Úprava veľkosti svadobnej obrúčky: Ako jednoducho zmenšiť alebo zväčšiť prsteň

16.11.2023

Paulina

Svadobná obrúčka je symbolom lásky, vernosti a oddanosti, ktorý nám dennodenne pripomína dôležitosť uzavretého manželstva. Čo však s obrúčkou, keď zistíte, že obrúčka, ktorú ste si vybrali, nemá správnu veľkosť? Našťastie existuje niekoľko efektívnych spôsobov, ako je možné veľkosť vzácneho prsteňa korigovať.

ruka nevesty a zenicha s obruckami na prstoch
Zdroj: stock.adobe.com
Spoznajte svoju veľkosť

Predtým, ako sa pustíte do akýchkoľvek zmien, je dôležité presne určiť veľkosť obrúčky, ktorú potrebujete. Existujú rôzne metódy na meranie veľkosti prsteňa, ale najspoľahlivejším spôsobom je navštíviť zlatníka alebo šperkára, ktorý použije profesionálny merací nástroj (zvyčajne klenotnícky meter na prstene).

Je dôležité mať na pamäti, že veľkosť prsteňa sa môže meniť v závislosti od teploty a iných faktorov, takže je dôležité, aby ste merali svoju veľkosť v optimálnych podmienkach. Ak je vonku horúco a potíte sa, pravdepodobne budú vaše prsty mierne opuchnuté, preto veľkosť obrúčky nemusí zodpovedať skutočným mieram prsta. To platí aj v prípade, ak je budúca nevesta v radostnom očakávaní. Je možné, že jej prsty budú mierne zväčšené a po privítaní potomka na svet si bude musieť dať prsteň jemne zmenšiť.

Medzi snúbencami všeobecne koluje známa rada, že by obrúčka mala byť o niečo väčšia, ako je reálny rozmer prsta. Mierne väčšiu obrúčku si je možné zakúpiť, v každom prípade by mal ale prsteň zostať na ruke aj pri prudších pohyboch, ktoré bežne vykonávame. Vykonajte tento test priamo v zlatníctve a predídete tak nemilej strate.

sperkarska pomocka na meranie velkosti prstena
Zdroj: stock.adobe.com
Zväčšenie obrúčky

Ak je obrúčka príliš tesná, je možné ju zväčšiť. Tento proces zvyčajne zahŕňa pridanie materiálu z ktorého je obrúčka vyrobená. Ak je obrúčka bez kameňov ako sú diamanty a zirkóny, nemal by tento proces predstavovať žiaden problém. O niečo náročnejšie je zväčšovanie prsteňa osadeného kameňmi. Podľa typu osadenia zlatník určí, či je možné vykonať zmenu veľkosti v závislosti od toho, či by kamene vypadli, alebo nie.

Zmenšenie obrúčky

Zmenšenie obrúčky je o niečo jednoduchší proces. Skúsený zlatník v závislosti od požadovanej zmeny prsteň iba stlačí, alebo ho nareže a zmenší. Proces nijako nenarušuje kvalitu ani vzhľad svadobnej obrúčky. Ďalšou možnosťou je pritavenie menšieho množstva materiálu do vnútornej strany obrúčky (napr. malej guľôčky).

Nechcete veľkosť obrúčky meniť na trvalo? V takom prípade je najlepšou voľbou siahnuť po ľahko dostupnej a cenovo nenáročnej pomôcke pre zmenšenie prsteňa. Často býva v podobe silikónového prúžku alebo v tvare pripomínajúcom zatočenú telefónnu šnúru. Pomôcku jednoducho obmotáte okolo prsteňa z vnútornej strany ruky tak, aby ju nebolo vidieť. Vďaka priehľadnému materiálu si nikto nič nevšimne a vy sa nebudete musieť báť, že o obrúčku prídete. Túto pomôcku ponúka na predaj množstvo online predajní so šperkami a nájdete ju veľmi jednoducho, keď vo vyhľadávača zadáte "pomôcke pre zmenšenie prsteňa". Informovať sa môžete aj u svojho zlatníka.

ako vyhladat pomocku na zmensenie prstena
Užitočné informácie o kúpe obrúčok

Pri potrebe zmeny veľkosti obrúčky je vždy najlepším riešením obrátiť sa priamo na zlatníctvo, ktoré vám prstene predalo. Títo zlatníci najlepšie vedia, aký postup pri zmene rozmerov bude najvhodnejší s ohľadom na použité materiály. Veľa zlatníctiev poskytuje bezplatné úpravy veľkosti prsteňov, obvykle v rámci istého časového obdobia po nákupe. Pred nákupom sa informujte u svojho predajcu, či tento bonus ponúka, prípadne za aký poplatok je možné zmenu vykonať.

Predísť potrebe zmeny veľkosti môžete aj správnou údržbou. Pravidelná starostlivosť o šperky, odkladanie prsteňa pri manuálnych prácach a jemné zaobchádzanie môžu predĺžiť životnosť obrúčky a zachovať nezmenenú jej veľkosť.

Hovorí sa, že na začiatku bol prsteň a ak vás zaujíma viac o tradícii zásnubných prsteňov a svadobných obrúčok, chcete spoznať ďalšie tipy pre výber vhodného prsteňa a urobiť si prehľad o slovenských a českých šperkároch, prečítajte si náš ďalší článok.

Čo je nové?

Chcete zostať v obraze a byť informovaný o zaujímavých novinkách, udalostiach a inšpiráciách spojených so svadbou? Zadajte váš email a my vás informujeme len vtedy, keď pre vás budeme mať niečo špeciálne.

Odoberať
people planning

Uľahčite si organizovanie svadby

Využite skvelé funkcie pre plánovanie svadby, ktoré ponúka online služba NášVeľkýDeň.