Svadobné dary a gratulácie: Čo, kedy a ako darovať?

21.01.2024

Paulina

Pozvanie na svadbu je veľká česť a kompliment, ale nesie so sebou aj určité milé povinnosti. Od svadobného hosťa sa prirodzene očakáva, že prinesie svadobný dar, čo mnohí ľudia považujú za neľahkú úlohu. Pri výbere svadobného daru si treba položiť niekoľko dôležitých otázok a tiež je potrebné vedieť, kedy k samotnému odovzdaniu daru pristúpiť.

svadobny dar
Zdroj: stock.adobe.com
Čo kúpiť ako svadobný dar?

V súčasnosti sa čoraz viac pretláča do popredia trend darovať mladomanželom finančnú hotovosť priloženú k pohľadnici so svadobným prianím. Už len ťažko by ste našli pár, ktorý by ako dar očakával porcelán či domáce spotrebiče. Ani tento typ darov samozrejme nie je vylúčený, no odporúča sa darovať len v prípade, že si ho mladomanželia vyslovene želajú a informujú vás o tom.

Ak by ste však predsa len chceli darovať niečo osobnejšie ako hotovosť, spísali sme pre vás nápady na originálne darčeky pre novomanželov. Obľúbenou možnosťou je darček skombinovať, teda k obálke s peniazmi pridať nejakú milú osobnú drobnosť, ktorá manželov naozaj poteší.

V akej hodnote kúpiť svadobný dar?

Hoci nie je presne stanovené žiadne číslo, ktorého by sa mali hostia pri nákupe svadobného daru držať, predsa existujú určité odrazové mostíky. Najdôležitejšie je riadiť sa tým, čo vy osobne považujete za vhodné pre váš rozpočet a osobnú situáciu. Suma, ktorú miniete na svadobný dar, by sa tiež mala líšiť v závislosti od vášho vzťahu s párom.

Ak nie ste s dvojicou v úzkom a pravidelnom rodinnom či kamarátskom vzťahu, nie je potrebné darovať žiadnu vyššiu sumu.

Okrem tohto pravidla je vhodné zohľadňovať aj skutočnosť, v akom približnom rozmedzí sa pohybujú reálne náklady za svadbu. Pred pár rokmi bolo úplne prirodzené darovať dar v menšom obnose, v súčasnosti sa náklady za jednu osobu pohybujú priemerne v rozmedzí od 50 do 150 eur.

Je vhodné prísť bez svadobného daru?

V našich končinách je bežnou praxou, že ak nie ste pozvaný ako hosť k svadobnému stolu, nemusíte priniesť žiadny väčší dar. Úplne postačí pohľadnica s milým venovaním a napríklad malá kytica či drobnosť, napríklad niečo z vyššie spomínaného zoznamu.

Kedy odovzdať svadobný dar?

Ani v prípade odovzdania daru neplatia žiadne pevne stanovené pravidlá. Zvyky sa líšia od regiónu a rodinnej zvyklosti. Najčastejšie sa novomanželia obdarovávajú pri gratulácii bezprostredne po svadobnom obrade. V niektorých krajoch je však zvykom, že sa gratuluje dvakrát. Prvýkrát po obrade bez daru a druhýkrát na mieste konania hostiny spolu s odovzdaním darčeka.

Existuje však aj tretia možnosť, ktorá je mimoriadne praktická v prípade, že sa chystáte darovať vyššiu finančnú čiastku alebo predmet väčších rozmerov. V takýchto prípadoch je vhodné manželov dopredu informovať a peniaze v predstihu poslať na spoločný účet budúcich manželov, prípadne na účet jedného z manželov po vzájomnej dohode.

svadobne dary pre mladomanzelov
Zdroj: stock.adobe.com
Tipy pre mladomanželov

Svadobné dary majú často vysokú hodnotu, a preto je dôležité určiť osobu alebo osoby, ktoré na ne dohliadnu. Touto osobou by mal byť niekto z užšieho rodinného alebo priateľského kruhu, niekto zodpovedný, komu stopercentne dôverujete. Najlepšie urobíte, ak danú osobu dopredu požiadate o umiestnenie a dohliadnutie na dary na konkrétnom mieste. Tejto role sa väčšinou zhosťujú družičky, ktoré stoja pri mladomanželoch pri gratulácii a spolu s kvetmi sa o darčeky následne postarajú.

Spôsoby, ako hosťom oznámiť, aké svadobné dary si prajete

Čoraz viac párov sa svoje očakávania od darov rozhodne svadobným hosťom oznámiť dopredu. Vo väčšine prípadov sa budúci manželia s hosťami podelia o prosbu, aby ich obdarovali finančným darom. Spôsobov, ako tak urobiť, je veľa. Niektoré páry zahrnú žiadosť priamo do svadobného oznámenia, napríklad formou milej a vtipnej básničky.

Praktickým spôsobom je informovať o tom hostí prostredníctvom nášho svadobného plánovača na nasvelkyden.sk. Vyhnete sa tak zdĺhavému obvolávaniu hostí a môžete si byť istí, že sa informácia dostane ku každému.

Čo je nové?

Chcete zostať v obraze a byť informovaný o zaujímavých novinkách, udalostiach a inšpiráciách spojených so svadbou? Zadajte váš email a my vás informujeme len vtedy, keď pre vás budeme mať niečo špeciálne.

Odoberať
people planning

Uľahčite si organizovanie svadby

Využite skvelé funkcie pre plánovanie svadby, ktoré ponúka online služba NášVeľkýDeň.