Ako si vybrať svadobné šaty svojich snov? Rozhovor so Zuzanou Kedroňovou, zakladateľkou Yoora studio

26.05.2022

Paulina

Keď Zuzana Kedroňová zakladala ateliér Yoora, vedela, že mu chce obetovať celé svoje srdce. A presne to cítiť z každého centimetra jej šiat, z každého jej milého slova a úsmevu venovaného budúcim nevestám, aj z každého kúsku dizajnérskeho nábytku v jej prenádhernom štúdiu. Zabudnite však na korzety a široké sukne, modely z dielne Yoora sú vyrobené so zreteľom na pohodlnosť a prirodzenosť s použitím čisto prírodných certifikovaných materiálov. Ak hľadáte miesto, kde svoj svadobný sen v podobe šiat premeníte na realitu, v Yoora štúdiu ste na správnej adrese. Zuzku sme vyspovedali a zistili sme, kedy je najlepší čas začať s výberom svadobných šiat, prečo sa v prípade svadobnej róby neoplatí riadiť trendami, aj čo je kľúčom k dokonale padnúcim šatám bez ohľadu na konfekčnú veľkosť.

Zuzana Kedroňová, zakladatelka atelieru Yoora
Foto: Yoora studio

Čo všetko obnáša vaša práca a ktorú jej časť si užívate najviac?

Toto je celkom širokospektrálny záber. Som manažérka, krajčírka, návrhárka, psychologička, stylistka a baristka v jednom. Najviac si užívam tú kreativnu časť, kedy sa tvorí nová kolekcia. To je pre mňa najkrajšie obdobie, cca v októbri a novembri. Denne si najviac užívam prvé stretnutia s nevestami, kedy im dávam skúšať rôzne modely šiat a spoločne sa z toho tešíme.

Yoora studio
Yoora studio nakresy
Foto: Yoora studio

Kedy je najlepší čas začať s výberom svadobných šiat?

Skoro. Ideálne aj rok pred svadbou. Celý proces sa vtedy pekne rozdelí do dvanástich mesiacov. Zvyčajne sa mi dievčatá ozývajú pol roka pred svadbou, aj to je fajn. Šaty stíhame ušiť aj v kratších časových úsekoch, ale ideálne je s procesom začať deväť až dvanásť mesiacov pred svadbou.


Čím sa treba riadiť pri výbere vhodných šiat? Stretávaš sa s predstavami neviest, o ktorých vieš, že nie sú najvhodnejším riešením?

Srdcom. Ja som veľký romantik a verím, že ak vám zapiští srdce pri nejakých šatách, tak je úplne jedno aké šaty to sú. Najdôležitejšie je, aby ste sa v nich vy cítili dobre. Veľakrát sme neveste dali vyskúšať šaty, v ktorých vyzerala geniálne, ale ona sama sa tak necítila. Nakoniec sa vybrali šaty, ktoré by som ja neodporučila, ale nevesta si povedala, že toto je ono. Ja zákazníčky nepresviedčam o mojej pravde alebo ilúzii, pretože sa nevydávam ja. Maximálne to viem jemne ukorigovať, ale zvyčajne sa nám predstavy zhodnú. Len málokedy sa stane, že by sme s nevestou mali úplne odlišné predstavy. Celý výber treba nechať na pocit, aký zákazníčka v svadobných šatách v daný moment má.

nevesta stoji na balkone
zamyslena nevesta pri okne
Foto: Yoora studio

Povedzme, že si budúca nevesta nevie vybrať medzi dvoma modelmi šiat. Čo jej poradíte v takom prípade?

Zvyčajne odporúčam nechať si to uležať. Pri prvej skúške si, povedzme, nevesta vyberie troch favoritov. Dám jej čas týždeň, aby si to premyslela. Potom, keď sa nevesta opäť vráti na skúšku, zvyčajne už v tom má jasno. Keď si predsa len nevie vybrať z dvoch modelov, aj tak už väčšinou vie, ku ktorým inklinuje viac. Jednoducho to vie.


Yoora ako jedna z mála značiek myslí aj na nevesty s plnšími krivkami. Na čo si treba dať pozor v prípade, že nevesta nemá zrovna konfekčnú veľkosť L alebo menšiu?

Dobrý výber spodnej bielizne.

zamyslena nevesta
nevesta na luke
Foto: Yoora studio

Viete nevestám poradiť aj so správnym výberom spodnej bielizne?

Myslím si, že viem. Mám pár tipov, čo si treba vyskúšať. Minulý rok sme objavili body s odhaleným chrbtom, tie sú skvelé. Vpredu držia prsia, vzadu je nahý chrbát, nič sa nehýbe, všetko je na mieste. Veľmi dobre to funguje aj pri väčších košíčkoch. Super je aj “taping”. Textilným leukoplastom sa vtedy oblepia prsia a tiež to super drží. Osobne neodporúčam nalepovacie podprsenky. Sama som bola svedkom toho, kedy sa v pokročilej nočnej hodine objavili neveste prsia na zemi (smiech). Som zástancom prirodzenosti a preto, ak majú dievčatá menšie prsia a neprekáža im to, pokojne môžu byť aj bez podprsenky.


Čo je horúci trend nastávajúcej svadobnej sezóny 2022?

Úprimne neviem. Relatívne často sledujem svadobnú módu, ale ono sa to mení. Do módy prichádza napríklad nohavicový kostým, čomu sa veľmi teším. Stále sú trendy sieťované záležitosti, veľké výstrihy vpredu pokryté jemnými kvietkami, jemná krajka, crop topy…Ja ale úplne nenasledujem trendy, skôr si vytváram svoju vlastnú svadobnú bublinu, v ktorej sa snažím tvoriť nadčasové kúsky s dôrazom na kvalitný materiál, pohodlnosť a nadčasovú eleganciu. Vznikajú tak šaty, ktoré by si obliekla moja prababička, ale aj moja pravnučka. Iba minimum z mojich šiat je sezónna záležitosť.

stojaca nevesta v jednoduchych satach
svadobne saty s odhalenym chrbtom a cipkou
svadobne saty s kratkymi volnymi rukavmi
cipkovany vrch svadobnych siat s dlhym rukavom
Foto: Yoora studio

A čo je, naopak, definitívne out?

Nepohodlie. Trpieť pre krásu, konštrukt z 80. a 90. rokov. Napríklad zväzovanie pŕs, korzety, veľké krinolíny…Takéto šaty sú síce efektné a proti gustu žiaden dišputát, určite veľa neviest takéto šaty chce mať, aj za cenu, že sa z nich po hodine budú chcieť vyzliecť, ale ja som zástanca pohodlnosti. Je zbytočné trpieť, keď sa to dá aj inak.


Už dávno neplatí, že šaty musia byť snehovo biele alebo siahať až po zem, súčasťou vašich kolekcií sú napríklad aj svadobné kostýmy. Majú Slovenky odvahu siahať aj po odvážnejších svadobných kúskoch?

Nohavice u nás idú iba minimálne. Myslím, že som mala iba tri nevesty za celú dobu, ktoré sa vydávali v nohaviciach, aj to boli Rakúšanky (smiech). Mne sa páči prepojenie, kedy by si nevesta zobrala na obrad sukňu a na recepciu nohavicový kostým. Asi aj ja by som to riešila tak, že na obrad by som si obliekla róbu a potom by som si prezliekla široké nohavice a nejaké štýlové sako. Ale ja mám to prekliatie a výhodu zároveň, že si viem vyrobiť akékoľvek šaty a tým pádom mám neobmedzené množstvo možností. Ale postupne idú nevesty aj do nie úplne konvenčných modelov, ktoré nevyzerajú úplne prvoplánovo svadobne. Napríklad siahajú po crop topoch, balónových rukávoch, šatách s vreckami, šatách čo siahajú len po členky a po podobných hravých záležitostiach.

kvetovane svadobne saty s dlhymi volnymi rukavmi
svadobne saty - crop top
Foto: Yoora studio

Nedávno Yoora predstavila novú kolekciu svadobných šiat. V čom je kolekcia Elysian iná ako tie predchádzajúce? Čo vás inšpirovalo pri jej tvorbe?

Kolekcia Elysian je prepojením čistého minimalizmu s efektnými prvkami. Nehrala som sa v nej s prvoplánovým detailom, s vrstvením čipky a našívaním kvietkov, nechala som vyniknúť samotný materiál. Použila som veľmi efektnú čipku, ktorú som využila v jej pravej podstate. Nechala som látky, ktoré som v nej použila, aby sa odprezentovali samé. Sú v nej čisté, ostré a zároveň jemné línie. Musím si zaklopať, nová kolekcia má úspech a veľmi sa z nej teším.

dvojdielne svadobne saty s vleckou
svadobne saty s hrubsimi ramienkami
Foto: Yoora studio

Ktorý model z novej alebo aj predchádzajúcich kolekcií je váš osobný favorit?

V druhej kolekcii je to model Anika, to sú šaty so stojačikom a obnaženým chrbtom. Keby som sa vydávala, momentálne by som si vybrala šaty Elma z novej kolekcie. Ich výstrih siaha kúsok nad zadok. Tieto šaty nešokujú na prvú, ale nechajú trošku zapracovať fantáziu.

svadobne saty s odhalenym chrbtom
Foto: Yoora studio

Čo považujete za absolútne kľúčové pre úspech v svadobnej brandži?

Vášeň a lásku k tvorbe. Keď som zakladala značku, tak som vedela, že buď to budem robiť takto, alebo vôbec. Nerada robím kompromisy, buď vás niečo napĺňa, alebo to pustite. Ak nemám niečo robiť na sto percent, tak to nerobím vôbec. Neviem si túto prácu predstaviť robiť bez lásky a vášne. Je to, ako keby v školách učili ľudia, ktorí nemajú vzťah k deťom. Musí sa to robiť s oduševnením, nehľadieť pri tom na zisky a kalkulovať. Treba to mať vysporiadané vo svojom vnútri, že toto je to, čo naozaj chcem robiť. Všetko ostatné ide bokom. Ja mojou prácou žijem, každé ráno keď sa zobudím, sa teším do ateliéru. Je mi jedno, že je nedeľa večer a nasleduje pondelňajšie ráno. Samozrejme, netreba si to idealizovať, niekedy si tiež poviem, že čo to bolo za deň, ale iba málokedy. Žijem si taký svoj “biely sen”.

Zuzana Kedroňová - Yoora studio
zapinanie rukavu svadobnych siat
Foto: Yoora studio

Čo je nové?

Chcete zostať v obraze a byť informovaný o zaujímavých novinkách, udalostiach a inšpiráciách spojených so svadbou? Zadajte váš email a my vás informujeme len vtedy, keď pre vás budeme mať niečo špeciálne.

Odoberať
people planning

Uľahčite si organizovanie svadby

Využite skvelé funkcie pre plánovanie svadby, ktoré ponúka online služba NášVeľkýDeň.