Zimná svadba: Ideálna voľba pre milovníkov netradičnej a magickej atmosféry

07.01.2022

Paulina

Hoci sa väčšina neviest rozhodne pre svadbu v jarných a letných mesiacoch, netreba zabúdať ani na možnosť svadby v zimnom období. Jedine zimná svadba dokáže posunúť čaro mladomanželských fotografií na úplne iný level. Predstavte si to: zasnežená krajina, praskanie ohňa v kozube, tlmené svetlo sviečok v intímnom prítmí a rozprávková výzdoba. To všetko a ešte oveľa viac vytvorí z vášho veľkého dňa nezabudnuteľnú udalosť, na ktorú nezabudnete vy, ani nikto zo svadobných hostí. Poďme sa spoločne pozrieť na to, aké všetky výhody so sebou zimná svadba okrem magickej atmosféry prináša.

nevesta a zenich v zasnezenom lese
Zdroj: Freepick.com - https://www.freepik.com/photos/winter

Lokality zimných svadieb

Pri otázke, kde usporiadať svadbu v zime si väčšina neviest vybaví hory, ktoré ponúkajú romantickú zasneženú scenériu. V takom prípade nastáva rozhodovanie medzi hotelmi a horskými chatami. Svoje čaro majú pre dámy, ktoré sa chcú cítiť ako princezné zo zimnej rozprávky aj zámky. Pre nevesty, ktoré uprednostňujú jednoduchosť, je jednou z možností farma na vidieku. Len si to predstavte – intímna atmosféra farmy v svetle stoviek sviečok so zvukom praskajúceho kozuba v pozadí… Opomenúť nemôžeme ani svadbu v kostole. Ak sa ale rozhodnete pre cirkevný sobáš, dbajte o to, aby bol priestor dostatočne vykúrený napríklad externými ohrievačmi.

Výhody zimných svadieb

Tak, ako má svadba v každom období svoje výhody, tak má aj určité nevýhody. Mohlo by sa zdať, že v prípade zimnej svadby budú dominovať skôr mínusy, opak je však pravdou. Zhrnuli sme hlavné plusy takejto svadby a po ich prečítaní sa možno pre zimnú svadbu rozhodnete aj vy.

Menej stresu

Zimné svadby sa takmer výlučne konajú len v interiéroch, vďaka čomu predídete stresu, že sa počas svadby v štýle garden party pokazí počasie. Všetci hostia budú pohodlne usadení v suchu a vo vykúrenom priestore. V zime je tiež menšia pravdepodobnosť zrážok ako v bláznivom jarnom a horúcom letnom období. Nevesty aj všetky dámy na svadbe si tak môžu vydýchnuť, že sa im neroztečie mejkap, ani nespadne účes.

Dlhšia výdrž svadobných dobrôt

Jednou z najväčších nevýhod letných svadieb je, že sa všetko rýchlo pokazí. V zime ale zákusky, torta, aj pochúťky z mäsa a vajíčok vydržia bez chladničky oveľa dlhšie. Na svadobný stôl môžete pridať aj tradičné zimné nápoje ako čaj, kakao, punč alebo varené víno.

Rozprávková zimná výzdoba

S predvianočným obdobím sa spája špecifická výzdoba, ktorej hlavným prvkom bývajú všadeprítomné svetielka. Nech už si pre svoju svadbu vyberiete akékoľvek miesto, už bude pravdepodobne vyzdobené a vás to tak nebude nič stáť. Samotná výzdoba svadobných stolov sa bude tiež niesť v duchu „inakosti“. Mladomanželia najčastejšie siahajú po odtieňoch bielej v kontraste so zelenou farbou ihličia. Druhou možnosťou je rustikálna svadba s využitím drevených prvkov a kontrastných farieb červených a bordových odtieňov. Populárna je aj zlatá, strieborná, modrá a sivá farba. Môžete využiť aj to, čo nám ponúka zimná príroda: červené bobule, imelo, ihličie, šišky, bavlna či venčeky z rôznych vždyzelených kríkov ozvláštnia vašu výzdobu aj svadobnú kyticu.

Lacnejšie cestovanie aj ubytovanie

Podniky väčšinou ponúkajú nižšie ceny, pretože ide o svadbu mimo sezóny a nie sú ani zďaleka také obsadené. Mimo letného obdobia môžete tiež natrafiť na výhodnú ponuku na cestu do exotických krajín v rámci medových týždňov.

Voľnejšie termíny

V tomto období bude mať vychytený fotograf alebo vychýrený DJ s najväčšou pravdepodobnosťou viac voľných termínov ako v lete. Rovnako sa vám skráti čakacia doba na vyhotovené fotografie a video. Aj vysnívané miesto si môžete zarezervovať s oveľa kratším časovým predstihom.

Exkluzivita termínu

Keďže sa v zimnom období koná najmenej svadieb, je veľmi málo pravdepodobné, že by krátko po vás alebo pred vami mal svadbu aj niekto iný. Vaši hostia sa preto na svadbu budú tešiť o to viac a určite si pri prečítaní pozvánky nepomyslia, že tá vaša svadba je len ďalšia v poradí v rámci jednej sezóny.

Ideálny čas na obleky a dlhé šaty

Vy aj vaši hostia sa budete v oblečení určenom na udalosti takéhoto typu cítiť oveľa komfortnejšie ako počas horúcich dní. Black tie dress code nebol určený pre nosenie vo vysokých teplotách, naopak v zimných mesiacoch je oveľa praktickejší. Glitre, sýte farby a hrejivé kožušinové doplnky či rukavičky dámam otvárajú nové možnosti v porovnaní s letnými mesiacmi. Rovnako mejkap môže byť oveľa výraznejší, skvelou voľbou môže byť napríklad červený rúž. Páni by mali, rovnako ako dámy, siahnuť po obleku z teplejších materiálov, zvoliť si môžu napríklad aj zamatové sako alebo sa pohrať s vrstvením.

Magická atmosféra fotografií

Fotografie vyhotovené v zasneženej prírodnej krajine budú pre vás pamiatkou, ktorá sa len tak hocičomu nevyrovná. Nemôžu im konkurovať ani fotografie zaliate zapadajúcim slnkom, ani portréty v rozkvitnutej záhrade. Fantázie sa medze nekladú a vy si môžete zaobstarať svadobné fotografie na saniach, pri guľovačke, s prskavkami, alebo pod imelom. Pre vás aj pre fotografa bude síce fotenie o niečo náročnejšie, za originálny výsledok to ale určite stojí

Nástrahy svadby v zime

Nie vždy sa plány na rozprávkovú svadbu stanú skutočnosťou. Počasie sa ovplyvniť nedá, preto treba rátať aj s blatom namiesto snehu. Ďalšou nástrahou sú problémy s dopravou, ktoré môžu v zime nastať pre poľadovicu a nádielku snehu. Hostia sa tak môžu omeškať, v najhoršom prípade nedoraziť do vyššie položených miest vôbec. Preto musíte mať v rukáve aj náhradný plán ich dopravy. Na svadobné fotografovanie máte tiež značne obmedzený čas, slnko zapadá v zimných mesiacoch oveľa skôr ako v iných ročných obdobiach. Toto všetko je ale v porovnaní s nezameniteľnou atmosférou zimnej svadby ľahko opomenuteľné. S najväčšou pravdepodobnosťou sa preto v budúcnosti môžu práve svadby v zimných mesiacoch stať oveľa častejšími, ako sme zvyknutí.

Čo je nové?

Chcete zostať v obraze a byť informovaný o zaujímavých novinkách, udalostiach a inšpiráciách spojených so svadbou? Zadajte váš email a my vás informujeme len vtedy, keď pre vás budeme mať niečo špeciálne.

Odoberať
people planning

Uľahčite si organizovanie svadby

Využite skvelé funkcie pre plánovanie svadby, ktoré ponúka online služba NášVeľkýDeň.