Ako vybrať svadobné obrúčky, ich materiál a prevedenie

29.01.2023

Paulina

Obrúčky ako symbol večnej lásky a prísľubu zdobia prstenníky manželov už po stáročia. Prsteň púta pozornosť nielen počas svadobného obradu, ale aj dlho po ňom. Preto je dôležité venovať výberu obrúčok patričnú pozornosť. Jednotlivé druhy zlata a ich prevedenie časom pod vplyvom neustáleho používania menia svoj vzhľad. Vyberať si môžete z rôznych veľkostí, štýlov, tepaní aj rytín. My sa vám v nasledujúcich riadkoch pokúsime výber obrúčok zo širokých možností uľahčiť.

svadobne obrucky v bielej krabicke
Zdroj: stock.adobe.com
Krátka história obrúčok

Výmena prsteňov ako vyjadrenie lásky a oddanosti je tradíciou už tisíce rokov, ale tradičné zlaté obrúčky začali byť populárne vo viktoriánskej ére v rokoch 1830 až 1899. Obrúčky sa v tomto období začali masovo vyrábať s použitím najčastejšie 9 alebo 10 karátového zlata. Prstene sa tak stali cenovo dostupnými aj pre masy. V súčasnosti ide o absolútne kľúčový a nevyhnutný prvok celej svadby. Viac o význame obrúčok sa dočítate v osobitnom článku na našom blogu zameranom na túto tému.

Materiál obrúčok

Svadobné obrúčky sa vyrábajú najčastejšie zo 14 alebo 18 karátového zlata. 18 karátové žlté zlato je bohatšie na farbu a považuje sa za kvalitnejšie, pretože obsahuje väčšie percento zlata. Oba typy zlata ale disponujú optimálnou pevnosťou a odolnosťou, ktoré každodenný šperk, akým je obrúčka, vyžaduje. 20, 22 a 24 karátové zlato je mäkšie a môže sa ohýbať, preto sa na výrobu obrúčok nepoužíva. Svadobné prstene je možné zhotoviť aj z paládia, platiny, prípadne zo 14 karátového zlata s prímesou paládia 14 % alebo 19,5 %. Ide o novinku v oblasti výroby obrúčok a jej veľkou výhodou je, že prstene sa neupravujú vrstvou rhódia a preto sú veľmi nenáročné na údržbu. Všetky šperky zhotovené z bieleho zlata sa na povrchu lakujú vrstvou rhódia, aby získali požadovanú bielu farbu. Na rozdiel od ostatných šperkov z bieleho zlata je pri prsteňoch potrebné obnovovať povrchovú vrstvu rhódia novou vrstvou. Túto službu bežne poskytujú zlatníctva. Životnosť tejto vrstvy závisí od spôsobu nosenia a starostlivosti o šperky.

svadobne obrucky s pouzitim roznych materialov
Zdroj: stock.adobe.com
Povrchová úprava obrúčok

Obrúčky je možné zakúpiť v lesklej, matnej, prípadne kombinovanej povrchovej úprave. Zlato ale v dôsledku častého používania prirodzene mení svoj vzhľad. Všeobecne platí, že lesklý povrch zmatnie a matný povrch sa časom vyleští. V prípade kombinácie lesklej a matnej povrchovej úpravy rozdiely medzi nimi ustúpia, až sa časom úplne zjednotia. Pri lesklom variante sa nevyhnete škrabancom na povrchu spôsobenými bežným používaním. To ale nie je dôvod na to, aby ste sa pri nosení obrúčky obmedzovali, keďže nedokonalosti sa dajú odstrániť vyleštením obrúčky v zlatníctve. Niektoré zlatníctva túto službu ponúkajú zadarmo.

svadobne obrucky s roznou upravou povrchu
Zdroj: stock.adobe.com
Nezvyčajné obrúčky

Okrem hladkého povrchu si dnes môžete vybrať z množstva zaujímavých prevedení. Textúrované alebo povrchy majú veľkú výhodu v tom, že známky používania, ako sú škrabance, na nich vidieť najmenej. Ak ale chcete naozaj špeciálnu obrúčku, ktorá odráža vaše osobnosti a spoločné záľuby, môžete si dať vyrobiť obrúčky napríklad so vzorom mapy sveta, hviezdnej oblohy, listov, hôr alebo s odtlačkom vašich prstov.

Takýto výnimočný dizajn z vašich prsteňov urobí priam umelecké dielo. Nie každé zlatníctvo ponúka túto možnosť, preto je potrebné sa na zlatníctva so špeciálnymi požiadavkami obrátiť v dostatočnom predstihu. Majte ale na pamäti, že pri tomto type prevedenia sa s väčšou pravdepodobnosťou o prstene zachytávajú nečistoty (aj sa ťažšie čistia) a aj konečná cena bude vyššia. Cenu môže navýšiť aj rytie na zadnej strane obrúčok. Niektoré zlatníctva ponúkajú vyrytie dátumu svadby, mena, alebo čohokoľvek, čo na obrúčke chcete mať zvečnené zdarma.

nezvycajne svadobne obrucky so vzorom
Zdroj: stock.adobe.com
Profily a farba svadobných obrúčok

Zlatníctva ponúkajú zákazníkom na výber z veľkého množstva profilov prsteňov. To, po akom type manželia siahnu sa odvíja najmä od osobných preferencií. Niekomu vyhovuje oblejší a niekomu zasa hranatejší tvar. Dôležité si je preto obrúčku osobne vyskúšať, aby ste videli ako vyzerá na ruke. Pre pohodlnejšie nosenie mávajú obrúčky bombirovanie, teda vnútorné zaoblenie.

Otázkou vkusu je aj výber farebného prevedenia. Vybrať si môžete z platiny, žltého, bieleho, ružového zlata, prípadne z dvojfarebného zlata. Kombináciu žltého a bieleho zlata si väčšinou vyberajú páry, ktoré majú vo zvyku v rámci iných šperkov a bižutérie obmieňať farby kovov. Ojedinelý nie je ani prípad, kedy si nevesta zvolí dvojfarebný a ženích jednofarebný prsteň. To isté platí aj pri výbere profilu obrúčky. Prsteň budete s najväčšou pravdepodobnosťou nosiť do konca svojich životov, preto s ním musíte byť úplne stotožnení.

svadobne obrucky a zasnubny prsten
Zdroj: stock.adobe.com
Šírka obrúčky

Výber šírky obrúčky je pravdepodobne jedna z najdôležitejších rozhodnutí, ktoré v rámci rozhodovania musíte urobiť. Svadobné prstene sa predávajú v šírke od 1 mm do 8 mm. Najčastejšie si páry vyberajú obrúčky široké 2 až 6 mm. Nevesty často prispôsobujú šírku svadobných obrúčok šírke ich zásnubných prsteňov. To však neznamená, že nemôžu siahnuť po rozdielnej veľkosti. Práve naopak, rozdielne šírky vytvárajú jedinečný vzhľad.

Zdobenie obrúčky

Tak ako iné prstene, aj obrúčky môžu byť ozdobené, najčastejšie briliantom alebo zirkónom. Základný rozdiel spočíva v tom, že briliant je prírodný diamant vybrúsený do guľatého brusu (aby odrážal čo najviac svetla) a zirkón je syntetický kameň. Nevýhodou zirkónov oproti briliantom je najmä ich životnosť. Zirkón po čase stráca svoj lesk. Hlavným dôvodom je jeho nízka tvrdosť, v dôsledku ktorej sa fazety brusu časom obrúsia. Diamant žiari stále rovnako a šperku dodáva trvalú hodnotu.

panska hladka obrucka a damska zdobena obrucka
Ako sa starať o obrúčky

Zlato je veľmi odolné a až na povrchové nedokonalosti spojené s jeho nosením, sa nemusíte báť, že by sa nejakým spôsobom opotrebovalo. Je to šperk určený na denné nosenie, preto si ho nie je potrebné počas dňa skladať z prsta. Výnimku tvoria aktivity, pri ktorých by sa prstene mohli poškodiť, poškriabať alebo sa stratiť. Pri syntetickom kameni ako je zirkón je potrebné dávať pozor aj na kyslé prostredie a slanú vodu. V rámci bežnej starostlivosti o šperky sa odporúča používať roztoky a handričky na to určené. Okrem toho by ste mali obrúčky podľa potreby odniesť na vyčistenie a vyleštenie do zlatníctva. Ak máte obavy, že sa vám uvoľní kamienok, neodkladajte návštevu zlatníka, aby ste oň neprišli.

cistenie prstena roztokom
Zdroj: stock.adobe.com
cistenie prstena handrickou
Zdroj: stock.adobe.com
Užitočné tipy pri výbere svadobných obrúčok

Kedysi bolo zvykom, že dámska obrúčka plnila zároveň funkciu snubného prsteňa. Dnes už páni za účelom žiadosti o ruku kupujú osobitný prsteň. Potrebné je preto myslieť aj na to, aby snubný prsteň ladil s obrúčkou. Väčšina neviest si vyberá obrúčku z rovnakého materiálu a v rovnakej farbe ako je snubný prsteň, nie je to však pravidlom. Najlepšie urobíte, ak si pôjdete prstene obzrieť osobne do klenotníctiev. Pri ukážke viacerých typov obrúčok sa napokon možno rozhodnete pre úplne iný typ prsteňa, ako ste plánovali vybrať.

Konečná voľba by mala padnúť na obrúčky, s ktorými ste obaja stotožnení, ktoré sa vám pohodlne nosia, a ktoré vyzerajú na dámskej ruke dobre samostatne aj so zásnubným prsteňom. Ak napríklad často športujete, porozmýšľajte nad hladkým povrchom, pri ktorom nehrozí vypadnutie kamienka ani zadieranie o šaty. Ďalšia vec, ktorú treba mať na pamäti pri výbere obrúčok je, že tento prsteň má vydržať celý život (a potenciálne aj dlhšie). Ak pracujete rukami, zvážte výber odolného kovu ako je platina, ktorá je tvrdšia ako klasické biele zlato.

Význam osobného výberu a skúšky obrúčok spočíva predovšetkým v správnom výbere veľkosti prsteňov. S tým vám najlepšie poradí skúsený zlatník na základe špeciálnych meracích krúžkov. Obrúčky nesmú byť na prste príliš voľné, aby ste predišli ich strate, ani príliš tesné, aby vám ich nosenie bolo pohodlné.

damska svadobna obrucka a zasnubny prsten na ruke
Zdroj: stock.adobe.com
Kedy vyberať svadobné obrúčky

Výber obrúčok v žiadnom prípade neodporúčame odkladať na poslednú chvíľu. Začnite hľadať dostatočne skoro a urobte si z toho zážitok. Čím viac času máte na to, aby ste našli „tie pravé”, tým máte väčšiu šancu vybrať si také prstene, čo obstoja v skúške času. Svoju objednávku v zlatníctve zadajte aspoň tri mesiace pred veľkým dňom, aby ste mali čas navyše na prípadné gravírovanie alebo zmenu veľkosti. Predídete tak aj nepríjemnému zisteniu, že vám obrúčky nestihnú v zlatníctve dodať do plánovaného dňa svadby. Nie je potrebné ani vyberať obrúčky vo veľmi veľkom predstihu, pretože sa môže stať, že sa vám vám zapáčia obrúčky z novšej kolekcie. Čo sa týka samotného gravírovania, po neistých časoch, ktorými sme si všetci prešli, odporúčame dať si vyryť dátum sobáša až po jeho uskutočnení.

Musia sa svadobné obrúčky zhodovať?

Neexistuje žiadne pravidlo, ktoré by hovorilo, že pár musí mať totožné obrúčky. Hoci by prstene na prvý pohľad mali evokovať pocit, že k sebe patria, nikde nie je napísané, že musia byť rovnaké. Obrúčka má odrážať váš individuálny štýl, preto ak chcete mať ako nevesta obrúčku z kombinovaného zlata a váš nastávajúci zasa žlté zlato, pokojne tak urobte. Spoločným prvkom môže byť v takomto prípade šírka alebo rovnaká povrchová úprava. Vaša spokojnosť je prvoradá, pretože sa na tento šperk budete pozerať už navždy.

panska hladka matna obrucka a damska zdobena obrucka
Zdroj: stock.adobe.com

What is new?

Do you want to be informed about interesting news, events and inspirations related to the wedding? Enter your email and we will inform you if we have something special for you.

Subscribe
people planning

Make your wedding planning easier

Discover the great wedding planning features offered by the NášVeľkýDeň online service.