Svadba s malými deťmi: Tipy a triky, aby si svadbu užili aj tí najmenší

23.09.2023

Paulina

Pozvať alebo nepozvať na svadbu aj deti? To je otázka, ktorú si musí položiť každý budúci manželský pár. Odpoveď nie je jednoduchá, no čím skôr si tento fakt vyjasníte, tým lepšie. Prítomnosť malých detí so sebou prináša určité situácie a starosti, na ktoré je lepšie myslieť a dopredu sa na ne pripraviť. Možno vás dokonca čaká svadba s bábätkom, na ktorú je potrebné ešte o niečo detailnejšie plánovanie. V nasledujúcom článku sme pre vás spísali niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu všetko zorganizovať tak, aby si váš veľký deň užili všetci pozvaní hostia - aj tí najmenší.

dievcatko v modrych satach s farebnymi balonmi
Zdroj: stock.adobe.com
Včasné rozhodnutie a oznámenie o (ne)pozvaní detí

Hoci v prípade prítomnosti detí na svadbe nejde o ľahké rozhodnutie, je potrebné urobiť ho v dostatočnom predstihu. Pri odovzdávaní pozvánok by ste už mali mať prichystanú jasnú odpoveď, či je pozvané aj dieťa. Môže sa dokonca stať, že niektorí hostia budú automaticky predpokladať, že sú spolu s nimi pozvané aj ich deti. Preto je najlepším možným riešením tento fakt oznámiť v rámci predávania svadobnej pozvánky aj keď daná otázka neodznie.

Ďalšou možnosťou je urobiť kompromis. Je úplne v poriadku, ak sa rozhodnete, že vaša najbližšia rodina a priatelia budú pozvaní aj s deťmi a vzdialenejší príbuzní nie. Taktiež je dobré zvážiť vek dieťaťa a celkové podmienky konania svadby. Ak je dieťatko príliš maličké a svadba sa navyše koná vo väčšej vzdialenosti od domova, pravdepodobne sa dotyční rodičia dieťaťa nebudú schopní svadby zúčastniť.

Množstvo ľudí verí, že hostia by mali mať možnosť priviesť na svadbu deti. Realita je však taká, že vyhovieť rodinám s deťmi, aby sa počas dlhého svadobného dňa všetci cítili dobre, nie je jednoduché.

svadobna hostina v parku s miestom pre deti a balonmi
Zdroj: stock.adobe.com
Na čo všetko treba myslieť pri svadbe s deťmi

Existuje niekoľko faktorov, ktoré je potrebné zvážiť. Deti môžu byť nepredvídateľné a budete sa musieť spoľahnúť na ich rodičov, že prevezmú kontrolu. Účasť detí, samozrejme, ovplyvní aj svadobný rozpočet. Možno budete chcieť vytvoriť pre deti určité inštrukcie, ktoré by mali byť dodržané. Spomenúť ich môžete napríklad aj prostredníctvom svadobného plánovača Náš veľký deň.

Tipy, ktoré zabezpečia, aby sa deti cítili dobre

Aby sa aj najmenší hostia cítili počas svadobného dňa dobre, budete musieť vziať do úvahy ich potreby, ktoré sa odlišujú od potrieb dospelých.

Detské menu a samostatný stôl

Možno máte naplánované to najluxusnejšie päťchodové menu. Ale deti ho, žiaľ, zrejme neocenia. Malí gurmáni sa pravdepodobne oveľa viac potešia klasickým jedlám ako je kuracie mäso na prírodno, rezeň a pyré alebo hranolčeky.

Ak sa na svadbe bude nachádzať viacero väčších detí, môžete pre ne dokonca pripraviť vlastný veselo vyzdobený stôl, za ktorým budú spoločne jesť. V prípade menších detičiek nezabudnite požiadať obsluhu, aby boli pripravené vysoké detské stoličky na miestach pri ich rodičoch. Nezabudnite sa dopredu opýtať na prípadné intolerancie, alergie a pod., ktoré môžu hostia uviesť napríklad prostredníctvom svadobného plánovača.

Organizovaná starostlivosť o deti

Deti sú spokojné vtedy, keď im je venovaný dostatok pozornosti a môžu robiť to, čo ich baví. Jedným z najlepších spôsobov, ako zabezpečiť, aby boli vaši najmladší svadobní hostia zaneprázdnení, je najať detskú opatrovateľku. Ide síce o pomerne nákladné riešenie, je to ale (najmä v prípade, ak sa na svadbe nachádza veľa detí) najlepší spôsob, ako docieliť, aby bol váš svadobný deň bez stresu a aby si ho užili všetci prítomní - vrátane rodičov malých detí.

Druhou možnosťou je najať detského zabávača, ako je kúzelník, klaun alebo maľovanie na tvár, vďaka čomu aj tým najmenším zabezpečíte doslova kúzelný zážitok.

Detský kútik

Malé deti nedokážu dlho sústrediť svoju pozornosť, preto je vhodné vymyslieť im počas recepcie nejakú zaujímavú aktivitu. Jednoduchým riešením je vytvoriť v mieste konania hostiny malý detský kútik, kde si môžu kresliť, hrať sa stolové hry a pod. Ešte praktickejším riešením je umožniť deťom prístup k detskému ihrisku, čo je však možné len v prípade, ak sa v mieste konania svadby nachádza.

indianske stany v detskej zone
Zdroj: stock.adobe.com

Ďalšie tipy pre svadbu s deťmi:

  • pripravte deťom špeciálny darček, napr. malú hračku, bublifuk, sladkosť a pod.
  • môžete požiadať DJ-a, aby im venoval aspoň jedno tanečné kolo s obľúbenými detskými piesňami,
  • zvážte uskutočnenie svadobného obradu skôr v poobedných, ako vo večerných hodinách,
  • zapojte deti do svadobného fotografovania (ak si to želáte),
  • zabezpečte priestory v rámci možností tak, aby deti nemohli nič rozbiť alebo prehltnúť malé predmety,
  • pokúste sa o čo najmenšiu čakaciu dobu medzi obradom a recepciou.

Zo všetkého najdôležitejšie je nemať od detí vysoké očakávania. Malé deti nemajú dostatočne vyvinutú samoreguláciu a nedokážu dlhodobo sústrediť pozornosť. Pokúste sa o vytvorenie atmosféry, ktorá nebude príliš formálna a obmedzujúca. Nechajte deti byť sami sebou a bavte sa. Prijmite prítomnosť detí a vyhnite sa akýmkoľvek negatívnym komentárom o tom, že sú deti hlučné alebo rušivé - pre rodičov to môže byť tiež nepríjemné, ale aj veľmi náročné.

Tip Náš veľký deň

To, či sa deti budú môcť na vašej svadbe zúčastniť, je veľké rozhodnutie a nemali by ste ho brať na ľahkú váhu. Venujte si preto so svojou polovičkou čas na premyslenie a spoločne sa dohodnite, čo bude pre vás a vašich hostí najlepším riešením. Ak sa rozhodnete pre svadbu s deťmi a všetko dopredu dobre premyslíte a naplánujete, vytvoríte pre každého príjemnú atmosféru, na ktorú budú všetci, aj tí najmenší, s radosťou spomínať ešte veľa rokov.

Čo je nové?

Chcete zostať v obraze a byť informovaný o zaujímavých novinkách, udalostiach a inšpiráciách spojených so svadbou? Zadajte váš email a my vás informujeme len vtedy, keď pre vás budeme mať niečo špeciálne.

Odoberať
people planning

Uľahčite si organizovanie svadby

Využite skvelé funkcie pre plánovanie svadby, ktoré ponúka online služba NášVeľkýDeň.