Mikrosvadba ako intímny zážitok v kruhu najbližších

04.03.2024

Paulina

Svadby sa v posledných rokoch začali uberať intímnejším a osobnejším smerom. Rastúci trend malých svadieb umocnili okrem iného aj pandémia a nemožnosť uskutočňovať veľké spoločenské akcie. Tento trend tu však bol aj predtým a stále naberá na sile.

Budúci manželia si totiž začali uvedomovať, že viac nie je vždy viac. Svadba sa začína vnímať skôr ako veľmi intímny moment pre úzky kruh najbližšej rodiny a priateľov, ktorý sa dá zorganizovať aj bez obrovského rozpočtu a stresujúcich situácií.

mala rodinna zahradna svadba
Zdroj: canva.com
Čo je mikrosvadba?

Mikrosvadba, ako názov naznačuje, je svadobná oslava v menšom kruhu pozvaných hostí. Ide o intímne podujatie, kde sa stretne obmedzený počet blízkych priateľov a rodiny (najviac 50), aby oslávil lásku a jedinečný moment v živote novomanželov. Oproti veľkým a rozsiahlym svadbám je na mikrosvadbe najdôležitejšie osobné spojenie a súkromie.

Prečo sa rozhodnúť pre mikrosvadbu?

Jedným z hlavných dôvodov, prečo sa novomanželia rozhodujú pre mikrosvadbu, je túžba po súkromnom a intímnom zážitku. V malom kruhu najbližších môžu novomanželia osláviť svoju lásku bez toho, aby sa museli starať o veľké množstvo hostí. Atmosféra je tak omnoho osobnejšia a pokojnejšia.

Menší zoznam hostí

Mikrosvadba budúcich manželov pomyselne zbavuje povinnosti pozývať množstvo hostí len preto, že sa to „patrí“. Oslobodzuje od pocitu, že je potrebné pozvať takmer každého, koho poznáte (od vzdialených sesterníc vašej mamy až po vašich bývalých kolegov).

Finančná výhoda mikrosvadby

Mikrosvadby sú v porovnaní s tradičnými svadbami väčšinou oveľa menej nákladnými udalosťami. S menším počtom hostí je možné ušetriť na stravovaní, ubytovaní a iných nákladoch spojených s organizáciou veľkej svadby (fotograf, DJ, starejší, catering,..). Budúci manželia tak môžu svoju pozornosť aj financie venovať detailom a vytvoriť tak nezabudnuteľnú atmosféru.

Uvoľnená atmosféra a priestor pre individualitu

Veľké svadby sú tradične spojené s veľkým množstvom povinností a malým množstvom času pre novomanželov. Na mikrosvadbe je harmonogram oveľa voľnejší, čo manželom umožňuje viac prežívať prítomnosť a užívať si daný okamih bez stresu a nabitého programu.

Takáto svadba tiež poskytuje novomanželom väčšiu slobodu a priestor na prejavenie svojej kreativity a individuality. Môžu si vybrať vysnívané miesto pre svoju svadbu takmer bez obmedzení, experimentovať s netradičnými dekoráciami a obliecť si čokoľvek bez obáv z predsudkov.

mikro svadba na zahrade
Zdroj: canva.com
Nevýhody mikrosvadieb

Mikrosvadba so sebou okrem množstva výhod prináša aj pár výziev. Obmedzený počet hostí môže spôsobiť dilemu, koho na svadbu pozvať a koho už nie. Niektorí rodinní členovia sa tak môžu cítiť dotknutí. V ďalšom blogu sme zhrnuli najlepšie spôsoby, ako oznámiť ľuďom v okolí, že nie sú pozvaní na svadbu.

Organizácia mikrosvadby

Hoci sa malá svadba organizuje ľahšie, tiež by mala spĺňať určité body:

  • pozvanie vybraných hostí,
  • výber a rezervácia miesta konania obradu,
  • výber a rezervácia miesta konania recepcie,
  • výber a rezervácia miesta konania recepcie,
  • výber svadobného menu,
  • zabezpečenie fotografa (i keď iba na obrad),
  • zabezpečenie prípitku a svadobnej torty (alebo jej alternatívy),
  • výber vhodného svadobného oblečenia (pokojne aj menej formálneho).

Mikrosvadba - áno či nie?

Summa summarum, menší počet hostí ide ruka v ruke s menšou námahou pri plánovaní a s minimalizovaním pravdepodobnosti, že sa niečo pokazí. Malé svadby môžu byť uskutočnené prakticky kdekoľvek, napr. vo vašej obľúbenej kaviarni alebo reštaurácii, v parku alebo galérii. Sami sa pri tom rozhodnete, ktoré tradície budú alebo nebudú jej súčasťou.

Okrem menšieho rozpočtu sa mikrosvadba takmer zaručene rovná menšiemu stresu a uvoľnenejšej atmosfére v duchu intimity a plného prežitia jedného z najkrajších dní v živote.

Čo je nové?

Chcete zostať v obraze a byť informovaný o zaujímavých novinkách, udalostiach a inšpiráciách spojených so svadbou? Zadajte váš email a my vás informujeme len vtedy, keď pre vás budeme mať niečo špeciálne.

Odoberať
people planning

Uľahčite si organizovanie svadby

Využite skvelé funkcie pre plánovanie svadby, ktoré ponúka online služba NášVeľkýDeň.