Čím sa riadiť pri výbere svadobnej výzdoby a aké sú aktuálne trendy? Rozhovor s Ivanou Prajovou, majiteľkou kvetinárstva Sophia

23.01.2022

Paulina

Svadobná výzdoba je jedným z najkľúčovejších prvkov celej svadby. Farebnosť a štýl, ktoré sa budú niesť celou svadbou, sa dokonca určujú skôr, ako si snúbenci stanovia samotný dátum a miesto svadby. O tom, ako získať optimálny pomer medzi cenou a výkonom, čím všetkým sa treba riadiť pre správny výber kvetov, aké odtiene budú najviac in v nasledujúcej sezóne 2022, aj o téme udržateľnosti a o tom, čo všetko treba mať na pamäti v posledných dvoch dňoch pred svadbou, sme sa porozprávali so skúsenou floristkou a majiteľkou kvetinárstva Sophia, Ivanou Prajovou.


Svadobné kvety sú často najdôležitejším prvkom celého svadobného aranžmánu. Ako si ale poradiť s ich výberom? Podľa čoho by sa mal odvíjať ich výber?

Jedným z najdôležitejších faktorov pri výbere je určite sezónnosť kvetov. Kvety ako také sú do veľkej miery sezónnou komoditou a ich nákup prebieha na kvetinovej burze, kde sú ceny určované na základe ponuky a dopytu. Tejto základnej skutočnosti treba prispôsobiť aj plánovanie kvetinovej výzdoby. Ak je nevesta presvedčená, že chce postaviť svadobnú výzdobu na konkrétnom druhu sezónnych kvetov, napríklad pivóniách, iskerníkoch či dáliách, bude potrebné tomu prispôsobiť aj termín svadby. Pivónie majú sezónu od skorej jari do júna až polky júla. Počas tohto obdobia je ponuka pivónií na burze najväčšia a to znamená, že v tomto období dostaneme vysokú kvalitu kvetov za priaznivú cenu. Vďaka správne zvolenému dátumu svadby vie nevesta získať optimálny pomer medzi cenou a výkonom. Ak by sme pivónie nakupovali napríklad v septembri alebo októbri, stál by nás jeden kvietok niekoľkonásobne viac, prípadne by sa mohlo stať, že sa nám vôbec nepodarí objednať požadované množstvo, farbu či kvalitu.

V prvom rade je teda dobré si pri výbere kvetov na svadbu uvedomiť základné pravidlo - ak chcem mať svadbu v konkrétnom termíne, je vhodné vybrať si kvety dostupné celoročne, ako sú ruže, karafiáty, či eustoma – ich ponuka je naozaj veľmi široká. Ak je nevesta naopak presvedčená, že chce sezónne kvety, napríklad vyššie spomenuté pivónie, bude potrebné tomu prispôsobiť termín svadby.

nevesta sedi za stolom s kyticou ruzovych kvetov
Foto: Natália Jablonková
nevesta s kyticou ruzovych kvetov

Správny výber kvetov na svadbu je kľúčový a zároveň pomerne komplikovaný, viaže sa naň veľké množstvo faktorov a vyžaduje si správnu kombináciu odbornosti, skúseností a aj zručností. Preto sme tu ale my, profesionálni floristi, aby sme neveste odborne poradili so správnym výberom kvetov tak, aby vo svadobný deň išlo všetko hladko a ich očakávania boli naplnené.


Aké sú najobľúbenejšie farebné kombinácie kvetov posledných rokov? Dominujú na našich svadbách skôr výrazné alebo pastelové farby?

Aktuálne u nás na Slovensku stále vládnu svadbám tlmené pastelové odtiene, najmä ružová, marhuľová, krémová a odtiene bielej. Veľmi nás však teší, že nás oslovuje čoraz viac neviest, ktoré sa rozhodnú pre zaujímavé a výrazné farby, ako sú medená, oranžová, cyklámenová, námornícka modrá či šalviovo zelená, ktoré sú v zahraničí veľmi v kurze.

jemna kytica z kvetov v pastelovych farbach
Foto: Natália Jablonková

Aké sú súčasné trendy v oblasti svadobnej výzdoby ?

Súčasné trendy hlásia čoraz väčšiu uvoľnenosť a prirodzenosť čo sa floristického spracovania týka. Do popredia sa dostávajú svadobné kytice a aranžmány pripravené vo voľnom, vzdušnom štýle a zaujímavých tvaroch, až máte pocit, že tie kvietky v tej istej podobe a skladbe rástli niekde v záhrade či na lúke. Svadby sa stávajú jedinečnými a originálnymi vyjadreniami osobností snúbencov, ktorí ich aj vďaka aktuálnej pandémii majú čas plánovať do najmenších detailov. Originalita a sebavyjadrenie sú momentálne jedným z hlavných trendov roku 2022, s ktorými ide ruka v ruke používanie veľmi zaujímavých farieb ako sú odtiene modrej, bordovej, hrejivé zemité a medené tóny, prírodné či zeleno-striebristé farby. Veľmi in je momentálne použitie jedného ústredného a majestátneho kúsku kvetinovej výzdoby namiesto veľa menších. Napríklad slavobrána, ktorá môže slúžiť na obrad a neskôr aj ako fotostena, dokáže tvoriť nosný pilier celej svadobnej výzdoby. Na tomto podklade nového uvoľneného prístupu, farieb a textúr sa nám floristom otvárajú úplne nové, kreatívne možnosti pre realizáciu svadobných výzdob.

nevesta drzi jesennu kyticu
Foto: Marek Martinek, Natália Jablonková
nevesta drzi kyticu z bordovych a bielych kvetov

Veľmi sa tešíme tomu, že sa na výslnie dostáva aj téma udržateľnosti a ekológie – podpora malých lokálnych pestovateľov kvetov bez veľkých prejazdov, používanie lokálnych kvetov a dekorácií, ktoré nájdeme rásť bežne u nás v prírode, používanie prírodných a biologicky rozložiteľných materiálov. Aj z tohto dôvodu sa momentálne veľkej popularite teší použitie sušených kvetov a tráv vo svadobných výzdobách, pretože sú viacnásobne použiteľné a dopĺňajú aranžmány o nové a netradičné tvary a textúry.

Super nápad, ktorý aktuálne navrhujeme viacerým nevestám, je aj viacnásobné využitie svadobnej výzdoby – svadobná kytica nevesty a kytice pre svadobné mamy alebo družičky výborne poslúžia po obrade ako výzdoba hlavného stola alebo vieme pripraviť výzdobu vedľajších stolov tak, že pri ich odchode z nej bude krásna výslužka pre svadobných hostí. Týmto spôsobom sa dajú ušetriť financie a zároveň znižovať negatívny ekologický dopad svadieb na naše ťažko skúšané životné prostredie.


S ktorými kvetmi najradšej pracujete Vy? Ktoré kvietky sú najpraktickejšie z hľadiska ich trvácnosti?

My naozaj veľmi obľubujeme karafiáty! Veľa ľudí ich má zafixované spolu s chryzantémami ako nie práve atraktívne kvety a sú potom prekvapení, keď nám prinesú fotografie svadobnej výzdoby a tá je zo 70% práve z týchto kvietkov. V súčasnosti sa totiž dajú kúpiť v krásnej palete trendy farieb a tvarov a ani by ste nepovedali, že sú to karafiáty. Rovnako sú veľmi praktické vďaka ich dlhej trvácnosti.


Čo je kľúčom k tomu, aby svadobná výzdoba aj po rokoch pôsobila na fotografiách nadčasovo?

Ak sa na to pozeráme z pohľadu nadčasovosti, rezané kvety sú samé o sebe veľmi nadčasové – vždy boli a vždy budú populárne a v móde. V prípade požiadavky o nadčasovosť by som sa vyhla určitým „haute couture“ trendom, ktoré existujú aj vo floristike. Stavila by som na klasickú eleganciu čo sa floristického spracovania kvetov týka – teda žiadne výrazné tvary a formy.

jemna kytica s odrazom
Foto: Martin Németh, Natália Jablonková
nevesta drzi kyticu z lucnych kvetov

Čo všetko viete v rámci svadobných príprav vašim zákazníkom zabezpečiť u Vás v kvetinárstve Sophia?

V skratke všetko, čo snúbenci pre svoj veľký deň potrebujú, aby ich svadba bola podľa predstáv a snov. Ku každej neveste pristupujeme s vedomím, že to pre ňu bude jedinečný a nezabudnuteľný deň, o ktorom mnohé z nich snívajú už od detstva. S každou nevestou si dohodneme osobné stretnutie, na ktorom všetko prediskutujeme a na základe toho pripravíme ponuku na mieru. Zabezpečíme pre vás celú svadbu na kľúč. Poradíme s výberom a následne aj zabezpečíme jednotlivé komponenty svadby tak, aby spolu všetko ladilo a bolo domyslené do posledného detailu. Aby sa celá svadba niesla v nevestou vybranej tématike a farebnej škále, odrážajúc sezónu, v ktorej sa svadba odohráva. Záleží nám, aby zo svadby bolo cítiť emóciu, lásku a rodinnú atmosféru. Aké služby si u nás snúbenci objednajú je len na ich rozhodnutí - poradiť a zabezpečiť vieme v podstate všetko, od kvetov, výzdoby, tlačovín, personálu, torty a koláčikov, výslužky až po management svadobného dňa.


Aká bola najkreatívnejšia požiadavka zo strany Vašich zákazníkov?

Každý rok mávame jednu až dve svadby, ktoré sú pre nás technicko-kreatívnou výzvou a úprimne, na tieto sa vždy najviac tešíme. Medzi také, ktoré nám najviac utkveli v pamäti patria napríklad svadba pripravená len z pampas trávy a sušených kvetov, najmä lokálnych, vrátane trojmetrovej slavobrány, či svadobná kytica, ktorá mala byť trvácna a zároveň vyzerať ako zo živých kvetov. Zaujímavou výzvou bola aj príprava sedemdesiatpäť metrov eukalyptovej girlandy zdobenej živými kvetmi, či trojmetrový aranžmán na hlavný stôl s kaskádovitým previsom.

V minulosti boli tiež veľmi moderné drôtené konštrukcie s perličkami, častokrát aj v dlhom previse až po zem alebo ako kornútiky, v ktorých boli zapracované stopky svadobnej kytice – to boli tiež zaujímavé úlohy.


Kam všade patrí svadobná výzdoba a kam ju, naopak, v prípade minimalistickej svadby nie je potrebné dávať?

Toto už záleží od hlavne od rozhodnutia snúbencov. V prípade minimalistickej svadby úplne postačuje svadobná kytica pre nevestu a pierko pre ženícha. Ak sa rozhodnú riešiť aj výzdobu priestorov pre svadobnú hostinu, stačí rozmiestniť pár malých sklenených vázičiek s povkladanými kvietkami , ktoré je možné prípadne doplniť o nejaké svietniky. Nie sú ale zaužívané žiadne normy, čo všetko by určite malo byť vyzdobené, a čo naopak nie.

svadobna vyzdoba z kvetov
Foto: archív Kvety Sophia

S akým približným rozpočtom by mali budúci manželia na zabezpečenie svadobnej výzdoby rátať? Dá sa ušetriť na výbere kvetov napríklad podľa ročného obdobia?

Rozpočet na svadobnú výzdobu je veľmi individuálna záležitosť, preto na túto otázku neexistuje jednoznačná odpoveď a záleží najmä od očakávaní a požiadaviek snúbencov. Dôležitým faktorom je počet pozvaných hostí, typy a množstvo výzdoby, ktorú chcú na obrade a hostine mať a veľa ďalších. U nás, v Kvety Sophia, máme teóriu, že svadobná výzdoba sa dá zrealizovať v podstate s akýmkoľvek rozpočtom a všetko je len o vzájomnej komunikácii medzi floristom a snúbencami. Za tie roky môžeme povedať, že svadobnú výzdobu sme robili už v rozmedzí niekoľko desiatok až tisícok eur. Všetko záleží od očakávaní, priorít a ochote komunikovať.

Ako som spomínala už v prvej otázke, na správnom výbere druhov kvetov a ich farebnosti pre konkrétny termín svadby sa dá výrazne ušetriť. My nevestám určite odporúčame zamyslieť sa aj z tohto pohľadu nad plánovaním svadobnej výzdoby a svadby ako takej a radi im v tomto smere poradíme.


Aký typ svadobnej kytice je momentálne najžiadanejší?

Momentálne sú najpopulárnejšie takzvané vegetatívne kytice v „prírodne guľatom tvare“. Je to kytica, ktorá je v základe síce guľatá, ale výsledný dojem z nej je taký voľný, ľahký a nedbalý, ako by ste sa ani veľmi nesnažili. Jedná sa však o tvar, ktorý je po technickej stránke priestorový 360o. Často býva kytica rozlíšená na prednú a zadnú stranu a zameriavame sa na výškové rozmiestnenie jednotlivých kvietkov. Výsledok rozhodne stojí za to.


Aký je postup v prípade, že sa nevesta rozhodla, že svoju kyticu odhodí v rámci svadobného zvyku hádzania kytice?

V prvom rade sa nevesta musí rozhodnúť, či naozaj chce hádzať svoju vysnívanú svadobnú kyticu. Momentálne sa čoraz častejšie stretávame s tým, že nevesty si chcú svoju kyticu ponechať na pamiatku, preto im pripravíme ešte jednu kytičku špeciálne na hádzanie. Táto kytička je buď identická so svadobnou, alebo je podobná, len menšia.

Postup už je potom klasický a verí sa, že sa tým prenesie šťastie na ďalšiu ženu. Počas svadobnej hostiny sa všetky slobodné a vydajachtivé slečny zhromaždia za nevestou, ktorá je im otočená chrbtom. Nevesta následne odhodí svoju kyticu za seba a zo slečny, ktorá ju chytí, sa do roka a do dňa stane vydatá pani.

nevesta v cipkovanych satach drzi kyticu
Foto: Natália Jablonková

Kedy začať s plánovaním svadobnej výzdoby?

Ideálne hneď na začiatku celého procesu plánovania svadby. Skôr, ako si snúbenci stanovia dátum svadby, miesto svadobného obradu a hostiny je potrebné si stanoviť farebnosť a štýl, ktoré sa budú niesť celou svadbou. Dátum a miesto konania svadby veľmi úzko súvisia so štýlom svadby a s jej farebnosťou. Svieža letná záhradná svadba pod stanom bude vyžadovať úplne inú výzdobu, ako hrejivá jesenná svadba v interiéri.

Čo sa týka farebnosti, môže to byť jedna dominantná farba alebo môže ísť o paletu troch až piatich farieb, ktoré spolu pôsobia harmonicky. Čo sa týka štýlu svadby, malo by sa v ňom odrážať to, čo je snúbencom blízke, čo ich definuje osobnostne a štýlovo.

Po tom, ako si stanovíte farebnosť, štýl svadby, orientačný počet hostí, dohodnete si k tomu perfektný dátum a miesto konania svadby, je dobré si premyslieť, aký rozpočet môžete investovať do svadobnej výzdoby a dohodnúť si stretnutie s našim floristom, resp. event managerom. Na tomto stretnutí prekonzultujeme všetky základné požiadavky ohľadom svadobnej výzdoby, prejdeme si, čo je na svadbe prioritou, prípadne čo by ste tam chceli, ale nie je až tak dôležité. Snahou je dosiahnuť optimálny pomer medzi cenou a výkonom. Po stretnutí pripravíme cenovú ponuku a následne sa môžeme dohodnúť na záväznej rezervácii termínu pre svadobnú výzdobu. Po rezervácii termínu, s blížiacim sa termínom svadby, budeme postupne konzultovať jednotlivé detaily, upresňovať počty či finálne zloženie výzdoby tak, aby bolo v deň svadby všetko dokonale pripravené.

jednoducha vyzdoba svadobneho stola z kvetov
Foto: Marek Martinek

Na čo všetko ohľadom svadobnej výzdoby treba myslieť v svadobný deň?

V samotný „veľký deň S“ našim nevestám vždy odporúčame mať všetko pripravené tak, aby z ich strany už nebolo potrebné riešiť nič okrem ich osobnej prípravy. Podľa našich skúseností vieme, že posledné 2 dni pred svadbou bývajú veľmi hektické a nevesty sa na nás v priebehu týchto dní často obracajú s prosbou, či vieme operatívne zabezpečiť veci, ktoré predtým neboli dohodnuté. V takýchto prípadoch sa, samozrejme, snažíme v čo najväčšej možnej miere vyjsť v ústrety, ak to naše kapacitné možnosti dovoľujú.

Preto je dobré mať všetky detaily ohľadom realizácie svadobnej výzdoby naplánované a dohodnuté vopred a dopodrobna. V prípade, že plánujete finalizáciu svadobnej výzdoby riešiť svojpomocne, odporúčame zapojiť rodinných príslušníkov či blízkych kamarátov, ktorí určite radi pomôžu. Výborným riešením je spraviť si zoznam, kde budete mať rozpísané kto bude za čo zodpovedný a aká je vaša predstava – kto pôjde pre kvetinovú výzdobu, kto výzdobu na mieste konania svadby nainštaluje, kto vám privezie svadobnú kyticu a pierko pre ženícha, kto bude mať na starosti tlačoviny (inštaláciu zasadacieho poriadku, rozloženie menoviek a menu kariet, inštaláciu uvítacej tabule), kto rozloží sviečky, svietniky či svetielka, a kto ich pred vaším príchodom pozažína, kto prinesie koláčiky, či tortu a kto pripraví sladký bar.

Povinností je na svadbe nespočetne mnoho. Občas sa to najmä na začiatku plánovania nezdá, ale tých drobných úloh je pár dní pred svadbou a najmä v deň svadby pomerne dosť. Preto je fajn zveriť sa, samozrejme podľa možností, do rúk profesionálov. Na základe našich skúseností vám radi pomôžeme, poradíme a zabezpečíme či už niektoré čiastkové úlohy alebo rovno svadbu na kľúč, kedy sa nemusíte vôbec o nič starať.

Čo je nové?

Chcete zostať v obraze a byť informovaný o zaujímavých novinkách, udalostiach a inšpiráciách spojených so svadbou? Zadajte váš email a my vás informujeme len vtedy, keď pre vás budeme mať niečo špeciálne.

Odoberať
people planning

Uľahčite si organizovanie svadby

Využite skvelé funkcie pre plánovanie svadby, ktoré ponúka online služba NášVeľkýDeň.