Netradičné svadobné pierka

17.08.2023

Paulina

Každú krajinu charakterizujú iné svadobné zvyky a tradície. K jedným z najznámejších zvykov, ktoré pretrvávajú dodnes a praktizujú sa naprieč celým Slovenskom je pripínanie svadobných pierok. Hlavnou funkciou pierok je odlíšenie svadobčanov. O tom, aká je ich história, aké sú ďalšie významy pripínania svadobných pierok aj nápady na ich originálnu obmenu nájdete v nasledujúcich riadkoch.

svadobne pierka zo sukulentov
Photo by Milan: https://www.pexels.com/photo/small-wedding-buttonholes-bouquets-on-fluffy-surface-4639365/
Krátka minulosť svadobných pierok

V minulosti bolo dobrým zvykom vykonávať rituály súvisiace so svadbou v spoločnosti celej rodiny. Nebolo tomu inak ani v prípade vyrábania svadobných pierok (tzv. pierkoviny). V niektorých končinách pierka z voňavých kvietkov symbolizujúcich lásku vyrábali svadobčania oboch pohlaví, v niektorých iba ženy.

Iné pierka pre slobodných, iné pre zadaných

Bolo zvykom, že iné pierka nosili pripnuté slobodní muži a iné zadaní. To však už dnes neplatí. Slobodné dievčatá sa musia potrápiť o niečo viac, pretože pierka zdobia šaty každého muža alebo dokonca každého svadobčana/svadobčanku. Občas sa však môžeme stretnúť s milou tradíciou umiestňovať slobodným mládencom pierko na pravú stranu. V niektorých krajoch sa tiež zvyknú samotné mašličky pripínať slobodným a mašličky s rozmarínom zadaným hosťom.

Kedy a kde pripnúť svadobné pierka?

Úloha „označiť“ svadobčanov pierkami väčšinou prináleží hlavnej družičke alebo viacerým družičkám, prípadne iným mladým dievčatám z blízkej rodiny. Ďalšou možnosťou je prenechať pripnutie pierok partnerkám pánov v prípade, ak sú so svojím doprovodom.

Ideálny čas na rozdávanie pierok a tým pádom aj na odlíšenie svadobčanov pozvaných k svadobnému stolu je ešte pred obradom, keď sa všetci hostia zídu na jednom mieste. Ženíchovi by mala pierko pripínať nevesta. Ak sa však snúbenci pred obradom nemajú vidieť, väčšinou táto úloha pripadá na ženíchovu matku.

Pre ľahšie rozpoznanie najdôležitejších ľudí na svadbe, teda starejšieho, svadobných rodičov, prípadne svedkov je možné zvoliť o niečo nápadnejšie, výraznejšie pierka. Ženíchovo pierko má byť najväčšie a malo by aspoň čiastočne ladiť s kyticou nevesty. V súčasnosti je ženích dokonca častokrát jediným, koho sako pierko zdobí, najmä v prípade menších svadieb.

Nápady na netradičné svadobné pierka

Svadobné pierka sú nielen rozpoznávacím znamením hostí, ale aj milou pamiatkou na svadbu. Mnohí svadobčania si pierko odložia, preto stojí za to zamyslieť sa okrem živých kvetov aj nad inými materiálmi. Či ide o svadobné pierka z nadčasových živých kvetov alebo nie, mali by dopĺňať celkovú svadobnú výzdobu, zvolené farby a atmosféru.

Tak ako pri všetkom, aj v tomto smere platí trend, že čím originálnejšie pierka, tým lepšie. Svadobné pierka sa vyrábajú z rôznych materiálov, v rôznych tvaroch i farbách. Šikovné ruky ich dokážu vyrobiť takmer z hocičoho, vďaka čomu si budúci manželia môžu vybrať neopakovateľný originál. Čo sa týka materiálu pierok, môže ísť o živé aj sušené kvety, drevo, papier, gombíky, látky, čipka, či dokonca odznaky. Pripravili sme si pre vás niekoľko inšpirácií toho, ako môžu svadobné pierka vyzerať

Tip NášVeľkýDeň: Ak zháňate svadobné pierka, no nechcete, aby ostrý špendlík hosťom poškodil šaty, môžete siahnuť po inom druhu zapínania - napríklad po malých štipcoch alebo magnetickom zapínaní, prípadne po nálepkách s menom.
biele svadobne pierko s mini pivoniou
Photo by Furknsaglam: https://www.pexels.com/photo/a-man-with-boutonniere-on-his-suit-9317360/
vintage ruzove svadobne pierko
Photo by Grant : https://www.pexels.com/photo/corsage-3012530/
svadobne pierko ruzovy vencek z kvetov
https://www.freepik.com/free-photo/little-circle-lilac-groom-s-jacket_1621012.htm Image by freepic.diller on Freepik
svadobne pierko zo susenej gypsomilky
Photo by KEREM KSLR: https://www.pexels.com/photo/boutonniere-on-a-man-s-in-black-suit-12716586/
svadobne pierko z papierovych kvetov
Photo by Milan: https://www.pexels.com/photo/woman-putting-boutonniere-on-suit-of-groom-4637434/
svadobne pierko s bielou ruzou
https://www.freepik.com/free-photo/pin-rose-white-rose-yellow-blossoms-jacket-man_5430322.htm Image by azerbaijan_stockers on Freepik
cervene jesenne svadobne pierko
Photo by Leeloo Thefirst: https://www.pexels.com/photo/a-person-in-blue-suit-jacket-with-boutonniere-on-it-s-chest-5037208/
jesenne svadobne pierko so siskou
https://www.freepik.com/free-photo/decorative-pin-white-flower-autumn-fruits-jacket-man_5430323.htm Image by azerbaijan_stockers on Freepik
svadobne pierko zo susenych lucnych kvetov
Photo by Pixabay: https://www.pexels.com/photo/adult-boutonniere-celebration-ceremony-372176/
svadobne pierko zo susenych bylin
Photo by Michael Morse: https://www.pexels.com/photo/floral-boutonniere-by-suit-5774950/
svadobne pierko z bielych gypsomiliek
Photo by Masood Aslami: https://www.pexels.com/photo/groom-wearing-suit-and-flower-in-boutonniere-14365316/
netradicne svadobne pierko
https://www.freepik.com/free-photo/close-up-half-face-portrait-bearded-boss-black-suit-shirt_2462284.htm Image by freepic.diller on Freepik
modre svadobne pierko
Photo by Fadime Erbass: https://www.pexels.com/photo/man-wearing-suit-with-boutonniere-and-woman-in-blue-gown-8888367/
modre svadobne pierko s bielym strapcom
Image by https://www.freepik.com/free-photo/broom_3408404.htm Freepik
jednoduche biele svadobne pierko s ruzami
Photo by Stephen Andrews: https://www.pexels.com/photo/man-in-blue-suit-jacket-9388527/
netradicne svadobne pierko s klucom
https://www.freepik.com/free-photo/close-up-photo-beautiful-boutonniere-decorated-with-key-groom-s-black-jacket_3337198.htm Image by freepic.diller on Freepik

Čo je nové?

Chcete zostať v obraze a byť informovaný o zaujímavých novinkách, udalostiach a inšpiráciách spojených so svadbou? Zadajte váš email a my vás informujeme len vtedy, keď pre vás budeme mať niečo špeciálne.

Odoberať
people planning

Uľahčite si organizovanie svadby

Využite skvelé funkcie pre plánovanie svadby, ktoré ponúka online služba NášVeľkýDeň.