Ako pripraviť pleť na dokonalý svadobný make-up

13.04.2024

Paulina

Nájsť si toho najlepšieho make-up artistu/artistku pre dokonalú vizáž počas svadby je neľahká úloha. Aby ste sa ale počas vášho Veľkého dňa cítili naozaj krásna, musí byť krásna najprv vaša pleť, ktorú môžeme prirovnať k plátnu, na ktorom má v deň D umelecké dielo v podobe make-upu vyniknúť. Správna starostlivosť o pleť je preto úplne kľúčovou a treba s ňou začať v dostatočnom predstihu. Kým začnú byť vidieť výsledky používania kozmetických produktov, trvá to väčšinou niekoľko týždňov až mesiacov.

tri relaxujuce s pletovymi maskami na tvari
Starostlivosť o pleť mesiac pred svadbou

Najmenej mesiac pred svadbou treba začať dbať o dodržiavanie nastavenej rutiny v starostlivosti o pleť. Iba tak si budú produkty na pleť najlepšie plniť svoju úlohu. V tomto období sa neodporúča začať skúšať nové prípravky, pretože môžu vyvolať nežiadanú reakciu. Môže ísť o alergiu alebo o dôsledky nesprávneho kombinovania určitých tipov chemických látok. Používajte preto overené produkty, ktoré vašej pleti pomôžu presne s tým problémom, ktorý vás trápi.

Aby ste boli naozaj spokojná, najlepšie urobíte, ak si necháte poradiť od odborníkov, ktorí určia, aký typ pleti máte a čo vám môže v rámci starostlivosti o pleť najlepšie pomôcť. Či už vás trápi akné, suchá alebo naopak príliš mastná pleť, pigmentové škvrny, vrásky alebo kruhy pod očami, na všetko existuje riešenie. Veľa žien sa snaží nedostatky pleti zakryť drahou dekoratívnou kozmetikou, faktom ale je, že sa oplatí investovať najmä do kvalitnej pleťovej kozmetiky.

Starostlivosť o pleť deň pred svadbou

Keď už nájdete produkty, ktoré máte radi a vaša pleť na ne dobre reaguje, príprava starostlivosti o pleť pred svadobným dňom by mala s ich použitím vyzerať nasledovne:

1
Prvý krok
Čistenie

Začať svoju rannú rutinu starostlivosti o pleť vyčistením pleti je (alebo by malo byť) samozrejmé, ale v svadobný deň by sa krok čistenia mal zamerať na hydratáciu a zabezpečiť, aby bola pokožka žiarivá a svieža.

2
Druhý krok
Hydratačné sérum

Ďalším krokom je aplikácia séra. Ideálne je sérum na vodovej báze, najlepšie s obsahom kyseliny hyalurónovej. Hydratácia je vždy dôležitá, no obzvlášť dôležitá je vo váš svadobný deň, pretože práve dehydratácia vedie k tomu, že make-up nesedí na pleti ako by mal. Dokonca aj tí, ktorí majú mastnú pleť, by mali siahnuť po hydratačnom sére, pretože treba myslieť aj na tzv. povrchovú dehydratáciu. Mastná pleť je veľakrát dôsledkom toho, že vaša pokožka prirodzene reaguje na dehydratáciu produkciou väčšieho množstva mazu. Preto je dôležité mať na pamäti pleť hydratovať.

3
Tretí krok
Hydratačný krém

Sérum použité v predchádzajúcom kroku môžete na pleti „uzamknúť“ pomocou hydratačného krému. Najlepšie je použiť ľahší denný hydratačný krém, pretože ťažké a mastné krémy by nemuseli spolupracovať s make-upom.

4
Štvrtý krok
SPF (Sun Protection Factor - ochranný faktor)

Tento krok určite nevynechajte. Aj keď ide svadbu v interiéri alebo počas zamračeného dňa, SPF je nevyhnutný pre ochranu vašej pokožky. Vynechávanie tohto kroku sa na vašej pleti začne odzrkadľovať okolo štyridsiatky, pretože pleť si pamätá všetko.

Ak sa obávate, že SPF by mohol zanechať na pleti bielu vrstvu, najlepšie urobíte, ak siahnete po SPF na chemickej báze, nie na minerálnej báze. SPF na chemickej báze zvyčajne obsahujú kombináciu až šiestich chemikálií – oxybenzón, avobenzón, oktisalát, oktokrylén a homosalát – zatiaľ čo SPF na minerálnej báze obsahujú iba oxid zinočnatý alebo oxid titaničitý, zvyčajne však oboje.

5
Piaty extra krok
Chladivá gélová maska pod oči

Taká veľká udalosť, akou svadba nepochybne je, si neraz vyberá daň v podobe tmavých kruhov pod očami spôsobených stresom a únavou. Chladené gélové masky pod oči vás pri použití večer pred svadbou môžu zachrániť od unaveného výzoru a krásne hydratovať očné okolie, vďaka čomu vám nebude zaliezať make-up pod očami do mimických vrások. Rovnako efektné sú aj lyžice vybrané z chladničky, ktoré si priložíte na oči. Schladené lyžice vedia byť rovnako nápomocné aj po prebdenej noci ráno po svadbe.

zena s pletovou maskou
Čomu sa vyhnúť

V deň svadby sa vyhnite sa používaniu pleťového oleja. Overený pleťový olej ako posledný krok vo vašej rutine starostlivosti o pleť večer pred svadbou je dobrý nápad, o to horší nápad je ale použitie oleja ráno v deň svadby. Doplatiť by ste mohli aj na to, ak by ste si krátko pred svadbou pleť exfoliovali. Aspoň dva dni pred svadbou si píling môžete urobiť. V zozname produktov, ktorým je lepšie sa niekoľko hodín pred dňom D vyhnúť sú aj samoopaľovacie prípravky, vyhnete sa tak nemylému prekvapeniu v deň svadby. Ako už bolo spomenuté, v svadobný deň nepoužívajte žiadne nové produkty, pretože nemôžete vedieť, ako na ne vaša pleť zareaguje.

Hoci sa to ľahko povie a ťažko plní, najlepšie, čo môžete pred svadobným dňom (či už ako nevesta, ženích alebo hosť) urobiť, je dobre sa vyspať a prijať dostatočné množstvo tekutín.

zena leziaca v posteli a drzi pohar s vodou

Čo je nové?

Chcete zostať v obraze a byť informovaný o zaujímavých novinkách, udalostiach a inšpiráciách spojených so svadbou? Zadajte váš email a my vás informujeme len vtedy, keď pre vás budeme mať niečo špeciálne.

Odoberať
people planning

Uľahčite si organizovanie svadby

Využite skvelé funkcie pre plánovanie svadby, ktoré ponúka online služba NášVeľkýDeň.