Fotografie ako večná spomienka: Tipy na originálne svadobné fotoalbumy

26.05.2023

Paulina

Vďaka svadobným fotografiám si môžete znovu pripomenúť a pousmiať sa nad jednou z najkrajších udalostí vášho života. Či ubehnú týždne, mesiace, roky alebo dokonca desaťročia, vďaka fotografiám sa v mysli znovu ocitnete pred oltárom alebo na tanečnom parkete. Spôsobov, ako spomienky na svadobný deň uchovať, je veľa a my vám ich postupne všetky predstavíme.

svadobny fotoalbum s drevenymi doskami
Tlačené vs. online svadobné fotografie

V súčasnej digitálnej dobe je už samozrejmosťou, že vám fotograf odovzdá snímky aj v digitálnej podobe. Niektorí fotografi na požiadanie vytvárajú video s výberom najlepších fotografií. Väčšina svadobných fotografov zvykne zároveň posielať najkrajšie zábery, cca 20 ks, aj vo vytlačenej forme. Niekedy si však už manželia nenájdu čas na výber a vyvolanie ďalších záberov, čo je škoda. Je pravda, že si ich môžete pozrieť kdekoľvek a kedykoľvek, no takúto významnú udalosť sa rozhodne oplatí zvečniť aj do fyzickej podoby.

Keď vás časom zasiahne nostalgia, pravdepodobne siahnete skôr po vytlačených fotografiách. Tie majú aj ďalšiu pridanú hodnotu - momenty vášho svadobného dňa zostanú zachované pre ďalšie generácie. Možno zapadnú prachom, ale po pár desiatkach rokov na ne môžu natrafiť vaše deti a s láskou si zábery detailne prezrú.

Nápady na vytvorenie knihy hostí

Okrem založenia klasického svadobného fotoalbumu existuje množstvo ďalších možností ako zachovať spomienky skutočne originálnym spôsobom. Potrebovať budete iba fotoaparát a trochu fantázie. Jedným z najlepších spôsobov zdokumentovania svadobného dňa a všetkých pocitov, ktoré hostia mali, je kniha hostí. Spomienková kniha môže byť vyhotovená z rôzneho materiálu, veľmi obľúbený materiál je najmä drevo s vyrytím mien manželov. Každá takáto kniha obsahuje miesto pre vpisovanie prianí, rád a pocitov svadobných hostí. Zväčša býva doplnená aj fotografiami. Tie sa dajú vyhotoviť viacerými spôsobmi.

Fotobúdka

Skvelou možnosťou je fotobúdka, ktorej obsluha fotografie hneď aj vytlačí. Snímky obsahujú väčšinou aj text, napríklad dátum a miesto konania svadby a mená novomanželov. Výhodou je, že si hostia môžu zvoliť počet fotografií, ktoré budú instantne vytlačené. Jednu z nich tak môžu vzápätí nalepiť do knihy hostí. O všetko potrebné k tvorbe spomienkovej knihy (rekvizity, pozadie, stôl na písanie, ale aj fotopozadie a rekvizity) sa postará fotograf, ktorý službu poskytuje.

Polaroid fotoaparát

Založenie knihy hostí s instantnými Polaroid fotografiami je cenovo ešte dostupnejšie ako fotobúdka a je to aj veľmi jednoduché. Ak sa rozhodnete pripraviť tento typ pamätnej knihy vlastnými rukami, nemusíte ani kupovať veľa drahého vybavenia. Potrebovať budete iba:

  • polaroid fotoaparáty (počet kusov závisí od počtu hostí),
  • filmy do fotoaparátov,
  • knihu s pevnou väzbou, do ktorej hostia fotografie nalepia a zároveň vpíšu svoje osobné prianie,
  • písacie potreby, prípadne fixky a nálepky,
  • obojstrannú lepiacu pásku,
  • voliteľné - rekvizity, fotostena

Fotoaparáty a knihu hostí je potrebné umiestniť na dobre viditeľné miesto, kde budú mať hostia dostatok priestoru, dostatočné osvetlenie a zároveň im stôl nebude prekážať. Ak sa hostina koná vonku, je dobré mať na pamäti, aby knihu ani fotoaparát nepoškodilo počasie (vietor, dážď…).

Ako odovzdať fotografie svadobným hosťom?

V súčasnej dobe je najčastejšou a najpraktickejšou možnosťou poslať hosťom všetky svadobné fotografie na online úložisku. Hostia si tak sami môžu vybrať, ktoré snímky si vytlačia. Ešte stále sa medzi mladomanželmi nájdu aj zástancovia klasiky, ktorí urobia výber najlepších fotografií a buď ich hosťom dajú osobne alebo ich pošlú poštou. Táto možnosť poteší najmä staršie ročníky, ktoré nemajú prístup k internetu.

svadobne fotografie ako pohladnice
Zdroj: stock.adobe.com
Tip NášVeľkýDeň

Svadobné fotografie sa dajú premeniť aj na nádherné sviatočné pohľadnice. V dnešnom rýchlom digitálnom svete sa vaši blízki skutočnej pošte (a navyše takto personalizovanej) určite veľmi potešia. Svojim priateľom a rodine tak prostredníctvom týchto špeciálnych pohľadníc znovu pripomeniete krásne chvíľky, ktoré ste spoločne na svadbe zažili.

Čo je nové?

Chcete zostať v obraze a byť informovaný o zaujímavých novinkách, udalostiach a inšpiráciách spojených so svadbou? Zadajte váš email a my vás informujeme len vtedy, keď pre vás budeme mať niečo špeciálne.

Odoberať
people planning

Uľahčite si organizovanie svadby

Využite skvelé funkcie pre plánovanie svadby, ktoré ponúka online služba NášVeľkýDeň.