Ako znížiť ekologický dopad svadby

03.01.2022

szatoflines

Jedna svadba dokáže vyprodukovať 63-tisíc kilogramov emisií, čo je desaťnásobne viac ako vyprodukuje jeden priemerný Slovák počas roka. Mnoho ľudí si uvedomuje túto záťaž pre životné prostredie a v čase najväčších diskusií o klimatickej kríze sa snažia toto číslo znížiť. Pripravili sme pre vás prehľad tipov, ako znížiť odpad a emisie na svadbe a nestratiť pritom luxus udalosti.

napis LOVE s vyklicenou rastlinou a sklenenou zemegulou
Pozvánky z recyklovaného papiera

Aj takáto malá nebadaná zmena patrí k ekologickej skladačke. Vybrať si môžete z recyklovaného papiera, bambusu alebo dokonca aj z papiera, ktorý obsahuje semiačka a dá sa zasadiť. Papier sa následne rozloží a svadobčania budú mať ďalšiu spomienku na váš deň. Možnosťou je aj online pozvánka, ktorú ako obrázok alebo pdf súbor rozpošlete emailom. Ak chcete byť o niečo originálnejší, pozvánky môžete vypísať ručne, či im pridá na autenticite. Každú jednu pozvánku môžete prispôsobiť človeku, ktorému ju posielate. Hosť tak dostane osobnejšiu pozvánku na mieru. Počítajte však s tým, že táto možnosť vám zaberie viac času, no ušetrí peniaze na tlačenie.

Len dôležití hostia

Emisie rastú s počtom ľudí. Zároveň aj financovanie. Veľmi dobre si preto rozmyslite, koho na svadbu pozvete. Je to váš deň, a preto by ste ho mali osláviť s ľuďmi, ktorých máte naozaj radi a patria k vášmu životu. Naozaj na vašej svadbe potrebujete sesternicu z druhého kolena, s ktorou ste sa nikdy nerozprávali? Pozývajte ľudí podľa vášho vkusu. Ak vaša rodina nalieha na pozvaní niektorých hostí, vysvetlite im, že je to hlavne váš deň, ktorý chcete osláviť s ľuďmi vám blízkymi.

Oblečte sa udržateľne

Módny priemysel je druhý najväčší producent emisií hneď po tom ropnom. Vyberte si vaše outfity alebo aspoň ich časti spomedzi udržateľných slovenských značiek. Na Slovensku máme množstvo šikovných ľudí, ktorí vám vytvoria svadobné šaty, oblek ba dokonca aj topánky a doplnky lokálne a kvalitne. Keďže väčšinou sa šije jeden kus budete originálni. Na šitie sa použijú vaše miery, takže sa nestane, že vám niečo bude padať, visieť alebo tlačiť. Pohodlnosť by mala byť na prvom mieste, keďže v oblečení strávite celý deň. Navyše vašou kúpou podporíte malý podnik.

Priestor nablízku

Svadba pri mori či zahraničnom veľkomeste je určite nádherná a má svoje čaro. Avšak z ekologického hľadiska (a aj z finančného) už taká prijateľná nie je. Letecky dopravovať tucty svadobčanov rýchlo vyšvihne vaše emisie hore. Zvoľte preto priestor, ktorý bude neďaleko od svadobčanov, aby nemuseli ďaleko cestovať. Poprípade zabezpečte autobus, ktorý hostí pozbiera a následne aj rozvezie domov. Poobzerajte sa aj po nezvyčajných miestach v okolí. Na svadbu sa vám môže hodiť aj veľká lúka za mestom alebo kultúrny dom v strede obce. V každom priestore sa dá vykúzliť niečo čarovné.

Jedlo

Ideálnou voľbou by bolo vegánske menu, ktoré výrazne zníži ekologický dopad. Vegánska strava už dávno nie je len o zelených šalátoch, po ktorých ste hneď hladní. Existuje mnoho náhrad mäsa, pri ktorých ani len nerozoznáte, že nejde o pravé mäso. Kurací vývar môžete nahradiť zeleninovým. Pri zákuskoch stačí nahradiť kravské mlieko rastlinným a vajíčka či maslo inými náhradami. Skúsená pekárka či pekár si s tým určite hravo poradia. Avšak, ak ste zarytí mäsožravci, nakupujte mäso z lokálneho chovu. Budete mať zaručenú kvalitu a mäso nebude cestovať k vám cez pol zemegule. Taktiež, je dobré sa zamyslieť, či skutočne potrebujete päť druhov mäsa. Hovädzie mäso zanecháva najväčšiu ekologickú stopu, preto sa môžete rozhodnúť len pre jedno - kuracie. Prípadne môžete druhy jedál kombinovať. Hlavné jedlo s mäsom, pričom ostatné jedlá budú vegetariánske alebo vegánske. Ak vám nejaké jedlo ostatne, pobaľte ho svadobčanom domov, podávajte na dozvukoch alebo darujte do centra pomoci (je potrebné sa dohodnúť vopred).

papierove obaly na jedlo
Kompostovateľná výzdoba

Práve pri výzdobe vzniká najväčšie množstvo odpadu, pretože sa použije len počas jedného dňa, a aj keď sa rozhodnete ju hneď po svadbe nevyhodiť s myšlienkou “veď sa zíde” len vo veľmi málo prípadoch ju skutočne využijete a neskôr po rokoch aj tak skončí v koši. Siahnite preto po kompostovateľnej verzii a minimalizme. Kvety, drevo či včelí vosk sú skvelými prírodnými materiálmi. To všetko sa dá nájsť v najbližšom lese alebo u lokálneho včelára. Minimalistický štýl hovorí sám o sebe, že menej je niekedy viac, a preto to netreba preháňať. Ďalšou možnosťou je vybrať si priestory, ktoré majú dekorácie na požičanie alebo osloviť svadobnú agentúru, ktorá sa o výzdobu postará. Ak trváte na vlastnej výzdobe, nakupujte slovenské výrobky, plno z nich nájdete napríklad na stránke sashe.sk, kde sa združujú slovenské šikovné ruky. Dekorácie, ktoré už nevyužijete darujte ďalej.

Kytica a trvácne kvety

Ako sme spomínali už pri výzdobe, kvety sú jej skvelou súčasťou. Aj kytica môže byť z kvetov vypestovaných na Slovensku, zladená so zvyškom výzdoby. Čo sa týka kvetov od hostí, požiadajte o trvácne rastliny v kvetináči. Vydržia vám dlhšie ako zvyčajná kytica a ak, ako bonus, svadobčania pripoja aj milú tabuľku, pri dobrej starostlivosti si na nich môžete spomenúť aj po rokoch.

zive rastlinky v kvetinacoch ako svadobne darceky
Využiteľné dary

Je niečo horšie ako dostať dar, na ktorý vám doma sadá prach a vlastne sa vám ani nepáči? Alebo dostať štyri rovnaké misy a tri panvici, ktoré ani nie sú kompatibilné s vašou indukčnou doskou? Uľahčite rozhodovanie hosťom a spíšte im zoznam vecí, ktoré do domácnosti potrebujete alebo by ste si želali ako dar. Prípadne môžete požiadať len o finančný dar na vašu svadobnú cestu alebo o príspevok na charitu, ktorej činnosť vám je blízka.

Čo je nové?

Chcete zostať v obraze a byť informovaný o zaujímavých novinkách, udalostiach a inšpiráciách spojených so svadbou? Zadajte váš email a my vás informujeme len vtedy, keď pre vás budeme mať niečo špeciálne.

Odoberať
people planning

Uľahčite si organizovanie svadby

Využite skvelé funkcie pre plánovanie svadby, ktoré ponúka online služba NášVeľkýDeň.