Nezištná svadba: Spojte váš veľký deň s pomocou druhým

07.02.2022

Paulina

Neviete sa rozhodnúť, o aký svadobný dar požiadať? Chcete sa vyhnúť dileme, čo s porcelánom a množstvom froté uterákov? V súčasnej dobe stále viac párov preferuje možnosť obdarovať tých, ktorí to potrebujú, namiesto obdržania klasických darov.

Príspevok na charitu ako svadobný dar

Ide o pomerne nový typ svadobného daru, ktorý v posledných rokoch zaznamenáva rastúcu popularitu na západe a pomaly, ale isto, sa dostáva aj k nám. Novomanželia takýmto spôsobom vyjadrujú svoju túžbu pomôcť tam, kde treba, namiesto nezmyselného prijímania darov, ktoré ani nepotrebujú. Je to tiež zmysluplný spôsob, ako zdieľať s hosťami ducha láskavosti. Princíp spočíva v tom, že mladomanželia požiadajú svojich hostí, aby namiesto daru prispeli konkrétnej organizácii. Nielen, že je táto cesta dokonalým riešením pre páry, ktoré už vlastnia všetko potrebné, ale je to tiež skvelý spôsob, ako vstúpiť do manželstva s nezištným skutkom. Pokiaľ to znie ako niečo, čo by ste radi urobili, prečítajte si pár rád, ktoré treba mať na pamäti.

cervene srdce na dlani
Pripravte sa na vysvetlenie vašej voľby

Aj keď robíte dobrý skutok, ​​niektorí hostia nemusia byť s vašou voľbou stotožnení. Ak však svoje rozhodnutie otvorene so svojimi hosťami preberiete a objasníte im svoju motiváciu, nemalo by nikomu takéto rozhodnutie prekážať. V každom prípade sa ale vyhnite darovaniu akejkoľvek politickej organizácii. Týmto skutkom chcete predsa ľudí spojiť, nie ich rozdeliť. Dobrou možnosťou sú neutrálnejšie voľby, ako sú organizácie, ktoré podporujú umenie, pomáhajú zvieratám alebo deťom.

Neuvádzajte tretej strane informácie o svojich hosťoch

Niektoré páry sa rozhodnú, že svoje preferencie ohľadom svadobných darov zahrnú do pozvánok. Pri tomto type daru to ale neodporúčame. Oveľa lepší spôsob je uviesť túto skutočnosť napríklad online, ak máte vlastnú svadobnú stránku a túto možnosť ponúka aj online plánovač Náš Veľký deň. Uviesť môžete, že ste sa vo váš veľký deň rozhodli venovať svadobné dary charitatívnej organizácii, ktorá je blízka vašim srdciam, Nadácii XY. Je úplne v poriadku, ak danej organizácii neposkytnete o svojich hosťoch, ktorí sa rozhodnú prispieť, žiadne informácie. Tak si budete istí, že ich v budúcnosti nebude nikto kontaktovať, ak sa pre to oni sami nerozhodnú.

Dajte svojim hosťom na výber

Nemusíte sa tak celkom vzdať ani tradičných svadobných darov v podobe porcelánu a kuchynských spotrebičov. Svojim hosťom môžete dať dopredu na výber, či sa rozhodnú pre tradičný dar, alebo radšej prispejú dobrej veci. Určite sa nájdu aj takí, ktorí vás niečím milým obdarujú, a zároveň pošlú určitú čiastku na danú charitu.

srdce zo snehu v dlaniach
Ako si vybrať charitu

Môže to znieť ako klišé, najlepšie však urobíte, ak sa rozhodnete pre charitu, ku ktorej vás ťahá srdce a ktorá má pre vás najväčší zmysel. Ak máte vo svojom okolí niekoho, kto trpel závažným ochorením, ako je rakovina alebo ochorenie srdca, pravdepodobne si zvolíte práve organizáciu, ktorá pomáha ľuďom s touto diagnózou. Ak ste milovníkom zvierat, môžete prispieť miestnemu útulku. Ak ste priaznivci športu, môžete podporiť niektorý športový klub alebo konkrétneho športovca. Možností je obrovské množstvo.

Našim tipom je nezisková organizácia Človek v ohrození a ich Skutočný darček, kde si môžete vybrať oblasť, v rámci ktorej chcete pomôcť (zdravie, vzdelanie, obživa a Slovenská republika).

Možností, ako pomôcť, je veľa

Nie len finančným príspevkom sa dá pomôcť dobrej veci. Veľakrát po svadbe zostane množstvo nespotrebovaných potravín, ktoré môžu pomôcť nasýtiť ľudí v núdzi. Ak ste si zadovážili krásne šaty, ale viete, že si ich už viac neoblečiete, môžete ich buď darovať, alebo za symbolickú cenu predať na bazáre niekomu, kto si to nemôže dovoliť. Určite uznáte, že potešiť takýmto spôsobom inú nevestu je oveľa lepší nápad, ako šaty nechať nostalgicky zapadať prachom. Taktiež výzdoba môže ešte niekomu urobiť radosť - načo vytvárať zbytočný odpad z vecí, ktoré sa ešte dajú použiť?

Nech už sa rozhodnete akokoľvek, svadba by mala byť krásnym zážitkom, ktorá ľudí spája, a na ktorý budete vy, aj vaši hostia ešte dlho spomínať. Spojiť sa v prospech dobrej veci môže tento zážitok ešte viac upevniť a navyše pritom môžete pomôcť predísť zbytočnému plytvaniu.

Čo je nové?

Chcete zostať v obraze a byť informovaný o zaujímavých novinkách, udalostiach a inšpiráciách spojených so svadbou? Zadajte váš email a my vás informujeme len vtedy, keď pre vás budeme mať niečo špeciálne.

Odoberať
people planning

Uľahčite si organizovanie svadby

Využite skvelé funkcie pre plánovanie svadby, ktoré ponúka online služba NášVeľkýDeň.