Živá kapela alebo DJ?

13.05.2021

Toto rozhodnutie patrí azda k tým najdôležitejším pri príprave vášho veľkého dňa. Je potrebné, aby ste túto otázku vyriešili čo najskôr a následne našli spoločný dátum, ktorý bude vyhovovať vám, hudobníkovi a tiež bude korešpondovať s voľnými termínmi oddávajúceho a priestorov, kde plánujete svoju svadbu. Či už ste pevne rozhodnutý alebo len uvažujete, v oboch prípadoch platí jedno pravidlo, a to, že je veľmi dôležitá vaša osobná skúsenosť. Každému vyhovuje niečo iné a má inú predstavu, preto pri výbere hudby nedávajte moc na recenzie iných ak ste sa na danej udalosti nezúčastnili osobne.

Živá kapela

Ak premýšľate nad výberom živej kapely určite sa odporúča aby ste ju pred tým počuli, ideálne na nejakej svadbe u vašich priateľov či niekoho z rodiny. Je to ten najlepší spôsob, ako zistiť či je to tá pravá kapela pre vás. Správne zvolená kapela vie výborne dotvoriť atmosféru a rozprúdiť zábavu s pomocou starejšieho alebo aj bez neho . Pred samotným dohodnutím si určite prejdite dôležité informácie, ktoré je treba vedieť alebo situácie, ktoré by sa mohli vyskytnúť. Spomíname ich nižšie pre oba varianty.

Nezabudnite sa dohodnúť aj na samotnom vzhľade hudobníkov, ak sa svadba nesie v duchu ľudových motívov, je dobré ak sa hudobníci oblečú do oblečenia ktoré bude celkovo zapadať do atmosféry. Zároveň je možné, že kapela má svoj vlastný štýl vystupovania a vtedy by nebolo vhodné trvať na svojich požiadavkách. V takýchto prípadoch sa snažte nájsť kompromis, ktorý bude vyhovovať obom stranám.

DJ

V prípade, že sa rozhodnete pre DJ-a tiež platí, že ste vo veľkej výhode ak ste ho už predtým počuli na nejakej svadbe. Na rozdiel od živej kapely máte oveľa širší výber hudby/žánrov, taktiež hudba môže hrať nepretržite, aj keď má DJ prestávku máte hudbu stále v pozadí. Pri voľbe DJ, sú kladené aj oveľa menšie nároky na priestor a techniku. Taktiež veľkou výhodou sú piesne na želanie v pôvodných zneniach, kedykoľvek to vás alebo vašich hostí napadne. Zároveň treba myslieť na to, že nie každý DJ je ochotný vyhovieť špeciálnym požiadavkám, preto bude najlepšie keď sa ho na to priamo opýtate.

V každom prípade je vždy dobré informovať sa:

  • či si kapela/DJ zabezpečí prevoz techniky,
  • či si zabezpečujú všetku aparatúru sami, tým máme na mysli napríklad reproduktory, mikrofóny a podobne ale napríklad aj osvetlenie a špeciálne efekty.
  • celkový čas odohraných hodín, všetky poplatky (aj za nadčasy),
  • dĺžka a počet prestávok,
  • penále za omeškanie,
  • náhradný plán v prípade neočakávaných okolností (ochorenie a pod.)
  • ochota hrať na želanie.

Rovnako bude potrebné myslieť na to, že kapelu tvorí väčší počet osôb, a preto je pravdepodobné, že si vypýta vyššiu sumu, v porovnaní s DJ-om a budete musieť rezervovať väčší počet miest na sedenie pri stole, aby sa mali aj hudobníci kde najesť a oddýchnuť si. Hudobníkov, fotografov, kameramanov a ďalšie osoby, ktoré pomáhajú na svadbe usaďte spolu k jednému alebo viacerým stolom, čo najbližšie k parketu alebo na inom vyhradenom mieste, toto vám určite pripomenú aj pracovníci pri príprave sály a tvorení zasadacieho poriadku.

Veríme, že pri ktorejkoľvek možnosti, ktorú si vyberiete, to bude to pravé pre vás a že si svoju svadbu v radosti užijete!

Tím NášVeľkýDeň.sk.

Čo je nové?

Chcete zostať v obraze a byť informovaný o zaujímavých novinkách, udalostiach a inšpiráciách spojených so svadbou? Zadajte váš email a my vás informujeme len vtedy, keď pre vás budeme mať niečo špeciálne.

Odoberať
people planning

Uľahčite si organizovanie svadby

Využite skvelé funkcie pre plánovanie svadby, ktoré ponúka online služba NášVeľkýDeň.