Výber svadobného menu: Na čo všetko treba myslieť a aké sú aktuálne trendy?

28.09.2022

Paulina

Pre mnohé páry je jedlo podávané na svadbe jednou z najdôležitejších súčastí ich Veľkého dňa. V nasledujúcom článku sme spísali všetko, na čo by mladomanželia ako hostitelia mali dávať pri výbere menu pozor, zoznam jedál, ktoré potešia väčšinu hostí, aj trendy sezóny 2022.

oblozene taniere s jedlom
Ochutnávka ako príjemná súčasť plánovania

Svadobná degustácia zahŕňa ochutnávanie všetkých položiek, ktoré plánujete servírovať hosťom na svadbe. Ochutnávka sa zvyčajne koná týždne alebo mesiace pred dňom D, aby ste mali dostatok času na výber dodávateľa, prípadne zmeny. Ochutnávka nie je nevyhnutná, najmä ak ste mali možnosť jedlo už v minulosti ochutnať a viete, že budete spokojní. Degistácia nie je potrebná ani v prípade, ak ste si miesto konania recepcie zvolili na základe odporúčania vašich známych, ktorým v tomto smere dôverujete.

Ochutnávka je však užitočná, keď sa chcete uistiť, že sa vaše predstavy zhodujú s víziou šéfkuchára. Počas svadobného dňa sa tak vyhnete akýmkoľvek prekvapeniam v tejto oblasti. U nás si páry väčšinou zvolia len ochutnávku svadobných koláčikov a torty, aby si vedeli vybrať z veľkého množstva ponúkaných druhov a príchutí.

Užitočné tipy pri výbere jedál

Najlepšie urobíte, ak sa pri výbere menu poradíte priamo s manažérom alebo prevádzkarom podniku. Mali by ste sa tiež dopredu dohodnúť na rozpočte. Ak sa vám výsledná suma zdá privysoká, určite dokážete spoločne nájsť spôsob, ako ju znížiť. V prípade alkoholu sa nezabudnite opýtať, či platíte za každý drink zvlášť alebo za otvorenú fľašu. Rozhodnúť sa musíte aj v otázke, či si hostia všetko navyše (teda to, čo obsluha po predošlej dohode neprinesie na stôl), budú platiť sami, alebo to zaplatíte vy. Čo sa týka jedla, tak ak ste si napríklad zvolili príliš drahé predjedlo, môžete nájsť spoločne inú, lacnejšiu alternatívu, alebo ho vynechať úplne. Pri výbere jedál by ste sa mali riadiť predovšetkým vlastnými stravovacími preferenciami. Do úvahy je, samozrejme, potrebné brať aj to, aké jedlá a dezerty sú obľúbené medzi vašou rodinou a priateľmi.

Svadobné menu podľa ročného obdobia

Výsledné menu by mal tvoriť akýsi prienik medzi vašimi obľúbenými jedlami a jedlami populárnymi medzi väčšinou pozvaných hostí, aby bol každý spokojný. Dobrou voľbou je aj využitie sezónnych ingrediencií. Ak sa svadba koná v lete, pri vysokých teplotách hostia určite ocenia ľahšie jedlá. Kuracie mäso alebo ryba s bohatou zeleninovou oblohou, prípadne svieže ovocie, napríklad melón v rámci bufetu je preto lepšou voľbou ako napríklad kačacie mäso. V prípade letnej svadby je nevyhnutné zaobstarať hosťom dostatok tekutín v podobe čistej vody. V rámci prípitku odporúčame siahnuť po sviežom drinku s malým obsahom alkoholu. Namiesto tradičnej krémovej torty by ste mohli prekvapiť zmrzlinovou tortou. Pre viac tipov ako zvládnuť letnú svadbu si prečítajte článok na našom blogu venovaný tejto téme.

bufetovy stol s ovocim

V chladnejších mesiacoch môže byť kačacie mäso a iné, o niečo ťažšie stráviteľné jedlá, naopak, skvelou voľbou. Candy bar zasa môže dopĺňať čokoládová fontána. V našich končinách snúbenci najčastejšie volia v rámci menu tradičný slepačí vývar a ako hlavné jedlo bravčovú panenku. Tzv. „polnočný bufet” väčšinou pozostáva z grilovaného mäsa, pečenej kačice, gulášu, kapustnice, rezňov a podobne. Zaujímavým programom pre hostí môže byť príprava jedla šéfkuchárom priamo pred ich očami, napríklad grilovanie prasiatka.

bufetovy stol s jedlom
Nezabudnite na vegetariánov, vegánov, alergikov a deti

Len zriedka sa stáva, že sa svadobnej hostiny nezúčastní nikto, kto by mal nejaké špeciálne požiadavky alebo potreby v rámci stravy. Ak si nie ste istí, radšej sa hostí opýtajte. Vyhnete sa tak nepríjemnej situácii, kedy by vegetariánovi boli podávané jedlá z mäsa. Rovnako dávajte pozor na rôzne alergie. Ak je napríklad niekto alergický na oriešky, zvážte ich použitie v svadobnej torte. Zúčastnia sa svadby aj malé deti? Nezabudnite im objednať detskú porciu. Podniky väčšinou dávajú v rámci detského menu na výber deťmi obľúbené jedlá v menších porciách.

Ak ste sa rozhodli pri organizovaní svadby využiť náš online svadobný plánovač, budete mať zostavovanie výsledného menu pre všetkých hostí oveľa ľahšie. Hostia vám jednoducho uvedú prípadné špeciálne požiadavky na stravu pri potvrdzovaní svojej účasti. S dostatočným predstihom tak všetko prediskutujete s manažérom podniku.
Trendy svadobného menu na rok 2022

Plánovanie svadieb v roku 2020 a 2021 sa nezaobišlo bez rôznych zmien. Po ťažkých chvíľach, s ktorými sme sa museli popasovať, sa preto všetci radi v určitom zmysle vraciame do minulosti. Táto túžba po nostalgii prichádza podľa kuchárov aj do sveta jedla. V roku 2022 je preto trendom podávať jednoduché jedlá, ktoré evokujú spomienky z detstva. Čoraz častejšie je tiež kladený dôraz na využitie čerstvých miestnych ingrediencií - od zeleniny, mäsa, cez víno až po ovocie použité v svadobnej torte. Do popredia sa podľa odborníkov dostávajú aj večere pozostávajúce zo štyroch až šiestich chodov. Hostia tak majú príležitosť dlhšie sa medzi sebou nerušene rozprávať.

svadobny stol s jedlom

Čoraz viac ľudí sa rozhodlo šetriť životné prostredie a stávajú sa preto vegetariánmi a vegánmi. To sa postupne odzrkadľuje aj vo výbere svadobného menu. Ak viete, že veľa vašich hostí nekonzumuje mäso a vy sami ste s voľbou bezmäsitého jedla stotožnený, neváhajte zostaviť vegetariánske menu. Dnes už je na výber obrovské množstvo možností, takže sa nemusíte báť, že by jedlá postrádali kreativitu. V oblasti drinkov je medzi mladomanželmi obľúbenou voľbou výber tzv. „mocktailov” - koktailov vyrobených z prírodných, čerstvých štiav, byliniek a kvetov bez obsahu alkoholu. V minulosti bolo zvykom podávať jedlo formou, kedy si každý nabral vlastnú porciu. To už dnes neplatí, oveľa lepším riešením je servírovať hosťom už jedlo na osobitných tanieroch. Nech už sa ale pri výbere svadobného menu, koláčov a drinkov rozhodnete akokoľvek, aj v tomto prípade platí, že dôležitá je predovšetkým vaša spokojnosť.

melonovy drink

Čo je nové?

Chcete zostať v obraze a byť informovaný o zaujímavých novinkách, udalostiach a inšpiráciách spojených so svadbou? Zadajte váš email a my vás informujeme len vtedy, keď pre vás budeme mať niečo špeciálne.

Odoberať
people planning

Uľahčite si organizovanie svadby

Využite skvelé funkcie pre plánovanie svadby, ktoré ponúka online služba NášVeľkýDeň.