Svadobné trendy na rok 2023: Aké šaty, výzdoba a jedlo sú in pre tento rok?

14.03.2023

Paulina

Rok 2022 bol pre svadby mimoriadne zaujímavým rokom. Nastal očakávaný svadobný boom a po celom svete sa konali mnohé dlho prekladané svadby. Po dvoch rokoch sa svadby vrátili v plnej sile a viac ako kedykoľvek predtým sa do popredia derie individualita, autenticita a intimita. Tento trend porušovania noriem naďalej poháňa svadobné trendy aj v roku 2023. Budúci mladomanželia myslia mimo rámca a robia svoj svadobný deň jedinečne prispôsobený ich zámerom a predstavám.

kvetinová dekorácia stropu
Zdroj: stock.adobe.com
Smerovanie svadieb v novej sezóne

Rok 2023 nadviaže na predchádzajúci rok a páry budú pokračovať v odklone od typického svadobného zaužívaného klišé. Veľké svadobné hostiny idú bokom a tradície, ako je hádzanie kytice, sa postupne vytrácajú. Dominovať budú menšie, intímne a do detailu premyslené svadoby v netradičnom prostredí s nevšedným oblečením i výzdobou. Do popredia sa viac ako kedykoľvek predtým pretláča najmä zážitok hostí. Po dlhých mesiacoch, kedy bolo mnohým párom znemožnené cestovanie, sa veľa neviest a ženíchov zamýšľa aj nad možnosťou usporiadať svadbu v zahraničí.

Svadobné trendy pre výzdobu

V roku 2023 je na vzostupe niekoľko nových dizajnových trendov, ktoré definujú ďalšiu éru svadobnej výzdoby. Očakávať môžeme svieže, nečakané a výrazné farebné palety a jedinečné aranžmány. Odtiene fialovej, červenej, ružovej, oranžovej, modrej a v neposlednom rade aj zastúpenie farby roka Viva magenta budú nielen výborne vyzerať na fotografiách, ale si ich aj zaručene každý zapamätá.

Neutrálne farby zostanú aj naďalej základom svadobného dizajnu, no sýte farby budú dominantné. Vzniká tak viac možností ako pre kvetinový dizajn, tak pre iné svadobné dekorácie. Odvážne a nevšedné farebné motívy, vzory a textúry sa budú objavovať všade: od kvetov, cez prestieranie a svadobné tlačoviny, až po výber šiat. Veľký dôraz sa čoraz viac kladie aj na premyslené a mimoriadne efektné svetelné efekty.

Zatiaľ čo v oblasti kvetinových inštalácií (napr. stropných) budeme svedkami veľkoleposti a odvážnosti, v prípade svadobných kytíc sa trend uberá v prospech striedmosti a minimalizmu. Floristi využívajú z roka na rok čoraz menej druhov a odrôd kvetov, in je uprednostnenie jedného typu kvetu, ktorý je dominantný a všadeprítomný.

jednoduchá kytica bielych gypsomiliek
V akých svadobných šatách uvidíme nevesty?

V posledných rokoch v oblasti svadobnej módy dominujú určité nemenné prvky ako nadčasovosť, pohodlie a využívanie prírodných materiálov. Ako každy rok, aj v roku 2023 však sprevádzajú niektoré špecifické trendy:

  • priliehavé šaty obopínajúce siluletu
  • nápadité rukávy
  • rôzne dĺžky šiat - mini, midi a tesne nad členky
  • nádych hravosti prostredníctvom farebnej výšivky
  • šaty zdobené rôznymi prvkami ako sú korálky a kamienky
svadobné šaty s dlhým rukávom a kvetovou aplikáciou
Zdroj: stock.adobe.com
nevesta v bielych krátkych svadobných šatách
Autor fotky: Anastasiia Chaikovska: https://www.pexels.com/sk-sk/photo/saty-kytica-svadba-zena-12367744/
Gastro trendy

Tak, ako v poslednom období, aj tento rok páry pokračujú vo vyhľadávaní lokálnych potravín. Čoraz viac párov sa tiež prikláňa k rastlinnej strave ako svojej primárnej voľbe. Výber vegánskych jedál je v súčasnosti taký pestrý a chutný, že nepredstavuje žiadne obmedzenie. Navyše takýmto spôsobom je možné predísť viacerým špecifickým požiadavkám hostí.

V nastávajúcej svadobnej sezóne bude hrať prím aj nostalgia. Viac a viac párov si potrpí počas svojho svadobného dňa na gurmánsky zážitok s prepojením na časy minulé. Pamätáte si na slávnu šunkovú rolku ako predjedlo? Dnes by ju v pôvodnej verzii na svojej svadbe nechcel asi nikto, no čo tak tomuto jedlu vdýchnuť úplne nový a nečakaný rozmer? Šikovní kuchári dokážu z retro klasík vyčarovať skutočné delikatesy. Svoj návrat zažívajú aj veže zo šampanského, ktoré sú čoraz populárnejšie.

Čo sa týka svadobných tort, rovnako sa pri ich výzdobe do popredia pretláča hravosť a vintage. Aj pri jedle platí staré známe, že všetko tu už bolo a trendy sa už len opakujú. Svoj najväčší boom zažívajú retro torty s honosným krémovým zdobením v plnej svojej kráse. Veľkej obľube sa tešia aj torty, na ktoré cukrárky kreslia hotové umelecké diela v podobe farebných motívov, najmä kvetov vytvorených z maslového krému. Na prvý pohľad by ste si ich pokojne mohli pomýliť s akvarelovými maľbami.

biela svadobná torta zdobená farebným krémom
Zdroj: https://www.instagram.com/kolachella/
Odvážne zásnubné prstene

Nový rok prináša v oblasti dizajnu zásnubných prsteňov rôzne nečakané a výrazne prvky, ktoré určite nikto neprehliadne. Za zmienku určite stoja napríklad:

  • prstene s farebnými drahokamami,
  • prstene v modernom art-deco štýle,
  • kombinácia viacerých farebných kameňov,
  • horizontálne vsadený kamienok.

Nech už sú svadobné trendy akékoľvek, nezabúdajte najmä na to, že nič nie je dôležitejšie ako vaše vlastné pohodlie a štýl. Je to predsa VÁŠ veľký deň.

Čo je nové?

Chcete zostať v obraze a byť informovaný o zaujímavých novinkách, udalostiach a inšpiráciách spojených so svadbou? Zadajte váš email a my vás informujeme len vtedy, keď pre vás budeme mať niečo špeciálne.

Odoberať
people planning

Uľahčite si organizovanie svadby

Využite skvelé funkcie pre plánovanie svadby, ktoré ponúka online služba NášVeľkýDeň.