Svadba s bábätkom: Zvládnite ju jednoducho a bez stresu

05.08.2022

Paulina

Svadba je oslavou lásky, ktorú zdieľate s človekom, ktorého milujete najviac zo všetkých. Čo ak je ale vo vašom živote ešte jeden človiečik, ktorého ľúbite bezpodmienečnou láskou, a ktorý si bez vás nevie poradiť? Svadba s bábätkom môže pôsobiť na niektoré budúce nevesty stresujúco, v konečnom dôsledku sa ale niet čoho obávať. Všetko, čo pre jednoduché zvládnutie svadobného dňa s maličkým dieťatkom potrebujete, je dobrá príprava a osoba, ktorá vám s bábätkom pomôže.

Detské nohy v ruke ženy
Opatrovateľka vs. člen rodiny

Vašou najväčšou obavou pravdepodobne je, že sa počas svadobného dňa nebudete môcť po celý čas starať o svoje bábätko iba vy ako rodičia. Preto je veľmi dôležité, aby ste svoje dieťa zverili do rúk niekomu, komu absolútne dôverujete. Možnosti sú dve: buď môžete o pomoc požiadať niekoho blízkeho z rodiny, alebo si na túto príležitosť nájsť opatrovateľku. Výhodou pomoci spomedzi rodinných členov je bezpochyby to, že bábätko je na danú osobu pravdepodobne zvyknuté, na rozdiel od opatrovateľky (v prípade, že služby opatrovateľky nevyužívate častejšie). Na člena rodiny sa okrem toho môžete spoľahnúť, že k dieťatku bude pristupovať s veľkou láskou a nehou.

Na pamäti treba mať ale aj fakt, že rodinný člen poverený úlohou starať sa o váš poklad si svadbu neužije ako plnohodnotný svadobný hosť. O maličké dieťa sa treba neustále starať, čo vyžaduje veľa odbiehania. V určitej hodine dieťa svadobnú hostinu opustí a s ním aj daný člen rodiny. Opatrovateľka, ktorá je profesionálkou, dostáva za svoje služby zaplatené, a preto nemusíte mať vôbec žiadne výčitky, že zmešká kľúčové momenty svadby a z recepcie odíde zavčasu. Ak si zvolíte túto možnosť, môžete byť úplne pokojní, pretože takáto osoba veľmi dobre vie, ako s dieťatko zaobchádzať, aby bolo spokojné.

Nech už sa rozhodnete pre ktorúkoľvek možnosť, nezabúdajte na to, že o vaše bábätko bude dobre postarané. Všetko spočíva v dobrom plánovaní (i keď vieme, že pri malých deťoch sa nie vždy dá všetko naplánovať). Svadba s dieťaťom sa dá dobre zvládnuť, len treba mať na pamäti určité záležitosti, ktoré sme pre vás prehľadne zosumarizovali.

Tipy, ako zvládnuť svadbu s bábätkom:
  • Hoci počas svadobného dňa nie je úplne možné dodržať bežný denný režim dieťatka, musíte myslieť na to, že bude potrebovať pravidelný prísun jedla a tekutín. Takisto ho bude potrebné ukladať k spánku - podľa toho, ako často je zvyknuté spinkať. Preto treba počítať s tým, že ak ho ešte kojíte, budete si na to v nabitom programe musieť vyhradiť čas.
  • V prípade, že sa svadba koná v hoteli alebo penzióne, rezervujte si vlastnú izbu. Dieťatko tak bude mať miesto, kde sa bude môcť počas konania svadby nerušene vyspať. Ak kojíte, môžete ho tu nerušene nakojiť alebo si mlieko odsať.
  • V prípade, že ubytovanie nie je možné, informujte sa, či je v mieste konania oddelená miestnosť, kde by ste mohli ísť dieťa nakŕmiť alebo si mlieko odsať, ak chcete trochu súkromia.
  • Nevyhnutnou súčasťou svadby s maličkým dieťaťom je kočík. Preto je ideálne, ak sa na mieste konania svadby nenachádzajú schody. Aj táto prekážka sa však dá hravo zvládnuť - svadobčania určite budú ochotní vám s ním pomôcť. Ak sa v mieste konania hostiny nachádza nejaká záhrada, osoba poverená starostlivosťou o dieťa sa s kočíkom môže ísť poprechádzať.
  • Ak nemáte možnosť sa v mieste konania hostiny ubytovať, zistite si tiež, či sa na toaletách nachádza prebaľovací pult (ak dieťa nie je odplienkované). Keď nie, budete sa musieť obhliadnuť po nejakom vhodnom mieste, kde sa dieťa prebalí. Možnosťou je aj prebaľovanie v kočíku.
  • Keď je miesto konania svadby iné ako miesto konania recepcie, musíte myslieť aj na to, že dieťa bude pri preprave potrebovať autosedačku.
Nevesta s dievčatkom
Na čo všetko nezabudnúť pri balení vecí pre dieťa

Svadba väčšinou trvá od poobedia až do rána, čo je (najmä pre malé dieťa) veľmi dlhá doba. Budete mu preto musieť pobaliť viac vecí, ako keď s ním idete len na bežný výlet alebo návštevu. Odporúčame dopredu si urobiť zoznam všetkých potrebných vecí, aby ste na nič nezabudli. Medzi veci, ktoré treba zabaliť, patria:

  • 3 kusy náhradného oblečenia pre bábätko,
  • ochranu hlavy pred slnkom, prípadne tienidlo/slnečník na kočík (ak sa svadba koná v teplých mesiacoch),
  • niečo teplé pre prípad, že by sa večer ochladilo,
  • pyžamko (ak dieťa spí v mieste konania svadby),
  • látkové plienky,
  • plienky na prebaľovanie,
  • vlhčené utierky,
  • cumlíky (ak ich dieťa používa),
  • odsávačka mlieka,
  • fľaše,
  • inú stravu ako mlieko, ak ju už dieťa potrebuje,
  • hračky na rozptýlenie,
  • vložky do podprsenky pre vás (ak kojíte).
Vyberte si pohodlné šaty

Heslom, že pre krásu sa trpí, by sa už dávno nemala riadiť žiadna nevesta. Pohodlie by malo byť pri výbere vašich svadobných šiat prvoradé. Niekoľko týždňov až mesiacov po pôrode ženskému telu trvá istý čas, kým sa vráti do pôvodnej formy. Ani to ale nie je dôvod na nepohodlie v podobe sťahujúcich korzetov a podobne. Všetko vyrieši správny strih a materiál, z ktorých sú šaty ušité. Viac o téme výberu svadobných šiat sa dočítate v rozhovore s majiteľkou Yoora studio.

Osobitnou kapitolou je výber šiat v prípade, že ešte stále kojíte. Siahnuť by ste mali po modeloch strihovo riešených tak, aby sa jednoducho a rýchlo dal spredu odopnúť, alebo aby sa látka na hrudníku dala ľahko stiahnuť.

Pár rád na záver

Hlavnou obavou budúcich manželov s bábätkom je, že sa dieťa rozplače počas kľúčových momentov, akými sú svadobný obrad, prvý tanec a podobne. Dieťa bude počas celého dňa vystavené množstvu nových podnetov a príde do kontaktu s veľkým počtom ľudí, čo ho, prirodzene, môže rozrušiť. Ak ale plánujete trochu dopredu, naozaj neexistuje dôvod, prečo by ste si svadbu nemohli užiť a nebyť napätí, aj keď vaše dieťa zaplače. Pravdepodobne sa viac obávate toho, ako na jeho plač zareagujú ostatní ľudia, než aby to tieto chvíle pokazilo vám. Dôvod je jednoduchý - malé deti plačú, niekedy aj bez príčiny a vy ako rodič ste na takéto momenty vnútorne pripravený. Ak s plačom dieťatka niekto z hostí aj bude mať problém, nezabúdajte, že je to jeho problém, nie váš.

Váš veľký deň si s vašou malou ratolesťou môžete užiť ešte oveľa viac ako keby ste boli bezdetný. Existuje hneď niekoľko spôsobov, ako svoje dieťatko zapojiť priamo do chodu svadby:

  • vaše spoločné alebo tehotenské fotografie môžu zdobiť spomienkový kútik v mieste konania hostiny,
  • pozvánku na svadbu môžete formulovať tak, aby to vyzeralo, že pozvanie prichádza od vás troch,
  • ak už dieťa dokáže chodiť, nie je nič rozkošnejšie, ako keď sa zúčastní príchodu na svadobný obrad,
  • využite možnosť dať si urobiť množstvo spoločných svadobných fotografií, ktoré vám tento krásny deň budú už navždy pripomínať.

Čo je nové?

Chcete zostať v obraze a byť informovaný o zaujímavých novinkách, udalostiach a inšpiráciách spojených so svadbou? Zadajte váš email a my vás informujeme len vtedy, keď pre vás budeme mať niečo špeciálne.

Odoberať
people planning

Uľahčite si organizovanie svadby

Využite skvelé funkcie pre plánovanie svadby, ktoré ponúka online služba NášVeľkýDeň.