Ako ušetriť na svadbe

17.02.2022

szatoflines

Je možné, že svadba podľa vašich predstáv ako z filmu môže byť trošku nad vašim rozpočtom. Kvetinové steny, tri dizajnérske róby na prezlečenie alebo len diamantová korunka sú niečo extra, ktoré však počas vášho veľkého dňa skutočne nepotrebujete. Predstavujeme vám tipy, ako bezbolestne ušetriť počas príprav, aby ste vykúzlili očarujúcu svadbu.

jednoducha svadobna vyzdoba
Zoznam hostí

Ako sme spomínali už aj v článku o ekologických svadbách (prelink), malý zoznam hostí nielen zníži vaše výdavky, ale aj zmenší ekologický dopad. Predsa len čím viac ľudí, tým viac jedla musíte pre nich zabezpečiť. Potrebovať budete aj väčší priestor, ktorý všetkých zmestí a aj ubytovanie budete musieť pre mnohých zabezpečiť. Premyslite si, koho v skutočnosti chcete pri sebe vy, a nie vaša rodina. Je to predsa váš deň!

Oblečenie z druhej ruky

Ľudia sú stále skeptickí ohľadom oblečenia z druhej ruky, ale táto položka môže tiež razantne znížiť výšku výdavkov. Spravte si s kamarátkami výlet do sekáčov, určite nájdete netradičné kúsky, ktoré sa vám budú hodiť aj na svadbu. Alebo prelúskajte online bazáre, kde nevesty ponúkajú nádherné, ako nové, raz oblečené šaty. Ak aj napriek všetkému chcete zažiť skúšanie viacerých šiat, promenádu pred kamarátkami a nájsť tie pravé spomedzi stoviek šiat, namiesto kúpy si ich iba zapožičajte. Nepotrebujete, aby vám po zvyšok života stáli v skrini a neboli už nikdy oblečené.

Vlastné jedlo

Ak to vaše svadobné priestory dovoľujú, zabezpečte si vlastné jedlo. Kamarátka je vychýrená pekárka? Môže sa postarať o tortu. Sesternica robí vynikajúce koláče? Môže pripraviť pár druhov. Vieme, že variť pre veľký počet ľudí je namáhavé, preto to radšej nechajte na profesionálov, ktorí môžu pracovať aj mimo reštaurácie, pokiaľ vám to cenovo vyhovuje lepšie. Nápoje či iné slané alebo sladké drobnosti nakúpte vo veľkoskladoch za lepšie ceny alebo počkajte na zľavy.

pohostenie pre hosti
Svadba bez alkoholu

Na veľkých slovenských oslavách nikdy nechýba alkohol. V iných, konzervatívnejších, krajinách prichádza trend svadieb bez alkoholu. Ten je na hostine zabezpečený vo forme baru, kde si ho každý hosť môže podľa chute zakúpiť. Naopak, na stoloch sú “zdarma” servírované nealkoholické nápoje. V niektorých rodinách táto forma neprichádza ani do úvahy, avšak podľa nás je hodná zamyslenia, keďže by ste ušetrili veľkú časť na rozpočte.

Vlastnoručne robené pozvánky

Pokiaľ sa aspoň trochu vyznáte v grafickom dizajne, nemali by ste mať problém s navrhnutím svojho vlastného dizajnu na pozvánky, menu či iné tlačené nutnosti. Inšpiráciou vám môže byť Pinterest, podľa ktorého si môžete dizajn jednoducho vytvoriť napríklad na stránke Canva.com. Budete ich mať rovno v pdf alebo jpg formáte, ktorý môžete ihneď rozposlať priateľom a známym. Ušetríte aj na pošte. Pokiaľ preferujte fyzické pozvánky, porovnajte si ceny tlačiarní alebo vyrobte pozvánky ručne. Fantázii sa medze nekladú.

Vlastná výzdoba

Rovnako, ako aj pri oblečení, aj tu platí radšej požičať alebo prenajať, ako kúpiť nové. Opýtajte sa známych, či nemajú niektoré z drobností, ktoré potrebujete. Najideálnejšou voľbou je vybrať si priestor, ktorý má svadobnú výzdobu v rámci ponuky prenájmu. Ak máte radi tvorivé činnosti, skvelou voľbou je výroba vlastnej výzdoby. Vďaka tomu bude presne podľa vašich predstáv. Použitú ju môžete darovať alebo predať ďalšej neveste.

vyzdoba zo sezonnych kvetov
Sezónne kvety

Ak je dátum vašej svadby počas jarnej alebo letnej sezóny, máte vyhraté. Toto obdobie ponúka najväčší výber kvetín. Sezónne kvety budú kvalitnejšie a aj lacnejšie, než keby ste ich hľadali mimo sezóny. Ďalšou alternatívou je využitie sviečok na niektoré miesta, na ktoré by ste inak dali kvety. Niečo ušetríte a vaša výzdoba bude o niečo pestrejšia a trvácnejšia.

Výber nevšedného dátumu

Soboty sú klasickým dňom pre svadbu. Avšak ak ste si vybrali nejaký priestor, ktorý je každú sobotu v sezóne obsadený, zamyslite sa aj nad iným dňom v týždni. Môže ísť o štátny sviatok alebo bežný pracovný deň, v tom prípade dbajte na to, aby ste o termíne svadby informovali hostí vo väčšom predstihu, aby mal každý dostatočné množstvo času na prispôsobenie sa. Výhodou svadby mimo sezóny je nižšia cena priestorov, zimné svadby sú taktiež veľmi okúzľujúce (prelink).

Plánovanie rozpočtu vie byť namáhavé, s našim plánovačom budete mať prehľad vo všetkých položkách, ktoré sú už uhradené alebo naopak na platbu čakajú. Z finálnej sumy tak nebudete prekvapení.

grafika ako usetrit na svadbe

Čo je nové?

Chcete zostať v obraze a byť informovaný o zaujímavých novinkách, udalostiach a inšpiráciách spojených so svadbou? Zadajte váš email a my vás informujeme len vtedy, keď pre vás budeme mať niečo špeciálne.

Odoberať
people planning

Uľahčite si organizovanie svadby

Využite skvelé funkcie pre plánovanie svadby, ktoré ponúka online služba NášVeľkýDeň.