Rande a rande fotenie v prírode - Východ (I. časť)

12.10.2024

Lenka

Nádherne sfarbené hory a príjemné počasie láka stále do prírody a na výlety. Preto sme sa rozhodli pripraviť sériu článkov s menej známymi lokalitami, ktoré sú ideálne pre rande alebo aj na párové fotenie.

Začíname východným Slovenskom, tu sú samozrejme najznámejšie Vysoké Tatry, avšak nájdu sa tu aj iné lokality, ktoré určite stoja za zmienku. Práve tie by sme vám radi predstavili nižšie. Ak poznáte aj ďalšie, neváhajte nám napísať správu alebo komentár na našom Instagrame alebo Facebooku. 🙂

parik turistov na vyhliadke
Zdroj: stock.adobe.com
Vernár
okres Poprad

Obec Vernár je známa najmä lyžiarskym strediskom, avšak vyžitie v prírode tu je možné aj mimo zimného obdobia. Môžete si tu naplánovať náročnejšie túry ale aj jednoduchšie vychádzky a práve pre jednou z ľahších vychádzok môže byť cieľom hojdačka Vernár. Jej umiestnenie je mimo dediny, tesne pod lesom a približne 25 minút pešo od hotela Studničky.

Upozorňujeme, že bola hojdačka presunutá približne o 200 metrov, tesne pod les, nakoľko na pôvodnom mieste sa zlomil konár, na ktorom bola zavesená.

Spišské Vlachy
okres Spišská Nová Ves

Macejovu hojdačku pre malých aj veľkých nájdete aj nad Spišskými Vlachmi, vo vzdialenosti len 20 minút pešo z vlakovej stanice. V príjemnom prostredí rekreačnej lokality môžete stráviť víkend - navštíviť niektoré z jazier, vybrať sa aj na náročnejšie túry pohorím alebo sa prejsť po historickom centre mesta. Alebo využite jedinečné ubytovanie V korunách stromov situované v neďalekej obci Oľšavka, kde sa môžete odstrihnúť od okolia a zažiť nerušené chvíle.

Spišský Hrhov
okres Levoča

Obec Spišský Hrhov ponúka ideálnu kombináciu lokalít na romanticky strávený víkend s prechádzkou s výhľadom a miestom na fotenie. V juhozápadnej časti, mierne nad obcou sa nachádza rozhľadňa na Medveďom vrchu a kúsok pod ňou dve hojdačky. Noc môžete stráviť v ubytovaní Hviezdanoc a ak budete plánovať s ročným predstihom, odporúčame využiť aj lesnú saunu. A keď už budete v týchto končinách, odporúčame navštíviť aj miestny Kaštieľ, Muzikmuzeum či kúpalisko.

Gelnica
okres Gelnica

Túžite navštíviť hojdačku v tvare srdca s nádherným výhľadom? Určite by ste teda mali navštíviť Gelnicu, kde východne od mesta, neďaleko rozhľadne Bognár, nájdete práve takúto hojdačku. Trasa je pomerne jednoduchá a po odbočení z hlavnej cesty by ste mali byť na mieste za približne 20 minút chôdze po poľnom chodníku. A ak by ste sa chceli v meste zdržať dlhšie, odporúčame navštíviť aj zrúcaninu hradu Gelnica, vyhliadkovú vežu Klimo, Banícke múzeum či okolie Turzovských kúpeľov.

Košice
okres Košice

Košice sú známym turistickým miestom o tom niet pochýb, ale vedeli ste že aj tu nájdete vyhliadkovú vežu? Nachádza sa kúsok nad pozostatkami Košického hradu a môžete si z nej užiť nádherné výhľady na mesto aj priľahlé okolie. Pár metrov od nej nájdete aj vyhliadkový mostík, kde sa môžu zastaviť návštevníci obľubujúci výšky alebo užívajúci si výhľady z rôznych perspektív.

Pri ceste na vyhliadku môžete zaparkovať svoje auto na parkovisku “Vyhliadková veža a hrad Košice - Kavečany” alebo sa môžete odviezť autobusom na zastávku “Vyhliadková veža”, ktorá je takmer na rovnakom mieste a za približne 17 minút chôdze ste na mieste.

obce Malá Tŕňa a Černochov (oblasť Tokaja)
okres Trebišov

Ak hľadáte vyhliadkovú vežu netradičného tvaru tak vyhliadková veža Tokaj, medzi obcami Malá Tŕňa a Černochov vás určite zaujme. Tvar vínového súdka vám veľmi rýchlo napovie v akom ste regióne a aké výhľady môžete očakávať aj ak ste to do príchodu nevedeli. (Upozorňujeme, že podľa posledných recenzií na google maps je možné, že niektoré schody a príjazdová cesta sú mierne poškodené. apríl 2024.)

A keď už budete v týchto končinách, odporúčame navštíviť aj najnižší bod Slovenska v Kline nad Bodrogom a ak hľadáte trochu adrenalínu, môžete si odskočiť hneď za hranice, do Nového Mesta pod Šiatrom, kde nájdete Zemplínsky zážitkový park (Zemplén Kalandpark), ďalšiu vyhliadku (Magashegy Viewpoint / Magas-hegyi kilátó) i zrúcaniny hradu (Sátoraljaújhely Castle / Sátoraljaújhely vár).

Čižatice, Rozhanovce, Chrastné
okres Košice - okolie

12-metrová rozhľadňa Čerešenka bola postavená na hranici území troch obcí ako pripomienka 700. výročia bitky pri Rozhanovciach. Tvarom má pripomínať stredovéku vežu a môžete si z nej užiť výhľady na Slanské vrchy, údolie Torysy aj Kojšovskú hoľu. Ak vás zaujíma história regiónu, pri návšteve by ste nemali vynechať ani historický hraničný kameň Abova a Šariša, ktorý je čiastočne zarastený do stromu čerešne. Prístup je možný po ceste prepájajúcej obce Chrastné a Čižatice.

Kružlová
okres Svidník

Teraz niečo pre nadšencov histórie - rozhľadňa Údolie smrti na prvý moment možno pre niekoho odkazuje na lokalitu v USA ktorá je známa pod rovnakým názvom, avšak opak je pravdou a rozhľadňa spoločne s atrakciami v okolí odkazuje na slovenskú históriu a boje 2. svetovej vojny, ktoré prebiehali v Duklianskom priesmyku. Rozhľadňa má tvar náboja z československej pušky a v jej okolí sú rozmiestnené exponáty vojenského historického ústavu - tanky, ktoré znázorňujú tankovú rotu v útoku. Na exponáty aj rozhľadňu narazíte v blízkosti cesty prepájajúcej obce Kružlová a Kapišová, avšak za začiatok cesty môžeme považovať Ústredný pamätník tankistom, ktorý sa nachádza pri ceste zo Svidníka na Vyšný Komárnik, na križovatke do obce Kapišová. Pri pamätníku nájdete aj informačnú tabuľu s mapou Údolia smrti.

Lipovce
okres Prešov

Okolie obce Lipovce je pravdepodobne dobre známe najmä obyvateľom okresu Prešov. Pri návšteve tejto obce odporúčame navštíviť jaskyňu Zlá diera, Kopytovskú dolinu, ale aj vyhliadku Srdiečko, hrad Lipovce, Lačnovský kaňon. Vyhliadku aj jaskyňu môžete navštíviť takpovediac jednou cestou a dostanete sa tu za približne 30 minút z parkoviska “jaskyňa”.

Tento článok nie je sponzorovaný, snažili sme sa dostať do povedomia najmä bezplatné lokality a budeme radi, ak nás upozorníte aj na ďalšie, nielen na východe Slovenska. 🙂

Čo je nové?

Chcete zostať v obraze a byť informovaný o zaujímavých novinkách, udalostiach a inšpiráciách spojených so svadbou? Zadajte váš email a my vás informujeme len vtedy, keď pre vás budeme mať niečo špeciálne.

Odoberať
people planning

Uľahčite si organizovanie svadby

Využite skvelé funkcie pre plánovanie svadby, ktoré ponúka online služba NášVeľkýDeň.