Jesenná svadba: Ako naplno využiť jej nezameniteľné čaro

17.09.2022

Paulina

Jesenné mesiace, najmä september a október, sú mimoriadne obľúbenými mesiacmi na konanie svadieb. Dôvodov je hneď niekoľko: počasie nie je chladné, ani príliš horúce, farebná paleta jesennej výzdoby zahŕňa elegantné a pôsobivé odtiene oranžovej, červenej i žltej a príroda ponúka nádherné scenérie pre zrealizovanie čarovných svadobných portrétov. Okrem pestrých farieb listov je jeseň typická aj tým, že ešte stále kvitne množstvo kvetov, dozrievajú viaceré druhy ovocia, či dokonca tekvice. To všetko a ešte oveľa viac jesenných krás môžete využiť v rámci svadobnej výzdoby.

Zhrnuli sme pre vás niekoľko tipov, ako z útulnej a neformálnej atmosféry, ktorá je pre jeseň typická, vyťažiť čo najviac (nielen) v rámci výzdoby.

Nevesta a ženích sa pozerajú na západ slnka v jesennom lese
Lístie, sezónne ovocie a tekvice ako súčasť výnimočnej svadobnej výzdoby

Jesenná príroda ponúka nekonečné množstvo možností, ako využiť jej krásy v rámci výzdoby. Lístie môže dozdobovať kvetinové aranžmány, dopĺňať svadobné tlačoviny (alebo byť na nich priamo zobrazené). Za zamyslenie stojí aj svadobný oblúk, pod ktorým si poviete svoje áno, vyhotovený z lístia. Organická štruktúra lístia vytvorí neopakovateľnú a okúzľujúcu atmosféru. Okrem lístia je možné pridať do svadobnej výzdoby ďalšie prírodné prvky - prírodné drevo, bavlnu a lampovú trávu. Konáre bavlny sa dokonale hodia k rustikálnej atmosfére jesenných svadieb.

Drevená slavobrána zdobená sušenými kvetmi a trávami

Ak sa zamýšľate nad vytvorením skutočne originálnej jesennej atmosféry, neexistuje lepší spôsob, ako využitie tekvíc. Rozkošné sú najmä mini tekvice v najrôznejších farbách a tvaroch. Ak zoženiete tekvičky v bielej farbe s hladkým povrchom, môžete na ne dokonca napísať mená hostí, aby vedeli, kam sa majú usadiť. Ešte väčší efekt docielite namaľovaním tekvíc, napríklad do metalických farieb. Väčšie tekvice môžu byť zasa efektnou dekoráciou pri vstupe na miesto konania svadby. Jeseň je obdobím dozrievania jabĺk, fíg, hrozna a hrušiek, tak prečo toto ovocie nezakomponovať aj do výzdoby? Ovocie sa dá zladiť s farebnými akcentami kvetín a vytvoriť súdržnú estetiku.

Nápady na jesenné prestieranie slávnostného stola
Tmavý krištáľ a pozlátené dekorácie

Pri výbere svadobnej výzdoby nezabudnite začleniť medené a pozlátené ozdoby - napríklad svietniky a vázy. Zlatá elegantne kontrastuje s tmavou zeleňou a bordovými odtieňmi. Zvážiť môžete nainštalovanie vintage klietky pre vtákov v rámci kvetinovej výzdoby, ktorá sa postará o navodenie nevšednej romantiky. Ďalším spôsobom, ako začleniť do výzdoby charakteristické tmavé tóny jesene, sú sklenené krištáľové poháre. Poháre zo skla v bordových a červených tónoch vytvárajú ucelený vzhľad, ktorý zapôsobí. Použitie tradičného krištáľu dodáva prestieraniu kontrast a ľahkosť. Vysoké krištáľové vázy plné bujnej zelene a pivoniek zasa do priestoru osvetleného sviečkami prinášajú prírodný prvok a dokonale sa hodia k čiernobielej palete.

Jednoduchá svadobná výzdoba stola s farebnými pohármi
Jedálenský servis v bielej a zlatej farbe
Rustikálna svadba - ideálna téma na jesennú svadbu

Len ťažko sa dá predstaviť ideálnejšie obdobie na uskutočnenie svadby v rustikálnej téme. Predstavte si svadbu konajúcu sa v stodole, ktorej atmosféru dopĺňajú padajúce listy hýriace všetkými farbami jesene spolu so stovkami svetiel zapálených sviečok. Tento obraz je dôkazom toho, že aj rustikálna svadba môže byť mimoriadne pôvabná a elegantná. Ak zvažujete vonkajšie posedenie, nezabudnite hosťom zabezpečiť pohodlie a teplo. Svoje využitie tu určite nájdu teplé deky. Viac o rustikálnej a iných svadobných témach sa dočítate v našom ďalšom článku.

Farby jesene ako súčasť svadobnej palety

Svadba konajúca sa v jesennom období si žiada využitie teplých tónov žltej, zelenej, medenej a ďalších typicky jesenných farieb v rámci farieb svadobnej výzdoby. Pozvánka na svadbu je pritom prvou príležitosťou podeliť sa o vašu víziu s hosťami. V rámci svadobných tlačovín môžete povoliť uzdu fantázii a experimentovať s odvážnym dizajnom, ktorý zahŕňa kvetinové prvky, textúrované detaily a sýte jesenné farby.

Jednoduchá jesenná dekorácia z tekvíc na stôl
Jesenné dekorácie na svadobnom stole
Fialová svadobná výzdoba na jeseň
Jedlá a nápoje s príchuťou jesene

V našich končinách sa jeseň spája s konzumovaním kačaciny, husaciny, dobrého vína, muštu a piva. Bola by preto škoda nezaradiť tieto populárne sezónne jedlá a nápoje v rámci svadobného menu. Nič nedotvorí útulnú a priateľskú atmosféru viac ako teplý jablkový mušt servírovaný v pozinkovaných medených hrnčekoch dozdobený škoricou alebo rozmarínom. Okrem muštu môžete hosťom ponúknuť lokálne červené či biele víno. Polonahé torty budú v móde každú sezónu, no vyzerajú obzvlášť jesenne, keď sú pokryté karamelovými stekancami, jesenným ovocím a kvetmi v jesenných farbách. V rámci candy baru nezabudnite zakomponovať jablkovú príchuť (napríklad tartaletky s príchuťou jablko-škorica).

Tekvicová polievka v hnedej miske
Tanier s pečenou kačkou na pomarančoch
Pečené gaštany v košíku
Využitie sezónnych kvetov

Nielen v lete, ale aj na jeseň kvitne množstvo kvetov vhodných pre použitie do svadobnej výzdoby aj samotnej kytice. Patria medzi ne napríklad hortenzie, dahlie, chryzantémy, cínie a mnohé ďalšie. Ich využitie vám môže pomôcť znížiť svadobný rozpočet a navodiť presne takú atmosféru, akú si želáte docieliť. Nezabúdajte, že práve jemné odtiene ružovej vytvárajú najefektnejší kontrast k hlbokými tónmi bordovej. V rámci svadobnej výzdoby môžete využiť okrem kvetov aj bylinky. Ak si potrpíte na dobré vibrácie, zvážte zakomponovanie šalvie. Starodávny rituál pálenia šalvie môže byť začlenený priamo do obradu alebo v rámci výzdoby tak, že zväzok bylinky doplní každé prestieranie.

Sušené jesenné kvety
Dress code v predvolených farbách

Hostia oblečení v ladiacich jesenných farbách dokážu na svadobných fotografiách zapôsobiť minimálne rovnako ako jesenná prírodná scenéria. Ak chcete, aby sa vaši hostia zladili s prírodným prostredím aj tematickou výzdobou, zvážte uvedenie farebného dress codu na svadobných pozvánkach. Ideálne je príliš nezasahovať do toho, čo si hostia oblečú, len ich jemne usmerniť. Napríklad dámy môžu siahnuť po šatách v odtieňoch zelenej, bordovej, oranžovej a podobne, zatiaľ čo páni si môžu obliecť klasickú čiernu. Rovnako dobre na fotografiách zapôsobia družičky oblečené buď vo viacerých odtieňoch jednej farby alebo všetky v jednej farbe, napríklad v šarmantnej bordovej.

Paleta jesenných farieb
Útulný interiér a osvetlený exteriér

Jesenná svadba je predovšetkým o príjemnej atmosfére, preto vymyslite jedinečný spôsob, ako ju vytvoriť. Skutočne magickú atmosféru sa vám podarí vytvoriť najmä po zotmení. V rámci vnútorných a vonkajších priestorov preto použite osvetlenie rôzneho druhu - lampáše, svetelné reťaze, neónové nápisy, svetelné iniciály vašich mien. V neposlednom rade nezabudnite na množstvo sviečok. Tie nemusia byť len v bielej farbe - siahnite pokojne aj po odtieňoch hnedej, tmavomodrej, oranžovej alebo vínovej farby.

Ak to miesto konania recepcie dovoľuje, určite nezabudnite na zapálený krb, vo vonkajších priestoroch na rozpálené ohnisko. Rozhodli ste sa pre svadbu v stane? Intímny pocit umocníte položením vzorovaných kobercov v tematických farbách. Dokonca môžete vynechať aj klasické stolovanie s použitím bieleho obrusu. Prestieranie môže byť položené priamo na dreve, čím sa postaráte o vytvorenie nefalšovanej rustikálnej atmosféry.

Jesenná svadobná výzdoba s tekvicami a sviečkami
Jesenná výzdoba svadobného stola s tekvicami
Tematický darček pre hostí

Každého zaručene poteší praktický darček, ktorý môže použiť vo svojej kuchyni. Môžete im preto podarovať vrecúško so zmesou byliniek, ktoré môžu použiť do čaju alebo na varenie. Ďalšou možnosťou je mini fľaša oleja s vylúhovanými bylinkami, prípadne malá fľaša domáceho páleného alkoholu na zahriatie počas dlhých zimných večerov. Ak hosťom chcete na darčeku zanechať originálny odkaz, s malým balením medu vám vymýšľanie určite pôjde samo.

Biele vrecká so sušenou levanduľou ako darček pre hostí

What is new?

Do you want to be informed about interesting news, events and inspirations related to the wedding? Enter your email and we will inform you if we have something special for you.

Subscribe
people planning

Make your wedding planning easier

Discover the great wedding planning features offered by the NášVeľkýDeň online service.