Najlepšie spôsoby, ako oznámiť ľuďom vo vašom okolí, že nie sú pozvaní na svadbu

26.06.2023

Paulina

So svadbou sa spájajú samé krásne a emotívne situácie. Ale - je tam jedno ale… Ak niektorí ľudia vo vašom okolí očakávajú pozvanie a vy im musíte oznámiť, že pozvaní nie sú, zrejme emócia až taká pozitívna nebude. Prirodzene od tohto rozhovoru očakávame, že bude trápny. Existujú však spôsoby, ako oznámenie o nepozvaní podať bez toho, aby to bolo nepríjemné. Bez pocitu viny na vašej strane a dojmu krivdy na strane druhej.

Či sú vaším dôvodom rozpočtové obmedzenia, kapacitný limit, alebo nechcete, aby sa daná osoba zúčastnila vašej svadby z iného dôvodu, v nasledujúcich riadkoch sme sa zamerali na najslušnejšie spôsoby, ako niekomu oznámiť, že nie je pozvaný na vašu svadbu.

pozvanka na svadobny obrad
Ako povedať, že niekto nie je pozvaný na svadbu?

Dôvody, kvôli ktorým sa budúci manželia rozhodnú určitých ľudí nepozvať na svadbu môže byť veľa. Ak sa rozhodnete niekoho nepozvať a daná osoba sa vás na dôvody nepýta, nie je potrebné hovoriť nič. Inokedy je na mieste vysvetlenie podať a niekedy sa rozhodne vás dotyčný/á sám/a opýtať na dôvody. Zhrnuli sme najjednoduchšie spôsoby, ako „bezbolestne“ vysvetliť nepozvanie na svadbu:

1. Rozpočtové obmedzenia

Stanovený finančný rozpočet na svadbu je jedným z najčastejších a najprirodzenejších dôvodov, prečo sa pár rozhodne okresať zoznam pozvaných. Ak ľudí vo svojom okolí nepozývate z finančného dôvodu, nikto sa nemôže uraziť. V prípade, že máte množstvo známych, no svadbu vám financujú rodičia, môžete uviesť aj túto skutočnosť. Môžete ešte dodať, že s danou osobou radi oslávite svadbu dodatočne, napríklad príjemnou večerou alebo ho/ju pozvať ako tzv. polnočného hosťa.

2. Kapacitné obmedzenia miesta konania svadby

Je samozrejmé, že ak má miesto konania svadby kapacitné obmedzenie napríklad 60 hostí, tak viac osôb pozvať nemôžete. Aj tento dôvod je potrebné komunikovať priamo, napríklad: „Je nám to veľmi ľúto, ale v danom podniku nemáme priestor na usadenie detí, plus jedného a pod.„ alebo „Miesto, ktoré sme si zamilovali, má maximálnu kapacitu XY hostí, takže sme naozaj obmedzení v tom, koho môžeme pozvať.“

3. Intímny charakter svadby

Ďalším legitímnym dôvodom, prečo sa môže stať, že množstvo ľudí vyškrtnete zo zoznamu pozvaných hostí je, že si ako budúci manželia želáte mať intímnu a malú svadbu v kruhu najbližších členov rodiny, ako sú napríklad iba rodičia a súrodenci. V tomto prípade môžu protestovať ďalší členovia rodiny a množstvo iných ľudí z blízkeho okolia. Ide však o výsostné rozhodnutie manželov. Priama komunikácia a vysvetlenie svojich pohnútok môže situáciu upokojiť, napríklad slovami: „Rozhodli sme sa pre veľmi intímnu svadbu v kruhu najbližšej rodiny. Radi by sme to však s vami oslávili neskôr.“

Ako niekomu povedať, že s ním nie je pozvaný „plus jeden“?

Ak sa niekoho zadaného rozhodnete pozvať na svadbu samého, ide o jednu z nejčastejších dilém. Slobodný človek, ktorý sa nachádza vo vzťahu, môže predpokladať, že bude pozvaný aj jeho partner. Samozrejme, sú situácie, kedy sa nepozvať „plus jedného“ neodporúča - napríklad ak je dotyčná osoba v stabilnom a dlhotrvajúcom vzťahu, alebo ak spolu už pár žije v jednej domácnosti.

V prípade, že pozvaný hosť nie je vo vzťahu dlho, prípadne ak jeho partnera/ku ani len nepoznáte, je prirodzené, že ho/ju na svadbu nepozvete. Dôležité je o tejto skutočnosti hovoriť priamo hneď od začiatku, teda od momentu odovzdania pozvánky. Pri jej predávaní povedzte osobe, ktorej tykáte vetu v zmysle: „Veľmi radi by sme ŤA pozvali na našu svadbu.“ Z použitia jednotného čísla jednoznačne vyplýva, že pozývate iba jednu osobu. Ak je to možné, podajte aj dodatočné vysvetlenie (nižšie v článku) tak, aby sa daný hosť necítil ukrivdene a aby z pozvania nebol zmätený.

Ako oznámiť, že na svadbu nie sú pozvané deti?

Ľudia zvyknú automaticky predpokladať, že ak sú pozvaní oni, tak sú pozvané aj ich deti. V tomto prípade je rovnako najlepšou voľbou skutočnosť, že pozvané nie sú, komunikovať hneď od momentu pozvania. Ak sa vás niekto opýta, či sú jeho deti pozvané na vašu svadbu, môžete zdvorilo vysvetliť, že nie sú pozvané so slovami, že dané dieťa máte veľmi radi, no rozhodli ste sa mať svadbu bez detí (alebo pozvať iba deti úplne najbližších členov rodiny). Pamätajte, že zabezpečiť starostlivosť o deti nie je jednoduché, preto ak vaši hostia z tohto dôvodu odmietnu účasť, nemusí ísť o nič osobné.

Biela svadba, biele klamstvá?

Svadba je všeobecne veľmi príjemnou a zábavnou udalosťou, kde sa častokrát po dlhej dobe stretne celá rodina a starí známi. Je preto prirodzené, že sa jej ľudia chcú zúčastniť a očakávajú pozvanie. Ako svadobný pár vás tak nečakane môže v tejto záležitosti kontaktovať vzdialená rodina, priatelia z minulosti alebo trebárs kolegovia, s ktorými si síce ste blízky fyzicky, no nie mentálne.

Presne v takýchto prípadoch je najlepšou voľbou otvorená komunikácia hneď od začiatku. Nie vždy je však nutné uviesť pravý dôvod, ktorý by mohol prípadne spôsobiť nedorozumenia a nepríjemné situácie. Skutočnosť, že dotyční pozvaní nie sú, môžete objasniť napríklad formulkou, že „Hoci zoznam hostí ešte nemáme dokončený, plánujeme pozvať len najbližších priateľov a členov rodiny z finančných aj priestorových dôvodov.“ Ide o tzv. „biele klamstvo“ - teda nie je to stopercentná pravda, viac škody by ste ale spôsobili priznaním skutočného dôvodu. Týmto spôsobom predídete nedorozumeniu, sklamaniu aj smutným a ukrivdeným pohľadom.

oznamenie o nepozvani na svadbu
oznamenie o nepozvani na svadbu
Oznamovacia karta o nepozvaní na svadbu

Špeciálne v prípadoch, ak sa rozhodnete pre malú svadbu v intímnom kruhu je jednou z možností písomné oznámenie - odovzdanie oznamovacej karty o nepozvaní. Kartu môžete odovzdať blízkym, ktorí pravdepodobne predpokladajú, že budú pozvaní. Tlačoviny rôznych druhov vám radi vyrobíme, pozrite si aj náš eshop. Čo na takúto kartu napísať? Napríklad:

„S radosťou Vám oznamujeme,
že sme sa rozhodli dňa XX.YY.2023 zosobášiť
v Kostole XY.
Túto udalosť oslávime iba v intímnom kruhu úzkej rodiny. Radi vás však uvidíme na obrade alebo s Vami túto udalosť radi oslávime dodatočne.”

Tip Náš Veľký deň

Pamätajte na to, že je to vaša svadba a preto máte plné právo rozhodnúť sa, koho na ňu pozvete a koho nie. Nie ste zodpovední za nikoho sklamanie a veľakrát mu ani nedokážete predísť. Všetko, čo môžete urobiť, je snažiť sa byť úctivý a láskavý a nepozvaných uistiť, že vám na nich napriek tomu záleží. Dôležité je objasniť dôvody nepozvania hneď, bez ohľadu na to, ako nepríjemne sa cítite – čím dlhšie to odkladáte, tým to bude s blížiacim sa termínom ťažšie. Ak váhate, koho pozvať a koho nie tipy, ako efektívne zoskladať zoznam svadobných hostí, aby ste predišli faux pa nájdete v našom ďalšom článku.

Čo je nové?

Chcete zostať v obraze a byť informovaný o zaujímavých novinkách, udalostiach a inšpiráciách spojených so svadbou? Zadajte váš email a my vás informujeme len vtedy, keď pre vás budeme mať niečo špeciálne.

Odoberať
people planning

Uľahčite si organizovanie svadby

Využite skvelé funkcie pre plánovanie svadby, ktoré ponúka online služba NášVeľkýDeň.