Tipy, ako vybrať spodnú bielizeň pod svadobné šaty

26.05.2023

Paulina

Kľúčom k dokonale padnúcim svadobným šatám je spodná bielizeň. Pri jej výbere netreba nič nechávať na náhodu, pretože rovnako ako dokáže s postavou robiť zázraky, dokáže jej aj veľmi uškodiť. Bielizeň si však zaslúži minimálne rovnakú pozornosť ako svadobné šaty, pretože môže vo finále pokaziť dojem aj z tej najkrajšej róby. Podľa čoho kúsky pod svadobné šaty vyberať, ako zabrániť neželanému presvitaniu a vytŕčaniu bielizne aj čo je taping - to všetko sa dozviete v našom článku.

rôzne typy spodnej bielizne
Zdroj: stock.adobe.com
Praktická vs. sexy spodná bielizeň

Väčšina žien si predstavuje, že si pod svoje svadobné šaty oblečie sexy čipkovanú bielizeň. Realita je ale trochu odlišná. Z praktického hľadiska sa tento typ bielizne pod róbu zvyčajne nehodí, pretože nemusí byť v súlade s jej strihom a materiálom. Základom dobrej svadobnej bielizne je, aby bola neviditeľná. Nemal by z nej vytŕčať ani milimeter a nemala by byť viditeľná jej farba ani štruktúra.

Najlepšou voľbou je hladká bezšvová bielizeň. Kúsky bez švov sú dôležité najmä v prípade šiat ušitých z jemných látok a tiež ak sú šaty veľmi upnuté na telo. Nielen švy ale aj štruktúra čipky by boli ľahko viditeľné. Pod silnejšou látkou a veľkou nariasenou sukňou sa vám čipka môže podariť skryť, vždy si ale výsledok overte v zrkadle v miestnosti s dostatočným, ideálne denným osvetlením. Ak sa ale romantickej bielej čipky nechcete vzdať, môžete po nej siahnuť počas svadobnej noci alebo na medových týždňoch.

ženy oblečené v rôznych strihoch spodnej bielizne
Zdroj: stock.adobe.com
Farba svadobnej spodnej bielizne

Čo sa týka farby podprsenky, nohavičiek, košieľky a ostatných kúskov, predstava väčšiny neviest o bielej farbe môže tiež naraziť na realitu v podobe presvitania. Biela farba je pod bielou aj väčšinou svetlých odtieňov maslovej a krémovej farby vidieť. To platí ako v prípade jemných látok ako je bavlna, hodváb a ľan, tak v prípade saténu. Presvitanie by na svetle bolo vidieť ako na fotografiách, tak naživo. Preto by ste mali siahnuť po kúskoch v telovej farbe. Výrazné farby spodnej bielizne nie sú vhodné ani pri skúške svadobných šiat. Sýte farby spodných častí oblečenia by vás mohli rozptýliť a pokaziť dobrý dojem zo svadobných modelov, ktoré by sa vám inak mohli páčiť.

Správny obvod podprsenky - základ dobre padnúcich šiat

Asi žiadna nevesta si neželá, aby jej nevhodná bielizeň pridala kilogramy navyše alebo aby zvýraznila miesta, ktoré by mali zostať skryté. Absolútne kľúčový je správny výber podprsenky. Ak je jej obvod malý, vytvára nepekný efekt, kedy sa koža v jeho okolí vytlačí na jedno miesto. So správnym výberom podprsenky vám najlepšie poradia v špecializovaných predajniach, kde vás premerajú a odporučia vám správnu dĺžku obvodu, veľkosť košíkov aj typ podprsenky. Ak ste sa rozhodli pre šaty bez ramienok alebo s veľkým zadným výstrihom, opýtajte sa na špeciálne strihy podprseniek. Podprsenku odporúčame doplniť nohavičkami so zvýšeným pásom. Vďaka zvýšenému pásu sa vyhnete zárezom spodného prádla v oblasti bruška.

tvarujúca spodná bielizeň
Zdroj: stock.adobe.com
Zoštíhľujúca spodná bielizeň

Pre ešte lepší efekt môžete siahnuť po zoštíhľujúcich nohavičkách. Druhou možnosťou je zoštíhľujúce body, ktoré môže, alebo aj nemusí obsahovať podprsenku. V každom prípade dbajte najmä na vaše pohodlie. V spodnej bielizni, ktorú si vyberiete, strávite takmer celý deň a celú noc. Najlepšie urobíte, ak si na každú skúšku šiat prinesiete zvolenú bielizeň, aby ste presne videli, ako vyzerá pod svadobnými šatami. Vyhnete sa tak nemilým prekvapeniam, kedy by mohlo niečo presvitať alebo vytŕčať.

Taping - novinka, ktorú si zamilujete

Taping alebo tejpovanie (v preklade zväzovanie, páskovanie) je praktika, pri ktorej pomocou špeciálnych nalepovacích pások zabezpečíte oporu svojim prsiam. Tieto pásky sa dajú ľahko kúpiť aj v drogérii a s ich použitím si môžete dovoliť úplne vynechať podprsenku. Výhodou tapingu je, že oproti rôznym nalepovacím podprsenkám sa nemusíte báť, že by pásky neudržali na meiste to, čo udržať majú. Sú ideálnym riešením napríklad v prípade, ak máte šaty s veľmi hlbokým výstrihom na chrbte.

Tento trend je čoraz populárnejší, pretože pri použití špeciálnych pások nikde nič netlačí, nemusíte sa strachovať, že vám bielizeň bude presvitať a navyše pásky pevne držia. Taping odporúča aj majiteľka Yoora studio Zuzana Kedroňová, ktorá jedným dychom dodáva, že najdôležitejšie je pohodlie, a preto je jej ďalším obľúbeným riešením nechať prsia takpovediac „na voľno”. Viac Zuzkiných rád v oblasti výberu svadobných šiat a vecí s tým spojenými sa dočítate v našom rozhovore s ňou.

Extra tip pre pánov a ich spodnú bielizeň

Nielen dámy, ale aj páni chcú počas svojho Veľkého dňa vyzerať, aj sa cítiť čo najlepšie. Pre čo najväčší komfort sa odporúča mužom nosiť pod oblek tielko, ktoré má najmä praktickú funkciu - saje pot a tým zabraňuje prepoteniu košele. Tak, ako u žien, aj u pánov platí, že najideálnejším riešením je telová farba spodného oblečenia. Hoci sú košele vyrobené z pevnejších látok a preto nemajú tendenciu presvitať, s telovou farbou si môžete byť úplne istý.

Čo je nové?

Chcete zostať v obraze a byť informovaný o zaujímavých novinkách, udalostiach a inšpiráciách spojených so svadbou? Zadajte váš email a my vás informujeme len vtedy, keď pre vás budeme mať niečo špeciálne.

Odoberať
people planning

Uľahčite si organizovanie svadby

Využite skvelé funkcie pre plánovanie svadby, ktoré ponúka online služba NášVeľkýDeň.