Kde predať a kúpiť svadobné šaty? Tipy a miesta pre jednoduchší predaj a kúpu svadobných šiat

31.08.2023

Paulina

Svadobné šaty sú pre väčšinu neviest jedným z najdôležitejších prvkov celej svadby. Niet sa čomu čudovať - o ich farbe, strihu a doplnkoch k nim má väčšina žien jasnú predstavu už z detských čias. Je však potrebné myslieť aj na praktickú stránku, keďže svadobná róba je väčšinou finančne nákladnou záležitosťou a väčšinou si ju na seba oblečiete len raz.

nevesta si prehliada svadobne saty
Zdroj: stock.adobe.com
Predaj a kúpa použitých svadobných šiat

Svadobné šaty majú pre nevesty častokrát nevyčísliteľnú hodnotu. Ide predsa o nádhernú pamiatku z ich svadobného dňa a rozlúčiť sa s nimi je ťažké. Sentiment tak často spôsobí, že šaty zostanú bez ďalšieho využitia iba zapadať v skrini prachom.

Vyhnúť sa predaju je možné najmä v prípade, ak uvažujete nad modelom šiat, ktorý sa dá prispôsobiť, aby ho bolo možné využiť aj pri iných príležitostiach. Pripravili sme pre vás tiež tipy, ako si vybrať ekologicky udržateľné svadobné šaty svojich snov.

Ak šaty nie je možné upraviť tak, aby ich bolo možné využiť na ďalšiu príležitosť, najlepšou možnosťou je ponúknuť ich na predaj. Táto možnosť je nielen najekonomickejšia, ale aj najekologickejšia. Pri predaji je možné získať naspäť časť svojej investície a zároveň sa vďaka opakovanému použitiu šiat šetrí životné prostredie. Zároveň existuje veľa neviest, ktoré hľadajú cenovo dostupné svadobné šaty a snažia sa ich zohnať „z druhej ruky“.

Existuje niekoľko miest, kde je možné predať a kúpiť svadobné šaty a tu je zoznam najčastejších možností:

Webové stránky zamerané na predaj svadobných šiat:

K dispozícii je niekoľko webových stránok, ktoré sa špecializujú na predaj a kúpu používaných vecí všeobecne ako aj špeciálne na predaj a kúpu svadobných šiat. Medzi najznámejšie možnosti patrí na Slovensku Bazoš a čoraz preferovanejšia sa stáva aj aplikácia Vinted, ktorá je zameraná primárne na predaj oblečenia a doplnkov každej kategórie. Prostredníctvom Vinted je dokonca možné navrhnúť predajcovi nižšiu cenu a jednoducho tak zistiť, či je možná dohoda.

Obľúbenou voľbou sú tiež stránky určené špeciálne na predaj a kúpu použitých svadobných šiat, napríklad: lalamarket.sk, svadbujem.sk, nevesta.sk/bazar. Na všetkých vyššie zmienených stránkach si môžete prezerať rozmanitú ponuku, vyberať si podľa svojich preferencií a dokonca komunikovať s predávajúcimi alebo kupujúcimi.

Online trhoviská

Okrem špecializovaných stránok existujú aj tzv. online trhoviská, kde je možné nájsť širokú škálu produktov, vrátane svadobných šiat. Medzi najznámejšie patrí celosvetovo Ebay a Facebook Marketplace. Tieto platformy rovnako poskytujú možnosť vyhľadávať svadobné šaty podľa preferencií a komunikovať s predávajúcimi.

Je však potrebné dávať si pozor na rôzne podvody a za žiadnych okolností neposkytovať druhej strane žiadne osobné údaje (vrátane čísla kreditnej/debetnej karty), či klikať na podozrivé linky (najčastejšie odkazujú na falošné stránky dopravných spoločností). Vždy skontrolujte link, na ktorý klikáte alebo ste boli presmerovaní.
Sociálne siete a komunitné skupiny

V súčasnosti sú sociálne siete ako Facebook a Instagram skvelým miestom na prezentáciu a predaj produktov - vrátane svadobných šiat. Existujú rôzne komunitné skupiny, kde ľudia zdieľajú svoje ponuky a dopyt. Na Facebooku sú to napríklad Svadobný bazárik, Bazár spoločenských šiat, bazár svadobných šiat a mnohé ďalšie.

Svadobné salóny a výmenné programy

Čo sa týka fyzických miest na predaj svadobných rób, nie je to také jednoduché ako v prípade bežného oblečenia. Namiesto klasického second handu je ale možné odniesť šaty do svadobného salónu. Niektoré svadobné salóny ponúkajú možnosť nákupu aj predaja svadobných šiat cez výmenné programy.

detail na gombikove zapinanie svadobnych siat
Zdroj: stock.adobe.com
meranie pasu svadobnych siat krajcirskym metrom
Zdroj: stock.adobe.com
Tipy pre jednoduchší predaj svadobných šiat

Predaj svadobných šiat je o niečo náročnejší proces ako predaj každodenného oblečenia. Preto sa môže stať, že ich predaj môže trvať o niečo dlhšie. Celý proces je ale možné zefektívniť výberom správneho miesta na predaj a dodržaním nasledujúcich tipov:

Tipy pri kúpe svadobných šiat z druhej ruky

Mnohé nevesty sa pri kúpe svadobnej róby rozhodujú tak, aby ušetrili financie pri už aj tak nákladných výdavkoch a zároveň zohľadňujú životné prostredie. Ak aj vy zvažujete ísť touto cestou, prečítajte si niekoľko užitočných tipov, než si kúpite vaše vysnívané šaty:

Tip NášVeľkyDeň:

Vo výnimočných prípadoch sa stane, že budúca nevesta má možnosť obliecť si po úprave počas svojho veľkého dňa svadobné šaty svojej mamy alebo inej veľmi blízkej osoby. Ak sa svojich svadobných šiat nedokážete vzdať a veríte, že si ich jedného magického dňa oblečie napríklad vaša dcéra, dbajte na ich bezpečné uschovanie (ideálne je vložiť čisté šaty do krabice a uložiť ju na tmavé a suché miesto). Už pri samotnom výbere majte na pamäti, aby bola róba strihovo nadčasová a vyrobená z príjemných a kvalitných materiálov.

Čo je nové?

Chcete zostať v obraze a byť informovaný o zaujímavých novinkách, udalostiach a inšpiráciách spojených so svadbou? Zadajte váš email a my vás informujeme len vtedy, keď pre vás budeme mať niečo špeciálne.

Odoberať
people planning

Uľahčite si organizovanie svadby

Využite skvelé funkcie pre plánovanie svadby, ktoré ponúka online služba NášVeľkýDeň.