Ako darovať peniaze mladomanželom

23.03.2024

Lenka

Kedysi sa zvykli mladomanželom darovať predmety využiteľné v domácnosti - jedálenské sety, poháre, príbory či menšie spotrebiče ako napr. mixéry či vysávače. Keďže svadba bola vnímaná ako krok k vytvoreniu novej domácnosti a všetkého bol pomerne obmedzený výber, bola malá šanca, že by sa novomanželia podobnému daru nepotešili. V súčasnosti však páry už určitý čas spolu žijú aj pred svadbou, domovy majú zariadené, a tak sa čoraz viac využíva možnosť darovania peňazí.

svadobny dar v hnedej obalke
Zdroj: stock.adobe.com
Darovanie hotovosti

Darovanie hotovosti môže ešte stále znieť ako “lenivý darček”, avšak ak vás budúci mladomanželia neinformovali aký dar by ich potešil, je to najlepšia možnosť, aby vaše peniaze neboli vyhodené do povetria alebo aby nezapadali prachom.

Avšak aj pri darovaní hotovosti môžete využiť svoju kreativitu a estetiku. Aktuálne už v každom lepšom papiernictve zoženiete špeciálne obálky s obrázkami a kartou vhodnou na napísanie odkazu alebo veršíka. Samozrejme, vlastnú obálku alebo pozdrav si môžete vytvoriť aj vy sami alebo napr. s pomocou vašich detí. Tak váš dar naberie na osobitosti a zaujímavosti.

Ďalšou možnosťou je schovať peniaze do iného, lacnejšieho daru. Sú mladomanželia v očakávaní? Kúpte detské topánočky, ponožky či pančuchy a peniaze schovajte do nich. Všetko spolu potom vložte do krabičky alebo darčekovej tašky. Peniaze môžete tiež zarámovať spolu s výstižným citátom alebo spoločnou fotkou. Dar môže reprezentovať aj spôsob vášho zoznámenia alebo veselej príhody. Keď chvíľu popremýšľate, určite na niečo vhodné prídete.

Pri takýchto daroch však pozor na až príliš dobré schovanie hotovosti. Na jej prítomnosť upozornite mladomanželov priamo alebo krátkym textomajideálnejšie je pripojiť odkaz k darčeku, aby na ukryté peniaze nezabudli a nedopatrením ich nevyhodili.

Darčekové poukážky

Pokiaľ darovať hotovosť je podľa vás príliš neosobné, avšak mladomanželia preferujú takýto spôsob daru, môžete využiť darčekové poukážky. Poukážka môže byť z vybraného obchodu s nábytkom či doplnkami do domácnosti. Taktiež je možné podarovať poukážku na elektro alebo iné hobby, ktoré mladomanželia zdieľajú. Vo viacerých obchodoch sa dá vybrať aj dizajn poukážky, a tak ju môžete tematicky zladiť so svadbou.

Pri jej kúpe treba však myslieť aj na to, kde budú mladomanželia žiť a či je v tejto lokalite dostupný daný obchod, prípadne či je možný nákup online, aby nemuseli kvôli použitiu poukážky precestovať stovky kilometrov.

Pomoc pri organizácii

Ak z akéhokoľvek dôvodu nechcete alebo nemôžete darovať hotovosť, ale v každom prípade chcete niečo darovať, ponúknite svoju pomoc - čas je predsa najdrahšia komodita. ;) Pomôcť môžete pri prípravách, napríklad odvozom na potrebné miesta, robením spoločnosti alebo ako poradný hlas pri rozhodovaní. A že toho rozhodovania bude… Pri výbere šiat, obleku a účesu, pri výbere menu a ďalšieho občerstvenia. Pomocnú ruku môžete podať pri výzdobe brán a príbytkov, vozidla pre manželov alebo hostí, miesta manželského sľubu alebo priamo svadobnej sály.

V závislosti od okolností a spôsobu organizácie je možné, že bude vaša pomoc potrebná aj po svadbe. Napríklad pri delení výslužiek, upratovaní priestorov alebo rozvoze svadobčanov domov.

Pomoc môžete samozrejme ponúknuť aj keď sa chystáte podarovať aj iný dar. V každom prípade však všetko konzultujte s budúcimi mladomanželmi a nekonajte poza ich chrbát. Aj tie najlepšie úmysly môžu urobiť viac škody ako úžitku, ak nekorešpondujú s pôvodnými plánmi alebo názormi a predstavami snúbencov.

Pomoc obľúbenej neziskovke

Čoraz viac sa do popredia dostáva možnosť darovania menšieho finančného obnosu alebo iného daru, za ktorý by ste inak kúpili kyticu alebo tortu, vybranej neziskovej organizácii. V prevažnej miere ide o dar útulku, ktorý obľubujú snúbenci. Ale môže ísť aj o iný spolok, ktorého členovia sa venujú napríklad deťom, vybranej športovej aktivite alebo zveľaďovaniu verejných priestorov rodiska snúbencov.

Dar by mal byť venovaný v mene budúcich novomanželov a okrem hotovosti môže ísť napríklad o krmivo, deky, oblečenie alebo iné vybavenie, ktoré je potrebné pre danú činnosť. O možnostiach, ako darovať príspevok vybranej organizácii sa dozviete aj v našom ďalšom článku tu.

Eko dar

V prípade že viete, že snúbenci majú ekologické zmýšľanie a obľubujú nevšedné darčeky, darujte im strom alebo zviera. Nejedná sa však o rastlinku v kvetináči alebo šteniatko, ale o reálny strom niekde v lese alebo o divé zviera, ktoré potrebuje pomoc.

Jedná sa o finančný príspevok, za ktorý bude vysadený strom (alebo stromy) na Slovensku alebo vo svete. Môže ísť o jednorazový príspevok alebo napríklad o predplatné, na ktoré sú naviazané aj ďalšie benefity. Taktiež je možné adoptovať divé zviera napríklad v zoo alebo záchrannej stanici, pričom z posielaných príspevkov je hradená jeho starostlivosť - napr. jedlo, zdravotná starostlivosť, presuny a podobne.

Každá spoločnosť, ktorá ponúka takúto možnosť daru následne zasiela certifikát darcu alebo podobné potvrdenie, ktoré môžete darovať mladomanželom.

Nech už je váš dar akýkoľvek, mal by zohľadňovať vaše možnosti a želanie snúbencov. Jeho prevedenie je len na vás a aj keď možno jeho forma podľa vás nie je dokonalá, v mnohých prípadoch poteší najmä snaha a úmysel, tak smelo do toho! A ak už máte premyslené čo darujete, v našom samostatnom článku nájdete pár tipov kedy a ako môžete dar mladomanželom odovzdať.

Čo je nové?

Chcete zostať v obraze a byť informovaný o zaujímavých novinkách, udalostiach a inšpiráciách spojených so svadbou? Zadajte váš email a my vás informujeme len vtedy, keď pre vás budeme mať niečo špeciálne.

Odoberať
people planning

Uľahčite si organizovanie svadby

Využite skvelé funkcie pre plánovanie svadby, ktoré ponúka online služba NášVeľkýDeň.