Zostavovanie svadobného menu s ohľadom na potravinové alergény: Na čo všetko je potrebné myslieť?

22.12.2023

Paulina

Počas svadobného dňa chceme, aby všetko bolo perfektné, vrátane jedla. Podľa prieskumov má až 15 % ľudí vo svete nejakú formu potravinovej alergie. Medzi najčastejšie alergény patria lepok, mlieko, orechy, vajcia, ryby a morské plody. Pri zostavovaní svadobného menu je preto dôležité myslieť aj na ľudí s potravinovými alergiami, intoleranciami a špecifickými preferenciami. Čo všetko je potrebné mať na pamäti a ako zostaviť svadobné menu, aby si každý pochutnal bez obáv?

potravinove alergeny
Zdroj: stock.adobe.com
Urobte si prieskum

Pred výberom svadobného menu je dôležité zistiť, či sa medzi vašimi hosťami nachádzajú osoby s potravinovými intoleranciami a alergiami. Urobiť tak môžete rôznymi spôsobmi, napríklad jednoducho prostredníctvom nášho svadobného plánovača, kde hostia v špecifickej kolónke uvedú svoje špeciálne požiadavky alebo preferencie. Vy si tak môžete zostaviť rýchly a jednoduchý prehľad s presnými množstvami konkrétnych požiadaviek v rámci menu.

Prispôsobenie svadobného menu

Pri zostavovaní menu vždy reštaurácia, v ktorej sa má konať recepcia, poskytuje výber z viacerých druhov jedál. Samozrejmosťou bývajú vegetariánske a detské jedlá. Môže sa však stať, že reštaurácia v tomto základnom výbere neponúka menu zohľadňujúce všetky potravinové požiadavky vašich hostí.

Výber jedál je vhodné prekonzultovať priamo s kuchármi alebo cateringovou firmou, ktoré by mali byť schopné zabezpečiť pre vybrané osoby špeciálne menu s dôrazom na tú-ktorú alergiu alebo intoleranciu. Čoraz viac reštaurácií je schopných zabezpečiť aj vegánske jedlá bez obsahu akýchkoľvek jedál živočíšneho pôvodu, o tejto možnosti je však nutné detailne sa informovať, aby ste predišli akýmkoľvek nedorozumeniam.

Ak viete, že sa na svadbe budú vyskytovať hostia so špecifickými preferenciami, zohľadniť by ste ich mali aj pri výbere jedál do tzv. polnočného bufetu. Samozrejmosťou by mali byť misy s ovocím a zeleninou, ktoré neprišli do kontaktu s inými alergénmi či už počas prípravy alebo servírovania, a ktoré si môže dopriať takmer každý.

bufetove stoly
Zdroj: stock.adobe.com
Candy bar pre každého

V neposlednom rade je potrebné myslieť aj na sladké pohostenie (candy bar). Ak väčšina koláčikov vrátane svadobnej torty obsahuje suroviny, na ktoré sú vaši hostia alergickí, uvažujte aj nad alternatívou, ktorá konkrétne alergény neobsahuje. Každý cukrár/cukrárka by mal vedieť bez problémov pripraviť aj bezlepkovú alebo rastlinnú alternatívu aspoň niektorých druhov zákuskov. Pre každý prípad sa u cukrára/cukrárky (ale aj u iných dodávateľov jedál) ubezpečte, že vie správne manipulovať a uskladňovať jednotlivé druhy koláčikov, aby nedošlo k prípadnej kontaminácii medzi jednotlivými druhmi.

V prípade candy baru je tiež mimoriadne užitočné a praktické jedlá označiť. K niektorým druhom koláčikov môžete položiť ceduľku s orientačnými nápismi, napríklad: bezlepkové, bezlaktózové, vegánske, bez orieškov. Pre ešte lepšiu prehľadnosť môžete umiestniť ceduľku ku každému zákusku s jeho názvom prípadne aj s rozpísanými alergénmi, ktoré obsahuje. Jednotlivé typy pochúťok by v každom prípade mali byť oddelené od bežných zákuskov a mala by byť pri každom z nich samostatná naberačka, aby sa nestalo, že sa jednotlivé suroviny nedopatrením premiešajú. Rovnaké odporúčania platia aj pre tzv. slaný bar.

Bezlepková svadobná torta

Ak sa na vašej svadbe vyskytuje viacero ľudí s rovnakým typom intolerancie, napríklad celiatikov, zvážte možnosť, že jedno poschodie torty bude bezlepkové, samozrejme vhodne a bezpečne oddelené od zvyšku. V dnešnej dobe zruční cukrári dokážu pripraviť rôzne typy zákuskov úplne bez lepku, mlieka či iných alergénov a výnimkou nie je ani svadobná torta. Rovnako tak je vhodné hostí dopredu upozorniť na skutočnosť, ak svadobná torta obsahuje niektorý z najčastejších alergénov, ako sú napríklad orechy. Predídete tak možným komplikáciám a nepríjemnostiam.

Zostavovanie svadobného menu môže byť náročnou úlohou, ale s ohľadom na potravinové alergie vašich hostí môžete zabezpečiť, aby si všetci mali príležitosť vychutnať svadobné jedlá bez obáv o svoje zdravie.

Čo je nové?

Chcete zostať v obraze a byť informovaný o zaujímavých novinkách, udalostiach a inšpiráciách spojených so svadbou? Zadajte váš email a my vás informujeme len vtedy, keď pre vás budeme mať niečo špeciálne.

Odoberať
people planning

Uľahčite si organizovanie svadby

Využite skvelé funkcie pre plánovanie svadby, ktoré ponúka online služba NášVeľkýDeň.