Svadobná etiketa: Stolovanie, zoznamovanie a všetko ostatné, čo by ste mali vedieť

17.07.2023

Paulina

Plánovanie svadby nie je ľahká úloha a kým vyslovíte svoje „áno“, budete sa musieť popasovať s viacerými otázkami, ktoré majú čo dočinenia s etiketou. Neviete si rady napríklad s tým, kam posadiť svojich rozvedených rodičov alebo či môžete k oltáru kráčať ako nevesta sama? Alebo idete na svadbu ako hosť a trápi vás, kto komu prvý podáva ruku alebo ktorý príbor použiť? V našom článku nájdete odpovede na všetky dôležité otázky. Dodržiavanie etikety však nemá slúžiť ako strašiak. Práve naopak, ak sa oboznámime s pár jednoduchými pravidlami, pomôže nám to cítiť sa v spoločnosti uvoľnenejšie, pretože sa nemusíme báť žiadneho prípadného faux pas.

Zasadací poriadok ak máte rozvedených rodičov

Pri spisovaní zasadacieho poriadku by ste sa mali riadiť rozumným úsudkom a rodinnou dynamikou. Ak viete, že to nebude nikomu prekážať, vaši rozvedení rodičia môžu sedieť pri hostine po vašom boku, ako býva zvykom. V prípade, že vzťahy medzi nimi nie sú ideálne a obávate sa napätej atmosféry, posaďte rodičov k iným stolom v prednom rade. Vy by ste tak ako mladomanželia sedeli sami. Ďalšou možnosťou je umiestniť ich k jednému stolu, ale posadiť medzi nich blízkych príbuzných. Ak ste sa rozhodli pre sedenie, kedy sú rodiny pri stoloch zmiešané, zvážte, či by nebolo dobrým riešením posadiť vedľa seba svadobných otcov a svadobné mamy. Nech sa rozhodnete akokoľvek, mali by ste o tom vopred informovať svojich rodičov. Otvorenosť zabezpečí, že nikto nebude prekvapený, alebo urazený tým, kde sedí.

stoly pre svadobnu hostinu
Zdroj: stock.adobe.com
Výber svadobných šiat

V dnešnej dobe môžete bez obáv upustiť od myšlienky, že ako nevesta musíte kráčať uličkou v dlhých bielych šatách. Ak sa vám páči predstava svadobného nohavicového kostýmu alebo sa chcete vydávať vo farebných, či dokonca čiernych šatách, smelo do toho. Na odvážnejšie strihy si dávajte pozor iba v prípade, že sa obrad uskutoční v kostole. Skvelým tipom od Zuzky, majiteľky Yoora studio, je napríklad prepojenie, kedy si nevesta na obrad oblečie sukňu a na recepciu nohavice. Viac na tému svadobných šiat si prečítajte v rozhovore na našom blogu.

Doprovod nevesty k oltáru

Jediný spôsob, ako urobiť rozhodnutie typu, či ako nevesta ísť k oltáru sama, ak to tak naozaj cítite, je riadiť sa srdcom. Existujú tiež prípady, kedy má nevesta bližšie k nevlastnému otcovi. Vtedy je dôležité sa o tejto skutočnosti otvorene porozprávať s biologickým otcom. V takomto rozhovore je kľúčové v pokoji vysvetliť svoje úvahy a zámery. V oboch prípadoch je najlepšie, ak tento rozhovor ako nevesta absolvujete čo najskôr. Vyhnete sa tak stresu tesne pred dňom D a aj emócie sa dovtedy upokoja. Ak je váš otec zosnulý, alebo to tak jednoducho cítite, uličkou vás môže previesť aj vaša mama alebo ktokoľvek iný, kto je vášmu srdcu najbližší.

Zoznamovanie hostí

Pri spoločenskej udalosti ako je svadba je samozrejmé, že sa hostia medzi sebou navzájom predstavia. Etiketa zoznamovania môže spočiatku pôsobiť komplikovane, opak je však pravdou. Stačí sa riadiť základným rebríčkom spoločenskej významnosti žena - starší - nadriadený. Pri predstavovaní je významnejšia osoba vo výhode, teda jej sa najprv predstaví menej významný človek, až potom sa predstaví ona jemu. V praxi sa tak najprv muž predstavuje žene. Ak sa zoznamujú dve vekovo nerovné osoby, predstaví sa najprv mladší človek staršiemu.

Pri podávaní rúk platí opačná postupnosť: žena, starší a nadriadení podávajú ruku ako prví. Hosť je síce spoločensky významnejší, ale prvý podáva ruku hostiteľ. Pri podávaní rúk by mala byť dodržaná prirodzená vzdialenosť a nadviazaný očný kontakt. Ten by ale nemal trvať pridlho, aby to jednej strane nebolo nepríjemné. Ak sa zoznamujeme so skupinou, mali by sme si podať ruku s každým jej členom.

Plač počas svadobného obradu

Či už od radosti alebo nervozity, nie je nič nezvyčajné, keď nevesty a ženíchovia počas celého obradu vzlykajú. A to je úplne v poriadku. Mnohé páry uvádzajú, že vďaka tomu je pre nich zážitok z obradu oveľa silnejší a emocionálnejší. Ak sa ako nevesta obávate, že si pokazíte make-up, čo je jediná nevýhoda sĺz šťastia, upozornite svojho vizážistu, aby vám naniesol vodeodolnú špirálu. Predtým, ako začne obrad, sa zhlboka nadýchnite a poproste družičky, aby mali po ruke vreckovky.

nevesta s babatkom
Zdroj: stock.adobe.com
Katolícky obrad a hostia iného vyznania

Vo všetkých prípadoch účasť jednotlivca závisí od jeho osobného presvedčenia, najmä ak dodržiava dogmy iných náboženstiev. Ak sa hostia iného vyznania rozhodnú obradu zúčastniť, nemusia vyhovieť vyslovením slov alebo gestami. Mali by ale dodržať úctivé vystupovanie, ktoré rešpektuje obrad. Uistite sa, že sa každý bude cítiť vítaný tým, že váš oddávajúci vždy vysvetlí hosťom, kedy by mali kľačať, stáť a spievať tak, aby sa cítili pohodlne. Ak chce hosť robiť to, čo je pri obrade obvyklé, je vhodné ho dopredu oboznámiť so všetkým, čo bude nasledovať.

Prestávka medzi svadobným obradom a hostinou

Krátka prestávka medzi svadobným obradom a recepciou môže byť pre novomanželov užitočná, pretože ju môžu využiť napríklad na portrétové fotografovanie. Pre hostí však, najmä v horúcich letných mesiacoch, môže aj krátka pauza predstavovať nekonečný čas. Spravidla by táto doba nemala trvať dlhšie ako hodinu. Časť z tohto času môže slúžiť na presun hostí z miesta obradu na miesto konania recepcie. Najlepším riešením je, ak zabezpečíte, aby svadobčania mohli počkať na nejakom mieste na to určenom, prípadne aby vás mohli čakať v mieste konania hostiny. Budú sa tak môcť osviežiť nápojmi a schladiť v tieni.

Dodržiavanie svadobných zvykov

Ak nie ste nadšení z predstavy dodržiavania niektorých starých svadobných tradícií, netrápte sa. V dnešnej dobe je možné takmer všetko, najdôležitejšie je, aby ste sa počas vášho Veľkého dňa vy ako mladomanželia cítili čo najkomfortnejšie. Niektoré zvyky môžete vynechať úplne, iné môžete pozmeniť. Ak chcete svadbu úplne bez zakomponovania tradícií, pokojne tak urobte. Vy rozhodujete o tom, ako bude váš svadobný deň vyzerať, aby ste boli spokojní a nemuseli sa vystavovať stresujúcim momentom. Riskovať natrhnuté sako pri prenášaní nevesty cez prah a zapotiť sa pri rozbíjaní taniera nie je nutnosť.

Svadobná hostina a zvieratká

Najmä na zahraničných svadbách je zvykom, že sa svadobného dňa zúčastňujú zvieratá rôzneho druhu: psy, mačky, korytnačky… Ak je aj vašim snom mať pri sebe v tento dôležitý deň vášho domáceho miláčika, mali by ste predovšetkým zvážiť vhodný výber miesta konania recepcie. Ak sa obrad aj hostina konajú v exteriéri, nemusel by s tým byť problém, o tomto fakte sa ale musíte dopredu poradiť s kompetentnou osobou ako je manažér hotela, prevádzkar podniku a pod. Položte si otázku, ako vaše zvieratko reaguje na veľké davy. Je Dunčo pokojný, alebo bude skákať a oblizovať všetkých hostí? Bude počas obradu ticho sedieť alebo utečie ochutnať niečo z candy baru? Ak ste si istí, že to vaše zvieratko zvládne, smelo do toho. Nezabudnite ale určiť osobu zodpovednú za vášho miláčika a tiež myslite na to, aby mal dostatočný prísun vody a bol mu poskytnutý tieň.

Základná etiketa stolovania pri svadobnom stole

Kým sa usadíme za stôl, je vhodné nastaviť mobilný telefón do tichého režimu a ukryť ho. Je dôležité pred usadením počkať, kým sa ostatní členovia spoločnosti dostanú ku stolu a až potom si sadnúť. Základným pravidlom je nerozprávať s plnými ústami. Prvý krok po zasadnutí za stôl je umiestnenie látkového obrúsku na kolená. Ten môžete v prípade potreby použiť, ale vždy ho položte späť späť na kolená.

Pri jedení sa hostia neopierajú lakťami o stôl. Základné a jednoduché pravidlo pri použití príborov a pohárov je postupovať od krajov smerom k tanieru postupne po jednotlivých chodoch. O dopĺňanie pohárov sa postará obsluha a príbor nad tanierom slúži na dezert. Pokiaľ používame len jeden príbor, voľná ruka by mala ostať položená na kolene, nie na stole.

Ak potrebujeme napríklad solničku, slušne poprosíme človeka, ktorý k nej sedí bližšie, aby nám ju podal. Jedenie rukami je napríklad v prípade pizze a kuracích krídelok akceptovateľné aj pri formálnej večeri či obede. Pred napitím si utrieme ústa obrúskom, aby sa nezašpinil pohár. Pri odchode od stola platí pravidlo nerozvádzať dôvody svojho odchodu, iba sa ospravedlniť. Jemne predtým poskladáme obrúsok a položíme ho na ľavú stranu od taniera.

spravna etiketa stolovania
nespravna etiketa stolovania

Tip od nás: „Nech už sa rozhodnete pre akýkoľvek netradičný krok v rámci svadobného obradu alebo hostiny, majte na pamäti najmä pohodlie vašich hostí. Vždy si položte otázku, ako sa v daný moment bude cítiť napríklad vaša babička. To platí ako pri výbere piesne, tak pri netradičnom programe. Komfort vašich hostí, je dôležitý rovnako ako vaše pohodlie.“ - Náš Veľký deň

Čo je nové?

Chcete zostať v obraze a byť informovaný o zaujímavých novinkách, udalostiach a inšpiráciách spojených so svadbou? Zadajte váš email a my vás informujeme len vtedy, keď pre vás budeme mať niečo špeciálne.

Odoberať
people planning

Uľahčite si organizovanie svadby

Využite skvelé funkcie pre plánovanie svadby, ktoré ponúka online služba NášVeľkýDeň.