Užitočné tipy, čo má a čo môže obsahovať svadobné oznámenie

05.02.2023

Paulina

Taký malý kúsok papiera a predsa taký dôležitý… Svadobné oznámenie sa môže zdať ako jeden z menej dôležitých prvkov svadby. Nenechajte sa však oklamať jeho veľkosťou a domnienkou, že všetci vedia o svadobnom dni všetko aj bez neho. Možno vás trápi otázka, čo má obsahovať svadobné oznámenie a čo nie. Všeobecne platí, že by na ňom mali byť zahrnuté všetky dôležité informácie - čo to ale znamená? Poďme sa spolu pozrieť na to, aké údaje na svadobnom oznámení musia byť, aké na ňom byť môžu a čím sa dá ozvláštniť.

Aké údaje má obsahovať svadobné oznámenie

Svadobné oznámenie je viac než len pekný kus papiera v obálke. Hosťom dáva jasný prvý signál k tomu, čo majú od svadby očakávať. Vďaka svadobnému oznámeniu si každý, kto ho obdrží, urobí jasný obraz o tom, či pôjde o extravagantnú svadba v luxusných priestoroch alebo o milé malé posedenie v kruhu rodiny. Za každých okolností by malo obsahovať údaje ako mená nevesty a ženícha (meno nevesty by sa malo uvádzať ako prvé), dátum a miesto konania svadby a čas začiatku svadobného obradu. Každé oznámenie obsahuje aj text, prostredníctvom ktorého budúci manželia oznamujú, že sa rozhodli vziať. Možností je nespočetné množstvo.

Tipy na texty svadobných oznámení

Text informujúci o skutočnosti, že sa zaľúbenci rozhodli vziať, môže mať rôznu podobu. Najčastejšie si páry vyberajú krátke a výstižné texty. Je to najpraktickejšia voľba, pretože takýto text nezaberá veľa miesta na svadobnom oznámení, keďže väčšinou je k dispozícii iba malá plocha. Najpopulárnejším rozmerom je formát A6, ale niekedy je priestoru ešte menej, napríklad v prípade štvorcových a okrúhlych oznámení. V takom prípade môže ísť o výstižné Berieme sa, Rozhodli sme sa vziať alebo Ľúbime sa, berieme sa.

„Ľúbime sa, berieme sa”

Krása spočíva v jednoduchosti, pre niekoho ale môže byť tento štýl oznámenia až príliš stručný, a preto sa veta rozvinie. Skvelou možnosťou, ako vyjadriť svoje pocity je aj použitie citátu (napr. V okamihu lásky všetko trvá navždy a nič viac neexistuje). Ak hľadáte inšpiráciu, určite zavítajte na náš Instagram profil, kde pravidelne pridávame citáty o láske.

Ak ste veselé kopy a celú udalosť ste sa rozhodli brať s nadhľadom, pravdepodobne vás zaujmú vtipné výroky, napríklad: „Tým ktorí tajne dúfali a tým, čo už dúfať prestali, oznamujeme, že si konečne povieme svoje áno.” alebo „Už máme spoločnú adresu aj psa, a tak od 10.10.2022 budeme mať aj spoločné priezvisko.” Máte obľúbenú spoločnú pieseň alebo báseň, ktorej text je pre vás veľmi dôležitý a vystihuje vašu lásku? Aj to je jedna z možností textu svadobného oznámenia. V prípade dlhšieho textu však odporúčame zvoliť väčší rozmer papiera. Ak chcete oznámenie zachovať jednoduché, môžete si dať časť textu vytlačiť na druhú stranu papiera.

„Tým ktorí tajne dúfali a tým, čo už dúfať prestali, oznamujeme, že si konečne povieme svoje áno.”

Čo môže a nemusí obsahovať svadobné oznámenie

Žijeme v rýchlej dobe, kedy dochádza k skracovaniu textov úplne všade - dokonca aj na svadobných oznámeniach. Kedysi bolo štandardom, že oznámenie obsahovalo aj priezviská budúcich manželov. Okrem toho svadobné oznámenie obsahovalo adresu, kam bolo možné zaslať telegramy, resp. svadobné blahoželania od hostí, ktorí sa svadobného obradu priamo nezúčastnia. Dnes už tieto informácie uvedené byť nemusia, no môžu, ak sa tak rozhodnete.

Samostatnou kategóriou je kolónka dress code. V našich končinách jeho uvádzanie nie je veľmi bežné, ale v prípade potreby, ak od hostí vyžadujete dodržania určitého štýlu obliekania, je nutné ho uviesť.

Kedy sa posielajú svadobné oznámenia a pozvánky k stolu?

Čo sa týka posielania/odovzdania svadobných oznámení, neexistuje presne určená doba, kedy by ste tak mali urobiť. Väčšinou sa oznámenia odovzdávajú 2 až 3 mesiace pred svadbou, rovnako tak pozvánky k svadobnému stolu - keďže sú zvyčajne súčasťou jednej obálky. V prípadoch, kedy sú vaši hostia z väčšej diaľky, alebo ste sa rozhodli mať svadbu na nejakom neočakávanom mieste (napr. v zahraničí) je, samozrejme, vhodnejšie hostí pozvať na svadbu o niečo skôr, napríklad pol roka pred dňom D.

Ak ste sa rozhodli oznámenia vložiť do špeciálnej (farebnej, metalickej, vzorovanej) obálky, odporúčame ich v prípade odoslania poštou zabaliť do klasickej poštovej obálky. Predídete tak situácii, že by sa obálka poškodila, alebo že by údaje na nej boli nečitateľné.

Možno si položíte otázku, komu môžete svadobné oznámenie poslať poštou a komu nie. Osobné odovzdanie pozvánky je samozrejmosťou pri blízkych členoch rodiny a priateľoch. Rovnako tak sa patrí oznámenie odovzdať osobne družičkám, družbom a v neposlednom rade svedkom. Ak pozývate širšiu rodinu alebo známych, s ktorými nie ste v častom kontakte, pokojne túto záležitosť prenechajte na starosť poštovej službe.

papierove obalky v odtienoch ruzovej
Zdroj: stock.adobe.com
Výber štýlu svadobných tlačovín

Čo sa týka samotného štýlu a farebnosti svadobných tlačovín, vrátane svadobného oznámenia a pozvánky k svadobnému stolu, mali by zodpovedať celkovej atmosfére svadby. Pestrý výber rôznych štýlov svadobných setov si môžete prezrieť na našom eshope. V prípade, že vo výbere potrebujete poradiť, alebo máte nejaké otázky, neváhajte nás kontaktovať - radi vám pomôžeme. Viac informácií k téme svadobných tlačovín hľadajte v blogu zameranom na túto tému, kde sa dočítate množstvo ďalších užitočných informácií.

Čo je nové?

Chcete zostať v obraze a byť informovaný o zaujímavých novinkách, udalostiach a inšpiráciách spojených so svadbou? Zadajte váš email a my vás informujeme len vtedy, keď pre vás budeme mať niečo špeciálne.

Odoberať
people planning

Uľahčite si organizovanie svadby

Využite skvelé funkcie pre plánovanie svadby, ktoré ponúka online služba NášVeľkýDeň.