tento typ kvetinovej výzdoby výrazne priplatiť alebo aj ušetriť. Skvelou správou je, že sa dajú pomerne ľahko zohnať celoročne, nie len počas letných dní.

Kytica zo svetlých ruží
Dálie (Georgíny)

Vďaka svojej zaujímavej textúre a veľkosti sú výbornou voľbou pre doplnenie akejkoľvek kytice alebo výzdoby. Nemajú žiadnu vôňu, ale ponúkajú rozsiahlu farebnú škálu – od sýtej vínovej farby cez jemné ružové tóny až po nežnú bielu. Môžete ich použiť na vytvorenie rustikálnej atmosféry a skvelo vyniknú aj samostatne. Georgíny sú populárnou kvetinou, čo spôsobuje, že ich cena je trošku vyššia, ale ich krása stojí za to. Pre efekt ale úplne postačí použiť iba pár kusov tejto špeciálnej kvetiny. Možnosťou môže byť aj nahradiť ich lacnejšími, no veľmi podobnými chryzantémami.

Záber na bielu dáliu
Karafiáty

Ďalší typ kvetu, ktorý sa dá použiť v rámci svadobného aranžmánu celoročne, hoci ich hlavná sezóna je v lete. Ich jednoduchá vôňa a vzhľad sa perfektne hodia na každú svadbu. V kytici vyniknú samostatne alebo môžete pridať zeleň pre prirodzenejší vzhľad. Veľa ľudí tento typ kvetov zavrhuje, ale v súčasnosti sa dajú kúpiť v krásnej palete trendy tvarov a farieb: v bielej, broskyňovej, žltej až po červenú. Okrem toho sú veľmi praktické vďaka ich dlhej trvácnosti. Ich použitím vo výzdobe môžete celkom slušne ušetriť a ich výber odporúča aj majiteľka kvetinárstva Sophia, s ktorou sme sa o svadobnej výzdobe porozprávali detailnejšie v rozhovore na našom blogu.

Kytica z bielych karafiátov v modrej váze
Frézie

Frézie očaria svojím nevšedným a divokým vzhľadom. Na každej stonke sa nachádza niekoľko sladkých voňavých kvietkov zvončekového tvaru. Krásne sa dajú kombinovať so zeleňou alebo výraznými bielymi kvetmi. Cena frézií je veľmi prijateľná a zoženiete ich v odtieňoch bielej, žltej, oranžovej, červenej, modrej, ružovej a fialovej.

Dekorácie z frézie
Orchidey

Orchidey sú výnimočné kvety, ako stvorené pre svadbu s moderným nádychom. Zoženiete ich v obrovskej škále farieb, tvarov a veľkostí. Každá odroda má ale svoju vlastnú vôňu, od príjemnej až po menej príjemnú vôňu. Pre svadobné kytice sú typické biele orchidey, no vyberať môžete aj z odtieňov ružovej a fialovej. Čo sa týka ceny, orchidea sa radí medzi drahšie kvety, preto odporúčame sa o cene poradiť s vašim kvetinárom/kvetinárkou.

Kytica s orchideami v rukách nevesty
Kosatce

Kosatce sa môžu javiť ako netradičný výber kvetov na svadobnú výzdobu, svoju úlohu si ale dokážu splniť perfektne. Najčastejšie sa vyskytujú v jasnom fialovom odtieni, ale zoženiete ich aj v iných zaujímavých farbách vrátane ružovej, žltej a bielej. Niektoré majú dokonca jasne žlté sfarbenie alebo ombré, vďaka čomu je každá stonka jedinečná. Niektoré odrody majú veľmi jemnú vôňu, zatiaľ čo iné môžu mať veľmi výraznú vôňu. Pridanie bielych kosatcov do svadobnej kytice ju môže ozvláštniť a dodať jej romantický nádych. Kosatce sú cenovo dostupnou možnosťou pre akýkoľvek svadobný rozpočet.

Záber z blízka na fialovo-žlté kosatce
Nevädze

Nevädza je poľná kvetina so sladkou vôňou, ktorá môže vašej kytici alebo výzdobe dodať nevšedný efekt. Svetlomodrá je najbežnejšou farbou nevädze, ale sú k dispozícii aj odtiene ružovej, gaštanovej a bielej. Jemné kvietky sú ideálne na neformálnu svadbu a ide o cenovo veľmi prijateľný typ kvetu.

Pohľad na tmavomodré nevädze
Lisianthus

Aj keď sa na tento kvet niekedy pozerá cez prsty, pretože sa bežne používa ako „výplňový kvet”, netreba zabúdať, že existuje aj niekoľko skutočne nádherných druhov tohto kvetu. Niektoré odrody sú dokonca ľahko zameniteľné s ružou. Zohnať sa dajú v odtieňoch fialovej, ružovej, bielej a dokonca aj zelenej. Lisianthus nemá žiadnu vôňu, takže je ideálny pre ľudí s citlivým čuchom a aj cena je dobrá.

Kytica z bieleho lisianthusu v čírej sklenenej váze
Stračonôžka

Vysoké dominantné kvety vo výrazných odtieňoch modrej a modrofialovej najlepšie vyniknú v kvetinovom aranžmáne samostatne. Zohnať sa dajú aj v bielych a ružových odtieňoch. Sú odvážnou, ale perfektnou voľbou pre nevšednú výzdobu v rustikálnom duchu.

Zväzok bielych a modrých stračonôžok
Čipka kráľovnej Anny

Tieto poľné éterické kvety sú ideálne pre oživenie svadobnej kytice alebo celej svadobnej výzdoby. Kvietky sú väčšinou biele, ale objavujú sa aj v ružovom alebo bordovom odtieni. Majú trochu zemitú vôňu, ale nenechajte sa tým odradiť, pretože za málo peňazí dokážu urobiť skutočný wau efekt. Ak by vás zaujímalo, prečo tento kvet nesie tento nevšedný názov, legenda hovorí, že kráľovná Anna, ktorá bola čipkárkou, sa pichla ihlou a jediná kvapka krvi spadla z jej prsta na čipku a zanechala v jej strede tmavofialový kvietok.

Detail na biely kvet čipky kráľovnej Anny
Slnečnice

Snáď ani neexistuje kvet, ktorý by bol väčším symbolom leta ako práve slnečnica, ktorej vzhľad určite nie je potrebné bližšie predstavovať. Sú ideálnym kvetom pre rustikálnu svadbu, ale keď jasne žltý kvet doplníte zeleňou alebo inými farebnými kvetmi, ľahko docielite uhladenejší vzhľad. Okrem žltej bývajú k dispozícii aj oranžové a červené odrody, pričom všetky majú jednoduchú a zemitú vôňu. V letných mesiacoch sa dá slnečnica zohnať za prijateľnú sumu, mimo sezóny, naopak, môžete mať problém sa k nej dostať.

Detail na kvet slnečnice na slnečnicovom poli
Ľalie

Aký kvietok by bol vhodnejší pre váš svadobný deň ak nie práve symbol čistoty - ľalia? Vyberať si ale môžete z viacerých farebných možností ako je len biela, zohnať sa dá aj vo farbách ako oranžová, žltá, ružová a fialová. Biele ľalie dodajú letnej svadbe nádych výnimočnosti a elegancie, farebné varianty vašu kyticu zasa krásne oživia. Kvety majú krásnu vôňu, niektoré odrody ale až príliš výraznú. Ľalie sa radia k drahším kvietkom, ale krásne sa dajú zladiť napríklad s ružami a zeleňou, čím viete znížiť náklady pri ich použití v svadobnom aranžmáne.

Kytica z ľalií v rukách nevesty čítajúcej list
Gerbery

Vďaka výrazným farbám a pevným stonkám sú gerbery ideálne na letnú svadbu ozvláštnenú pestrými farbami. Tieto kvety s veľmi jemnou vôňou nie sú drahé ani lacné, ale keďže sú pomerne veľké, nie je potrebné zaobstarávať ich vo veľkých množstvách ako v prípade kytice, tak v prípade výzdoby. Zo širokej farebnej škály, v akých sa gerbery predávajú, si určite vyberiete ideálnu farbu práve pre vás.

Farebná kytica s gerberami

Čo je nové?

Chcete zostať v obraze a byť informovaný o zaujímavých novinkách, udalostiach a inšpiráciách spojených so svadbou? Zadajte váš email a my vás informujeme len vtedy, keď pre vás budeme mať niečo špeciálne.

Odoberať
people planning

Uľahčite si organizovanie svadby

Využite skvelé funkcie pre plánovanie svadby, ktoré ponúka online služba NášVeľkýDeň.