13 tipov na praktické darčeky pre svadobných hostí, ktoré nepoputujú rovno do koša

02.06.2023

Paulina

Obdarovať hostí na svadbe milým darčekom je výnimočný spôsob, ako im poďakovať za to, že sa zúčastnili vášho Veľkého dňa. Správne zvolená maličkosť môže byť niečo, čo vaši hostia skutočne využijú a bude im túto krásnu udalosť pripomínať niekoľko týždňov, či dokonca rokov. V nasledujúcom článku vám ponúkame zoznam nevšedných darčekov, preto v ňom nehľadajte klasické darčeky ako magnetky, medovníčky, mini fľašky s páleným alkoholom, mydielka alebo vrecúška plnené levanduľou. Užitočným odrazovým mostíkom pri výbere originálnych maličkostí je najmä ročné obdobie, v ktorom sa svadba koná, aj samotný štýl svadby.

Chutné darčeky
Fľašky olivového oleja s personalizovaným štítkom

Olivový olej vo svojej kuchyni využije pravdepodobne naozaj každý. Na fľašku nezabudnite nalepiť štítok so svojimi menami a dátumom svadby. Vaši hostia tak budú s láskou spomínať na vašu svadbu zakaždým, keď si budú variť.

Mini poháre medu

Čo dokáže osladiť život viac ako med? Pohár môžete zvrchu ozdobiť látkou z vrecoviny a pridať štítok s výstižným nápisom. Ak vám neprekáža použiť angličtinu, môže na ňom stáť napríklad Meant to bee alebo Honey, I do! Milé slovné hračky určite vyčaria úsmev na tvári každému obdarovanému.

ozdobený zaváraninový pohár s medom
Sypaný čaj, zrnková káva, horúca čokoláda alebo korenie

Sypaný ovocný čaj, obľúbenú zrnkovú kávu alebo dokonca práškovú horúcu čokoládu je možné presypať do vrecúška alebo malej podlhovastej sklenenej nádoby („skúmavky”). Takýto „zahrievací” darček poteší hostí špeciálne počas svadby konajúcej sa na jeseň alebo v zime.

Cookie namiesto perníčka

Perníčky alebo čokoládové bonbóny sú v rámci svadobných darčekov overené a obľúbené darčeky. Čo tak ale pozvaných obdarovať niečím menej všedným, napríklad americkou cookie? Zabaliť ju môžete do malého papierového vrecka a naň nalepiť nálepku s vašimi menami/iniciálmi a dátumom konania svadby. Ak máte radi farby, rovnako dobrým nápadom bude tiež malá krabička ukrývajúca krehkú makrónku.

makrónky v ozdobnej krabičke
Darčeky na pamiatku
Mini sukulenty v črepníkoch

Sukulenty sú jedným z tých darčekov, ktoré majú potenciál pripomínať pozvaným váš výnimočný deň ešte dlho po svadbe. Do črepníka môžete zapichnúť skutočne originálny a veľavravný odkaz, ako napríklad „Nech láska rastie.”

sukulenty v bielych črepníkoch
Balíčky semien na sadenie

Sympatizujete so záhradkárčením a sadením kvetov? Obdarujte hostí balíčkami semien vášho obľúbeného kvietku alebo rastliny. Tí, ktorí vašu záľubu zdieľajú s vami, si ich potom môžu doma zasadiť a sledovať ich rast počas dlhého časového úseku. Aj po rokoch si na váš špeciálny deň spomenú vždy, keď budú rastlinu polievať, presádzať, alebo keď sa na ňu iba zadívajú.

Personalizované noviny

Počas svadobného dňa sú hlavnými hviezdami ženích a nevesta. Zaslúžia si preto aj vlastnú fotografiu na titulnej strane novín. Svojich hostí špeciálnym vydaním novín s personalizovaným grafickým spracovaním určite príjemne zaskočíte. Špeciálne výtlačky novín môžu navyše slúžiť ako praktický sprievodca svadbou. Hostia v nich môžu nájsť napríklad svadobný harmonogram, či dokonca svadobné menu a zasadací poriadok.

Sviečky

Sviečky sú ďalším darčekom, ktorý hostí poteší špeciálne počas jesenného a zimného obdobia (čo však neznamená, že ich nemôžete použiť aj v iných ročných obdobiach). Voňavé prekvapenie môžete svadobčanom darovať buď v skle, v plechovke, ale tiež bez obalu. Okrem najrozšírenejších parafínových zvážte efektné gélové sviečky, sójové sviečky (vegánske), prírodné sviečky z včelieho vosku alebo menej známe sviečky z palmového kryštalického vosku, ktoré majú zaujímavú štruktúru. Vhodné balenie dokonale podčiarkne rustikálnu svadobnú atmosféru. K sviečke nezabudnite pripojiť kartičku s údajmi o vašej svadbe. Sviečky sú tiež cenovo výhodnou možnosťou, keďže ani väčšie množstvo sviečok nijako obzvlášť nezaťažuje rozpočet.

sviečky v rôznych sklenených pohároch
Personalizované škatuľky so zápalkami

Krabička so zápalkami je jedným z najpraktickejších a najsymbolickejších darčekov vôbec. Pri tomto darčeku je dôležité klásť pozornosť na detail pri výbere jedinečného dizajnu škatuľky. Zápalky môžu poslúžiť aj v prípade, že ste sa rozhodli absolvovať svadobné fotenie s prskavkami. Na škatuľkách alebo aj samotných prskavkách zaujme výstižný nápis „Nechajme lásku zaiskriť.”

Soľ do kúpeľa

Tuby naplnené soľou do kúpeľa vďaka peknému baleniu a farebnému obsahu dokážu esteticky doplniť svadobné prestieranie. Voňavý darček nájde svoje využitie celoročne, ale najmä počas chladných dní, kedy relaxačná kúpeľ každému padne vhod.

soľ do kúpeľa v ozdobnej sklenenej fľaške
Balíček prvej pomoci

Počas dlhého svadobného dňa sa môže prihodiť všeličo. Hostí môžu otlačiť nepohodlné topánky, zo šiat alebo obleku sa môže odpárať gombík. Z hlučnej hudby a skonzumovaného alkoholu zasa poľahky rozbolí hlava. A presne pre tieto prípady slúžia vrecúška prvej pomoci, obsahujúce všetky potrebné drobnosti pre zažehnanie nepríjemných situácií.

Väčšinou sa v nich nachádzajú žuvačky, tabletka na bolesť hlavy, leukoplast, mini sada na šitie, prípadne malá fľaša vody. Hostí nerozveselí len samotný obsah balíka, ale aj vtipný nápis, napríklad: „Bolesť hlavy trvá jeden deň, spomienky pretrvávajú navždy”, „V zdraví aj chorobe”, „Láska je najlepší liek” a podobne. Záchranný balíček s hygienickými potrebami ako je dezodorant, pilník alebo vreckovka je ideálne umiestniť na toalety. Viac o záchrannom balíčku sa dočítate v samostatnom článku.

Praktické darčeky pre letnú svadbu

Napriek tomu, že je leto mimoriadne obľúbeným obdobím na konanie svadieb, v dôsledku vysokých horúčav môže byť pre niektorých hostí aj veľmi náročné na zvládnutie. Zamyslite sa preto, ako svadobčanom zabezpečiť čo najväčší komfort. Pomôcť vám pri tom môžu aj praktické darčeky. Dámy poteší napríklad štýlový vejár, klobúk alebo slnečné okuliare.

Tancovanie v lodičkách a mokasínach môže spôsobiť hosťom otlaky celoročne, ale počas leta ich môžu vymeniť za „tanečné” žabky. Tie môžu byť pre hostí pripravené ako darček. Na tabuli, pri ktorej budú umiestnené, môže hostí lákať vtipný nápis vyzývajúci k obutiu tanečných topánok. Viac praktických tipov na zvládnutie letnej svadby nájdete v článku venovanom tejto téme.

čínsky drevený skladací vejár
Extra tip pre rozprúdenie zábavy

V poslednej dobe sa stali populárne tzv. svadobné žreby. Ich princíp spočíva v tom, že každý hosť si na svojom mieste nájde svoj vlastný žreb, ktorý musí zotrieť. Po zotretí sa dozvie meno iného hosťa, ktorého musí vyhľadať a buď si s ním pripiť, alebo zatancovať. Niekedy sa na žreboch nachádzajú čísla - vtedy sa musia nájsť hostia, ktorý obdržia rovnakú číslicu. Ide o šikovný spôsob na rozprúdenie zábavy, ktorý v hosťoch prebudí zvedavosť.

Čo je nové?

Chcete zostať v obraze a byť informovaný o zaujímavých novinkách, udalostiach a inšpiráciách spojených so svadbou? Zadajte váš email a my vás informujeme len vtedy, keď pre vás budeme mať niečo špeciálne.

Odoberať
people planning

Uľahčite si organizovanie svadby

Využite skvelé funkcie pre plánovanie svadby, ktoré ponúka online služba NášVeľkýDeň.