Výber svadobného obleku: Tipy, ako si vybrať správny oblek aj ako sa zladiť s nevestou (I. časť)

01.09.2022

Paulina

O výbere svadobných šiat pre nevestu existuje obrovské množstvo rád a informácií, inšpiráciu môžete načerpať napríklad aj v rozhovore na našom blogu. Čo ale páni a ich oblečenie? Aj v prípade pánskeho spoločenského oblečenia poznáme viaceré možnosti, z ktorých si ženích musí vybrať. Poznáme viaceré druhy oblekov, ktoré si muž vyberá na základe spoločenskej významnosti udalosti.

sivy svadobny oblek s pierkom z bielych kvetov

Typy pánskych oblekov

Poznáme tri základné druhy pánskych oblekov. Ich výber závisí od významnosti udalosti a od časti dňa, kedy sa udalosť koná.

Frak

Frak je pánsky oblek určený na najslávnostnejšie, mimoriadne reprezentatívne udalosti. Ak sa vyžaduje jeho použitie, na pozvánke v kolónke dress code nájdete napísané „white tie“. Tento typ obleku nie je na svadbu príliš vhodný, pretože ak ho má ženích, musia ho mať podľa etikety oblečený aj ostatní pozvaní hostia. Čierne sako ušité z kvalitnej látky má klopy potiahnuté hodvábom. Vzadu sa nachádzajú typické predĺžené chvosty. Sako fraku sa nezapína a patrí k nemu hodvábna vesta bielej farby. Biela košeľa s tvrdým limcom a s ohrnutými rohmi sa vždy dopĺňa bielym motýlikom (čierny motýlik patrí čašníkom). Čierne nohavice majú dvojité hodvábne lampasy. Topánky by mali byť lakované, doplnené o čierne ponožky. V minulosti dopĺňal tento typ obleku cylinder a čierna palička s rukoväťou vyrobenou zo slonoviny.

zenich vo fraku s nevestou
Smoking

Po smokingu muž siaha pri príležitosti večerných slávnostných udalostí ako sú plesy, recepcie premiéry a podobne. Ak obdržíte pozvánku na takúto udalosť, hľadajte na nej napísané „black tie“. Keďže sa smoking spolu s frakom zvyknú nosiť na udalosti konajúce sa vo večerných hodinách (po 18:00), nie je jeho výber na svadbu úplne štandardným riešením. Výnimku tvoria večerné recepcie konajúce sa namiesto svadobného obradu. Tento oblek je ušitý z kvalitnej čiernej látky, v súčasnosti je ale dostupný aj v iných a výrazných farbách. Pre sako smokingu sú typické dlhé klopy alebo šálový límec potiahnutý lesklým či tmavým hodvábom.

Smokingové nohavice sú charakteristické tým, že majú po stranách našité zvislé pásiky. Smoking dopĺňa vždy biela košeľa s tvrdým limcom a čierny motýlik. Tento oblek sa zvykol nosiť s vestou s guľatým výstrihom a dvomi malými vreckami. Dnes sa skôr odporúča nosiť ho bez vesty. Ku smokingu patria čierne lakovky, prípadne topánky z hladkej čiernej kože a čierne ponožky.

Žaket

Žaket je oproti smokingu a fraku menej formálny. Je vhodný pre slávnostné denné príležitosti a tam, kde je pánsky oblek nedostatočným. Vhodný je preto aj na udalosť, akou je svadba. Skladá sa z čierneho dlhého saka s okrúhlo zastrihnutými prednicami, čiernošedých pruhovaných nohavíc a svetlo šedej vesty. Čierna vesta sa nosí pri pohreboch, niekedy ju nosia diplomati. Farba vesty je rovnaká ako farba kravaty, doplnená je o bielu košeľu. K žaketu sa nosí šitá kravata (plaston), teda šatka s perlou alebo formálny askot, čo je tiež šatka, len inak viazaná. Topánky majú byť s uzavretým šnurovaním, čierne, ako aj ponožky.

Denný, neformálny oblek vs. večerný, formálny oblek

Vo všeobecnosti sa treba riadiť tým, že denný oblek sa nosí do 18:00 a je pri ňom možné kombinovať výraznejšie vzory. Platí tu pravidlo, že farba obleku sa prispôsobuje dennému svetlu. Udalosti konajúce sa v doobedných hodinách znesú svetlé farby, s pribúdajúcimi hodinami tmavne aj farba saka. Najčastejšou farbou počas dňa sú odtiene modrej, béžovej a sivej. Veľmi trendy je momentálne zelená farba obleku, ktorá je určite vhodná aj na svadby. Farbu obleku je vhodné prispôsobiť aj ročnému obdobiu: v lete sú akceptované aj svetlejšie odtiene, v zime sú preferovanejšie tmavšie odtiene.

Večerný alebo spoločenský oblek sa nosí po 18:00 a nemal by obsahovať žiadne alebo len veľmi jemné vzory. Najčastejšou je čierna alebo tmavomodrá farba, podľa spoločenskej udalosti. V prípade jednoradového saka je vhodné ho doplniť vestou.

cierny svadobny oblek s motylikom
cerveny svadobny oblek s motylikom
modry svadobny oblek s motylikom
Jednoradový vs. dvojradový oblek

Medzi jednoradovým a dvojradovým sakom neexistuje spoločenský rozdiel. Keďže sa ale dvojradový oblek mimo spodný gombík nosí striktne zapnutý, je považovaný za konzervatívnejší. Rozopnutý by kvôli veľkým predným dielom vyzeral neforemne. Pri jednoradovom saku sa zapína len jeden gombík. Ak má oblek len jeden gombík, je rozhodovanie jednoduché, zapneme len ten jeden. Ak má oblek dva gombíky, zapíname ten vrchný a ak má tri gombíky, môžeme sa rozhodnúť medzi vrchným a stredným gombíkom.

Dvojradové saká, ktoré majú štyri až šesť gombíkov a goliere s rozšíreným vrcholom, vizuálne rozširujú postavu v ramenách. Niektoré dvojradové saká zasa opticky rozširujú postavu v oblasti pásu. Tie sú vhodné pre mužov, ktorí chcú vyzerať robustnejšie. Iné dvojradové saká môžu postavu naopak zoštíhľovať. Jednotlivým strihom sa budeme venovať v nasledujúcom článku.

Ešte viac o výbere svadobného obleku sa dočítate v ďalšom článku, kde sme sa venovali viac výberu strihu a zladeniu s nevestou.

Tím NášVeľkýDeň.sk.

What is new?

Do you want to be informed about interesting news, events and inspirations related to the wedding? Enter your email and we will inform you if we have something special for you.

Subscribe
people planning

Make your wedding planning easier

Discover the great wedding planning features offered by the NášVeľkýDeň online service.