Výber svadobného obleku: Tipy, ako si vybrať správny strih aj ako sa zladiť s nevestou (II. časť)

01.09.2022

Paulina

Ako si vybrať správny svadobný oblek na základe strihu, čo všetko by malo byť jeho súčasťou, aj ako sa originálnym spôsobom zladiť s nevestou, sme pre vás zhrnuli v nasledujúcich riadkoch.

zenich v sivom svadobnom obleku

Strih obleku

Dobrý oblek má vyzdvihovať prednosti svojho nositeľa a skrývať jeho nedostatky. Konfekčná veľkosť ale, prirodzene, nesadne každému. Pokiaľ chcete aby vám oblek dokonale sadol, najlepšie urobíte, ak si ho dáte upraviť na mieru.

Čo sa týka strihu, V súčasnosti prevládajú dva strihy: britský a taliansky. Oba strihy sú formálne rovnocenné, výber záleží na vašej postave a osobných preferenciách. V minulom storočí boli obľúbené aj obleky amerického strihu. Tie sa vyznačujú nižším pásom, voľnejším strihom a sakom s ramenami bez vypchávok. Vyhovuje najmä mužom silnejšej postavy.

Britský strih

Britský štýl je stávka na istotu, pretože vyzerá dobre na každom type postavy. Voľnejší strih maskuje niektoré nedostatky a zdôrazňuje správne miesta. Sako je strihané relatívne blízko k telu, stále však dáva dosť voľného priestoru. Má mierne vypchaté rukávy. Vrecká na bokoch sú vo vrchnej časti prekryté a sako má dva rozparky. Nohavice majú vyšší pás, zúžené boky a sú najčastejšie plisované dvakrát. Súčasťou môžu byť dvojradové saká.

Taliansky strih

Oblek talianskeho strihu obopína postavu, nohavice a rukávy sú užšie, ramená vypchaté. Taliansky strih najviac sedí štíhlym a vysokým mužom. Sako je kratšie s vypchatými ramenami a horný gombík je umiestnený vysoko. Sako má otvorené vrecká bez prekrytia, a náprsné vrecko umiestnené vysoko. Nohavice bez plisov majú vyšší zúžený pás a priliehajú k bokom.

Tipy, ako sa originálne zladiť s nevestou

Najčastejšie sa partner pri spoločenskej udalosti zladí s partnerkou rovnakou farbou kravaty. K šatám smotanovej farby sa prirodzene hodí aj kravata v rovnakom tóne. Samozrejmosťou je pierko vyrobené z rovnakých kvetov ako nevestina kytica. Čo tak ale trošku prekvapiť?

Ak sú šaty nevesty ušité z čipky, môže ženích použiť čipkovanú vreckovku. Okrem kytice môže pierko mladomanžela ladiť aj s čelenkou alebo ozdobou vo vlasoch jeho nastávajúcej. Červený rúž je možné zladiť s červenou kravatou alebo motýlikom v rovnakom odtieni. Experimentovať sa dá aj nevestinými topánkami. Ak má jeho budúca manželka napríklad topánky bledoružovej farby, môže si ženích obliecť ponožky, vestu alebo kravatu/motýlika rovnakej farby. Ladiť môžu aj náušnice a manžetové gombíky, možností je obrovské množstvo.

nevesta a zenich zladeni v cervenych detailoch

Pár dobrých rád na záver

Pri výbere vhodného svadobného obleku myslite najmä na to, že v ňom strávite celý deň, a preto by ste sa v ňom mali dobre cítiť. Samozrejme, musíte v ňom dobre aj vyzerať, preto sa sústreďte na správny výber strihu. Svadobný oblek je vhodné mať ušitý z kvalitného materiálu s prihliadnutím na obdobie, v ktorom sa svadba bude konať. Skvelou voľbou je kašmír, hodváb, jemná vlna, alebo mohér. Zabudnite na polyester a iný syntetický materiál. Najmä v lete by bolo nosenie nepriedušnej látky nepríjemné.

Oblek sa skladá z nohavíc, košele, vesty a zo saka, ktoré má byť vždy zapnuté. Rozopína sa len pri sedení. Spodný gombík sa nezapína nikdy ani na saku, ani na veste pod ním. Okrem toho by mal mať muž pod košeľou tielko, ktoré saje pot, ozdobnú vreckovku a v prípade vhodnej košele aj manžetové gombíky. Košeľa na svadbu je vždy najvhodnejšia biela, prípadne smotanová, ak má nevesta šaty v tomto odtieni. Ak k vám tradične patria veselé ponožky, alebo si neviete predstaviť stráviť celý deň v kravate, je to tiež v poriadku. Určite treba prihliadať aj na to, v akom duchu sa celá svadba nesie. Svadba v štýle záhradnej párty znesie oveľa menej formálne oblečenie ako napríklad svadba na zámku. Vy ste v tento deň predsa ako ženích a nevesta najdôležitejší a musíte sa cítiť dobre.

nevesta a zenich zladeni v netradicnom neformalnom boho style
Viac o výbere svadobného obleku sa dočítate v predchádzajúcom článku.

Tím NášVeľkýDeň.sk.

Čo je nové?

Chcete zostať v obraze a byť informovaný o zaujímavých novinkách, udalostiach a inšpiráciách spojených so svadbou? Zadajte váš email a my vás informujeme len vtedy, keď pre vás budeme mať niečo špeciálne.

Odoberať
people planning

Uľahčite si organizovanie svadby

Využite skvelé funkcie pre plánovanie svadby, ktoré ponúka online služba NášVeľkýDeň.