Sprievodca oblečením pre svadobných hostí

03.07.2023

Paulina

Ste pozvaní na svadbu a v spodnej časti pozvánky je drobným písmom uvedený dress code. Druhou možnosťou (v našich končinách bežnejšou) je, že pravidlo upravujúce štýl oblečenia uvedené nie je, čo môže spôsobiť ešte väčší zmätok v tom, ako sa obliecť. Riadiť sa treba najmä etiketou - existujú prvky, látky a farby, ktoré na svadbu za žiadnych okolností nepatria. Pomôžeme vám urobiť si jasno v oblečení na základe stupňa formálnosti. Ak si kladiete otázku, či sa môže na svadbu obliecť biela alebo čierna, objasníme vám aj túto dilemu. Na jednom mieste sme zhrnuli všetko, čo potrebujete vedieť, keď sa chystáte obliecť na svadbu.

Výber oblečenia na základe stupňa formálnosti svadby

Jedným z najlepších spôsobov, ako sa rozhodnúť, čo si obliecť na svadbu, je zistiť, kde sa svadba koná. Formálne oblečenie sa na svadbách vyskytuje najčastejšie, ale existuje množstvo iných kódexov obliekania, ktoré môžu byť uvedené na pozvánke alebo v inštrukciách k svadbe. Takúto možnosť ponúka aj náš svadobný plánovač Náš veľký deň. Formálne, poloformálne a neformálne oblečenie je o niečo menej jednoznačné ako napríklad black-tie. Pre hostí môže byť problém dosiahnuť presne takú úroveň formálnosti, aká sa očakáva. Preto sme pre vás pripravili praktické rady, v ktorých vysvetľujeme najbežnejšie pravidlá obliekania svadobných hostí.

White-Tie a Black-Tie

Najformálnejšie možné spoločenské oblečenie, White-Tie, býva súčasťou svadobného dress codu iba veľmi ojedinele. Ženy by v takom prípade mali nosiť formálnu večernú róbu siahajúcu až po zem a muži sú povinní nosiť smoking s chvostmi, formálnu bielu košeľu, bielu vestu a motýlika, biele alebo sivé rukavice a formálnu obuv, napríklad oxfordky.

Druhý najformálnejší svadobný dress code, Black-Tie, zvyčajne znamená, že svadba je večerná udalosť. Ženy by si mali obliecť formálne šaty siahajúce až po zem, ktoré neodhaľujú členky. Ak sa svadba zdá byť o niečo menej formálna, prijateľné môžu byť aj sofistikované koktejlové šaty. Ženy si môžu obliecť aj elegantné nohavicové kostýmy. Muži musia mať oblečený smoking. V smokingu bude oblečený aj samotný ženích. Odporúča sa doplniť čierny motýlik, čierna vesta a lakované topánky. Na letné svadby sú prijateľné aj biele sako a čierne smokingové nohavice.

Formálne oblečenie/Black-Tie Optional

Táto formulácia označuje menej formálne oblečenie ako Black-Tie. Smoking nie je potrebný, ale udalosť je stále dostatočne formálna na to, aby bol vhodnou voľbou. Páni si môžu obliecť aj formálny tmavý oblek, bielu košeľu a konzervatívnu kravatu. Možnosti pre dámy sú podobné ako pri Black-Tie: šaty siahajúce po zem, koktejlové šaty alebo elegantný nohavicový kostým. V tomto prípade môžu mať ženy odhalené členky, čo odporúčajú aj stylisti.

Koktejlové oblečenie

Koktejlové oblečenie je veľmi obľúbenou a častou voľbou v prípade svadieb. Ide o prepojenie medzi elegantným a zároveň pohodlným oblečením. Namiesto šiat po zem by ženy mali siahnuť po šatách po kolená alebo midi šatách. Muži sú povinní nosiť oblek a kravatu bez ohľadu na svadobné prostredie. Oblečenie by malo pôsobiť noblesne, ale nemalo by zbytočne strhávať pohľady.

Poloformálne/ Elegantné ležérne oblečenie

Súčasťou tohto, tiež veľmi obľúbeného štýlu oblečenia, je zohľadnenie času svadby. Na večernú svadbu sa nosia tmavšie farby a na obrad konajúci sa počas dňa sa odporúča siahnuť po svetlých farbách. Dobrou voľbou sú šaty pod kolená alebo elegantná sukňa a top, doplnené zvýšenými opätkami. Vhodný je aj elegantný nohavicový kostým. Muži by mali nosiť košeľu a nohavice, tmavé alebo svetlé v závislosti od dennej doby, v ktorej sa svadba koná, s možnosťou doplnenia kravatou. Ležérne oblečenie vám dáva flexibilitu, pokiaľ ide o pohodlie, ale tiež má svoje pravidlá.

Slávnostné

Pri tomto type dress codu majú hostia možnosť mierne popustiť uzdu svojej kreativite. V zásade ide o koktejlové oblečenie s výraznejšími farbami a hravými doplnkami. Muži by mali mať oblek doplnený farebnou kravatou alebo zaujímavou vreckovkou.

Neformálne oblečenie

Neformálnosť oblečenia naznačuje, že svadba sa bude pravdepodobne konať vonku a bude sa niesť v uvoľnenom duchu. Džínsy, krátke nohavice a tenisky však nie sú vhodné, pokiaľ nie sú výslovne označené ako prijateľné. Vhodné sú letné šaty doplnené elegantnými sandálmi. Muži si ku košeli s golierom môžu zadovážiť spoločenské nohavice. Pridať sa môže kravata alebo športové sako, ale nie sú povinné. Ak je sychravo, vhodný je aj sveter.

Tematická svadba

Niektoré páry, ktoré sa rozhodli pre tematickú svadbu, požadujú, aby ich hostia prišli oblečení v súlade s nejakou špeciálnou témou. Napríklad môžu byť hostia požiadaní, aby prišli oblečení v štýle Great Gatsby éry alebo všetci v jednej farbe. Najbežnejšie ide o „all-white formal“ dress code. Požadovaná estetika sa docieli tak, že všetci svadobčania sú oblečení vo formálnom a výlučne bielom oblečení.

príklady dress code podľa formálnosti
Čomu sa vyhnúť pri výbere svadobného oblečenia

Bez ohľadu na to, akého typu svadby sa zúčastníte, existujú určité pravidlá, ktoré by ste v rámci obliekania ako svadobný hosť mali vždy dodržať. Tieto usmernenia platia, či už je na pozvánke uvedené black tie, či ide o poloformálnu alebo neformálnu svadbu.

Novomanželia by mali vopred poskytnúť hosťom informáciu, do akej miery je ich svadba formálna alebo neformálna. Ak budúci manželia od svadobčanov očakávajú, že prídu oblečený v smokingoch a róbach (Black-Tie), malo by to byť uvedené aj pozvánke v kolónke dress code.

Výber farieb

Ako svadobný hosť by ste mali čo najlepšie splynúť s celkovou atmosférou a témou svadby. Dôležitú rolu zohráva aj ročné obdobie, v ktorom sa svadba koná. Počas chladnejších mesiacov zvyknú hostia siahať po tmavších farbách, v teplom období zasa po jemných pastelových odtieňoch. Pri výbere vhodného oblečenia je dôležité čerpať informácie zo svadobných pozvánok. Pozvánka obsahuje farebnú schému svadby, teda farby, ktoré budú použité vo svadobnej výzdobe. Treba si však dávať pozor na niektoré konkrétne farby, v ktorých nie je vhodné prísť oblečený na svadbu - špeciálne v prípade dámskych šiat.

Čierne šaty

Ak uvažujete o čiernych šatách, môže ísť o prijateľnú voľbu, no rozhodujúca je miery formálnosti svadby. Hoci čierna môže naznačovať smútok, v prípade Black-Tie svadby je úplne v poriadku, ak sa dámy oblečú do čiernej.

Biele šaty

Faux pas pre svadobných hostí číslo jeden, ktorému by sa mal vyhnúť každý pozvaný hosť. Pri výbere oblečenia si treba dať pozor okrem bielej aj na ďalšie veľmi podobné farby. Vyhnite sa sivobielej, slonovinovej, béžovej, bledoružovej, krémovej alebo akejkoľvek inej veľmi svetlej farbe, ktorú by si svadobčania mohli pomýliť s bielou. Stať sa tak môže pri tlmenom svetle alebo po poháriku či dvoch. Určite sa chcete vyhnúť momentu, kedy by si vás niekto mohol zameniť s nevestou. Samozrejme, aj tu existuje výnimka - ak vás k výberu bielych alebo svetlých šiat vyzve z nejakého dôvodu samotná nevesta.

Farba, ktorú nosia družičky

Ak ste si s nevestou blízki, požiadajte ju o informáciu, akej farby budú šaty družičiek. Vyhnete sa tak situácii, kedy by ste sa obliekli do rovnakého farebného odtieňa a automaticky by vás tak ostatní hostia mohli priradiť k družičkám, i keď ňou nie ste. Ak nevesta vyžaduje, aby boli družičky oblečené v rovnakých šatách alebo rovnakej farbe, mala by brať do úvahy odlišnosti v postavách a osobného vkusu družičiek. Rovnako tak by mala šaty zaplatiť, alebo na ne aspoň prispieť určitou čiastkou.

nevesta s družičkami v šatách v pastelových farbách
Zdroj: stock.adobe.com
Trblietky alebo inak príliš výrazné šaty

Trblietky alebo príliš extravagantné šaty patria skôr na párty alebo na rozlúčku so slobodou. Všetky oči by sa mali upierať na nevestu a šaty pripomínajúce diskoguľu môžu pokaziť jej veľkú chvíľu, kedy má ona zažiariť najviac spomedzi všetkých hostí.

Vyhnite sa príliš neformálnemu oblečeniu

Jedna vec je vybrať si oblečenie, v ktorom sa budete cítiť sebavedome a žensky, druhá však prísť na svadbu v príliš odhaľujúcom oblečení. Svadby sa takmer vždy zúčastňujú aj deti a starší ľudia, ktorých by takéto oblečenie mohlo uraziť. Jemné náznaky hravosti ako sú rozparky alebo šaty s odhaleným chrbtom sú však na mieste.

Aj keď sa svadba nesie v uvoľnenej atmosfére, krátke nohavice, rifle, ani žabky na udalosť tohto typu nepatria. Namiesto toho dámy môžu siahnuť po ležérnych šatách a muži po pohodlnej košeli. Čo sa samotného denimu týka, ak sa svadba nesie v neformálnom duchu, rifľová bunda prehodená cez elegantné šaty nemusí byť problém. Obliecť si však rifle namiesto nohavíc neodporúčame.

Náš tip: Buďte sami sebou

Mnohé páry nevyžadujú od svadobných hostí žiadny konkrétny typ oblečenia. To môže byť pre niektorých hostí mätúce, preto je potrebné pri rozhodovaní zobrať do úvahy najmä miesto konania svadby a dennú dobu, v ktorej sa koná. Úplne na mieste je sa na inštrukcie k oblečeniu opýtať samotného ženícha a nevesty. V neposlednom rade sa hostia musia vo svojom oblečení cítiť dobre. Keď ste si výberom oblečenia naozaj istý a cítite sa príjemne, budete skvelo vyzerať aj navonok.

Čo je nové?

Chcete zostať v obraze a byť informovaný o zaujímavých novinkách, udalostiach a inšpiráciách spojených so svadbou? Zadajte váš email a my vás informujeme len vtedy, keď pre vás budeme mať niečo špeciálne.

Odoberať
people planning

Uľahčite si organizovanie svadby

Využite skvelé funkcie pre plánovanie svadby, ktoré ponúka online služba NášVeľkýDeň.