Kompletný zoznam názvov výročí svadby

27.12.2022

Paulina

S pojmani ako papierová, zlatá a diamantová svadba sa už pravdepodobne stretol každý z nás. Možno ale v jednotlivých názvoch máte zmätok - a niet sa čomu čudovať. Pomenovaní pre jednotlivé výročia je veľké množstvo. Vedeli ste, že do pätnásteho výročia má každý ďalší spoločný rok svoje vlastné pomenovanie? Alebo že každé výročie sa spája s nejakým typickým darom? Ak vás zaujímajú všetky názvy svadobných výročí aj dôvody, prečo sa nazývajú tak ako sa nazývajú, čítajte ďalej.

starsi par oprety celami k sebe
Zdroj: stock.adobe.com
Míľniky prvých dvoch rokov od svadby

Všetko sa začína dňom svadby. Tomuto dňu sa hovorí biela alebo zelená svadba a oslavuje ju každý, kto si svoje rozhodnutie nerozmyslel v poslednej chvíli. V minulosti sa očakávalo, že do deviatich mesiacov po svadbe sa páru narodí potomok. Preto sa prvé skutočné výročie (alebo skôr výmesačie) označovalo ako pivná alebo somárska svadba. Išlo o vtipnú narážku na manželov, ktorým sa tento predpoklad naplniť nepodarilo - či už za triezva alebo po pár pivách.

V niektorých končinách sa prvé výročie nazýva bavlnená svadba, v iných papierová svadba. U nás sa väčšinou papierová svadba označuje ako druhé výročie od veľkého dňa. Názov papierová svadba je veľmi výstižný - manželstvo by sa dalo prirovnať k nepopísanému listu papiera, ktorý sa má postupne zapĺňať spoločnými zážitkami, radosťami aj prekážkami. Prívlastok bavlnený súvisí s predpokladom, že prvý rok od svadby sa cítia manželia ako v bavlnke. Po prvom roku si manželia zvyčajne darujú hodiny, ktoré sú tiež veľmi symbolickým darom.

Pomenovania svadobných výročí do prvých pätnástich rokov
Kožená svadba

Hovorí sa, že s tretím rokom prichádza prvá manželská kríza. Ak ju pár ustojí a dopracuje sa k tretiemu výročiu, hovoríme o koženej svadbe. Vzťah by mal nadobudnúť kvalitu pevnej kože.

Kvetinová svadba

Štvrté výročie dostalo vznešený názov - kvetinová svadba. Pre oslavu štvrtého roka v manželstve by malo byť charakteristické množstvo kvetov, ktoré nežné polovičky dostávajú. Ide o obdobie upevnenia vzťahu po kríze.

Drevená svadba

Piate výročie je prvým veľkým míľnikom po svadbe. Názov vychádza z vlastností dreva. Je to pevný, trvanlivý materiál a presne také by malo byť päťročné manželstvo. Drevo tiež odkazuje na teplo domova.

Železná/ plechová svadba

Rovnako ako drevo, aj železo predstavuje tvrdý a nezlomný materiál. Šieste výročie je tak obdobím, kedy by sme mali vzťah aktívne upevňovať a rovnako dbať na to, aby nezačal „hrdzavieť“. Pri tejto príležitosti sa manželia obdarovávajú niečím sladkým.

Zinková svadba

S termínom zinková svadba sa možno stretávate prvýkrát. Oslavovať sa veľmi nezvykne, no tento míľnik vznikol ako pripomienka toho, že sa blíži mimoriadne kritické obdobie. Názvom zinková svadba označujeme výročie šesť a pol roka od svadobného dňa. Má upozorňovať na to, že aj manželstvo, podobne ako pozinkované predmety, je potrebné z času na čas „vyleštiť“- teda sa oň dôkladne starať.

Medená svadba

Pomenovanie siedmeho výročia v sebe nesie podobný odkaz ako predchádzajúce výročie. V tomto čase si mnohé páry môžu prechádzať ťažkým obdobím, ak však vzťahu budú venovať dostatok úsilia, môže pokročiť do ďalšieho levelu. Meď je kov, ktorý potrebuje dôslednú údržbu - iba tak sa dokáže lesknúť ako zlato. Ale ak ju zanedbáme, môže byť matná a chátrať.

Bronzová svadba

Ôsme výročie sa zvykne označovať ako bronzové, pretože v minulosti sa pri tejto príležitosti manželia obdarovávali lesklými predmetmi do domácnosti, najčastejšie išlo o kuchynský riad. Pre túto fázu vzťahu po prekonaní ťahšieho obdobia je typické zveľaďovanie domácnosti.

Hlinená svadba

Pri príležitosti oslavy deviateho roka manželstva adjektívum hlinený odkazuje na ďalšie zariaďovanie domácnosti. Do domácnosti sa kupoval najmä jedálenský servis.

Ružová/cínová svadba

Pri desiatom výročí hovoríme o skutočne dôležitom momente vo vzťahu, ktorý si zaslúži patričnú oslavu. Oslavu prvej dekády manželstva poznáme aj pod názvom Deň ruží. Manželka by mala od svojho manžela dostať veľa kvetov, najmä ikonických červených ruží. Muž zasa dostáva predmety z cínu, napr. poháriky na víno. V minulosti zvykli hostí na oslavu tohto výročia pozývať hlavný družba a družička, to sa dnes ale už dá iba ťažko predstaviť.

kytica cervenych ruzi
Zdroj: stock.adobe.com
Oceľová svadba

Jedenáste výročie sa poslednýkrát označuje prívlastkom, ktorý v sebe nesie názov kovu - tentokrát je to oceľ. Na toto výročie sa manželia naposledy obdarovávajú predmetmi z kovu – z ocele. Zvyčajne sa dostávajú a darujú praktické dary do domácnosti, najmä príslušenstvo do kuchyne.

Hodvábna svadba

Dvanásty rok manželstva znamená skutočne pevný zväzok. Hodváb je mimoriadne kvalitná a vzácna látka, ktorá je na povrchu hladká a jemná, no zároveň ju ťažko roztrhnúť, pretože je pevná. Tak ako manželstvo, ktoré trvá dvanásť rokov. Zvykom je pri tomto výročí obdarovať manželku hodvábnou šatkou.

Čipkovaná svadba

Trinástka je podľa povier označovaná za nešťastné číslo. Pravdou však je, že trináste výročie svadby vôbec nemusí byť nešťastné. Najmä ak je muž dostatočne pozorný a svoju polovičku pri príležitosti oslavy výročia obdaruje niečím krajkovaným. Čipka je drahá a vzácna, preto práve v trinástom roku nastáva ideálny čas dopriať si luxus a potešiť sa.

Slonovinová svadba

Slonovina je mimoriadne vzácny a tvrdý materiál. Aj manželstvo pri oslave štrnásteho výročia spĺňa tieto charakteristiky. Na toto výročie sa zvykli manželia darovať cenné predmety zo slonoviny.

Krištáľová/ sklená svadba

Pätnástym rokom v manželskom zväzku sa končí každoročné oslavovanie výročí. Je tomu tak preto, že sa verí, že manželstvo je už v tomto období čisté a priezračné ako krištáľ alebo sklo. Preto už postačuje oslava každých päť rokov.

Názvy výročí svadby od dvadsiateho po sedemdesiate piate výročie
Porcelánová svadba

Významný medzník ako je dvadsať rokov „v chomúte“ si zaslúži patričnú oslavu. Slávnostný obed alebo večera by sa mala servírovať vo vzácnom porceláne. Porcelán zároveň symbolizuje hodnotný vzťah, v ktorom sa obaja naučili patričnej zručnosti.

Strieborná svadba

Dvadsiatym piatym výročím svadby sa pri pomenúvaní výročí presúvame do vyššieho levelu. Štvrťstoročnica je prvým výročím, ktoré sa nazýva podľa výnimočného kovu - striebra. Súvisí to, ako inak, s vlastnosťami vzťahu. V ňom už muž so ženou prekonali viaceré problémy a ťažké chvíle. Partneri sa zvyknú obdarovávať striebornými prstienkami na opätovné oživenie manželského sľubu.

Perlová svadba

Tridsať rokov od vyslovenia manželskej prísahy je už skutočná rarita. A rovnako tak sú vzácne aj perly. Manžel zvykne pri tejto príležitosti potešiť svoju dlhoročnú partnerku perlovým náhrdelníkom s tridsiatimi perlami.

perlovy nahrdelnik a biela musla
Zdroj: stock.adobe.com
Ľanová svadba

Čo majú spoločné ľan a tridsaťpäť rokov trvajúce manželstvo? Predsa výnimočnú pevnosť. Vidieť tu krásny psun vo vzťahu oproti bavlnenému a hodvábnemu výročiu.

Rubínová svadba

Manželia, ktorí sa sobášili v mladom veku sa pomaly, ale isto prehupli do dôchodkového veku. Manželia si mali vo zvyku dávať pri príležitosti štyridsiateho výročia do svojich obrúčok vsádzať rubín. Tento červený drahokam je kameňom ohňa, vrúcnosti a lásky. A to sú základné atribúty takéhoto trvácneho zväzku.

Zafírová/ jantárová svadba

Na štyridsiate piate výročie si manželia nechávali do svojich obrúčok vsádzať zafír. Modrý drahokam je známy ako kameň šťastia, viery a duchovnej čistoty, ktoré v takomto časom overenom vzťahu určite nechýbajú.

Zlatá svadba

Polstoročie od uzatvorenia manželstva je výročie, ktoré oslavuje len máloktorý pár. Počas zlatej svadby si manželia zvyčajne vymieňajú nové zlaté obrúčky a s nimi si aj obnovujú menželský sľub. Niektoré páry si dokonca zorganizujú druhú svadbu.

Smaragdová svadba

V duchu drahých kovov a kameňov sa nesie aj päťdesiate piate výročie svadby. Smaragd je sýtozelený drahokam, označuje sa za kameň múdrosti, lásky, inšpirácie a nekonečnej trpezlivosti. A tú manželia v tak dlho trvajúcom zväzku určite nepostrádajú. Okrem toho tento drahokam blahodarne pôsobí na partnerské vzťahy.

Diamantová/ briliantová svadba

Práve diamantová svadba je jedným z najznámejších osláv lásky. Neuveriteľných šesťdesiat rokov spolu si nezaslúži žiadne iné pomenovanie ako práve diamantové výročie. Diamant je najtvrdší nerast a najcennejší drahokam na svete. Tak, ako sa do finálnej dokonalej podoby brúsia diamanty, tak je dôkladne vybrúsený aj šesťdesiat rokov trvajúci manželský zväzok.

Kamenná svadba

Pevnosť a nehybnosť kameňa a rovnako tak manželstva pri oslave jeho šesťdesiateho piateho výročia je samozrejmá.

Platinová svadba

Sedemdesiatemu výročiu sobáša sa zvykne hovoriť aj požehnané. Čo iné by malo symbolizovať tento dlhotrvácny vzťah, ak nie práve platina. Najcennejší kov spomedzi všetkých je nesmierne odolný - tak ako povahy muža ženy, ktorí si v celoživotnom zväzku zažili veľa zlého, ale aj množstvo krásnych chvíľ.

Nebeská/ korunovačná svadba

Dožiť sa tohto priam neuveriteľného sedemdesiateho piateho výročia svadby je skutočne dar z nebies. Hovorí sa, že kto sa ho dožije, pôjde do neba. Nebeskou svadbou sa uzatvárajú manželské výročia, pretože je veľmi málo pravdepodobné, že by sa pár dožil ďalšej päťročnice - iba ak v nebi…

Čo je nové?

Chcete zostať v obraze a byť informovaný o zaujímavých novinkách, udalostiach a inšpiráciách spojených so svadbou? Zadajte váš email a my vás informujeme len vtedy, keď pre vás budeme mať niečo špeciálne.

Odoberať
people planning

Uľahčite si organizovanie svadby

Využite skvelé funkcie pre plánovanie svadby, ktoré ponúka online služba NášVeľkýDeň.