Top 10 filmov so svadobnou tematikou na dlhé zimné večery

17.12.2021

Paulina

Svadobné filmy bývajú zväčša spracované na štýl romantickej komédie, ale spadajú sem aj iné žánre. Pripravili sme výber desatich filmov o tejto krásnej udalosti, pričom niektoré sú až legendárne známe a pojednávajú o všetkom. Áno, vyskytuje sa tu aj nejaké to klišé, čo veľký deň obnáša. Pri niektorých z nich sa zasmejete, pri iných si zaplačete alebo zostanete v napätí, ale určite sa pri každom z nich inšpirujete. A hoci nie je práve svadobná sezóna, môžete sa na jej atmosféru navodiť tak, že si urobíte príjemný večer s popcornom v ruke.

zena pozera romanticky film
Láska nebeská (2003)

Hoci sa Láska nebeská radí primárne k vianočným filmom, netreba zabúdať, že jednu z jej kľúčových scén tvorí práve svadba. Moment, kedy ženíchov najlepší kamarát Mark (Andrew Lincoln) prekvapí mladomanželov piesňou All you need is love a na nástrojoch začnú hrať muzikanti skrytí medzi hosťami, je možno trošku gýčový, ale koniec koncov, presne o tom svadby sú. O to prekvapivejšie je zistenie skutočnej Markovej motivácie. Celý film sa nesie v znamení, že láska môže mať rôzne podoby, a hoci nie vždy skončí happy endom, stojí za to sa o to aspoň pokúsiť.

Ako uloviť družičku (2005)

Tento film je dôkazom toho, že aj americká komédia môže obsahovať zmysluplnú, dobre vymyslenú a zároveň vtipnú zápletku, ktorá nebude klasickým klišé. Niektoré scény síce trochu odporujú logike (napríklad, že nikomu na svadbách neprišlo vyčíňanie dvoch cudzích chlapov podozrivé), ale všetko zachraňuje dokonalá chémia medzi hlavnými postavami, ktoré stvárnili Vince Vaughn a Owen Wilson a ich schopnosť premeniť aj slabý fór na celkom vydarenú scénu. Tých film obsahuje hneď niekoľko a určite vám pri nich trhne kútikmi úst.

Moja veľká tučná grécka svadba (2002)

Vtipný a milý príbeh, ktorý sa síce odohráva v Amerike v prostredí gréckej komunity, ale mnohým z nás môže pripomenúť dobre známe scény z vlastného okolia, ku ktorým pred a počas svadieb často dochádza. Ikonická komédia zaujímavo vykresľuje konflikt medzi tradičným ponímaním sveta a kozmopolitným liberalizmom západu. Oba svety sa odlišujú, musia sa však so sebou naučiť vychádzať. Pretože keď ide o lásku, vždy sa nájde spôsob, ako nájsť kompromis.

Líbánky (2013)

V zozname najlepších filmov so svadobnou tematikou nesmie chýbať ani film z našich končín od oceňovaného režiséra Jana Hřebejka. Ide však o film z trošku iného “súdku” ako by ste od tohto podžánru očakávali. Vypätá psychologická dráma o vine a hriechoch minulosti sa od začiatku napínavo hrá s našou zvedavosťou. Začiatok deja sa odohráva na svadbe, kde sa objaví nezvaný hosť. Spolu s ním sa na povrch začnú predierať tajomstvá, ktoré mali zostať navždy skryté. Hoci sa na záver nedočkáte typického happyendu, film rozhodne stojí za zhliadnutie.

Svadba môjho najlepšieho priateľa (1997)

Michael (Dermot Murloney) a Julianne (Julia Roberts) sú dlhé roky najlepšími priateľmi. Majú medzi sebou dohodu, že ak budú v 28 rokoch obaja slobodní, vezmú sa. Do narodenín zostáva len pár týždňov, Michael sa však má nečakane ženiť. Jules si uvedomí, že Michaela miluje, a tak začne sabotovať jeho svadbu. Filmová klasika z deväťdesiatych rokov prináša pravú, i keď trošku smutnú romantiku.

Dámska jazda (2011)

Dámska jazda prináša pohľad za oponu svadobných príprav, ktoré má na starosti jedna z družičiek, najlepšia priateľka nevesty. Pritom nič (ako to už býva) nevychádza podľa plánov. Annie (Kristen Wiig) má dosť problémov vo svojom živote, teraz si navyše musí obhájiť rolu najlepšej nevestinej priateľky (Maya Rudolph). Do hry vstupuje ďalšia z družičiek (Rose Byrne), ktorá je Annienim dokonalým pritipólom a rozhodne sa doslova si vybojovať rolu nevestinej svedkyne. Táto komédia sa nebojí ničoho a okrem drsného humoru sa môžete tešiť aj na skvelý herecký výkon doplnený skvelou improvizáciu Kristen Wiig.

Mamma Mia! (2008)

Milovníci muzikálov určite dobre poznajú film Mamma Mia! plný hereckých hviezd a hitov od skupiny ABBA. V hlavnej úlohe žiari Meryl Streep ako Donna, ktorá sa počas svadobných príprav svojej dcéry musí popasovať so svojou minulosťou, keď sa v jej živote nečakane zjavia traja muži, s ktorými v mladosti prežila románik. Jej dcéra Sophie (Amanda Seyfried) si totiž zaumienila zistiť, kto je jej otec a kto bude mať tú česť odviesť ju k oltáru. Celý dej sa navyše odohráva na krásnom gréckom ostrove Skopelos a pri pohľade na krásne scenérie hneď dostanete chuť mať svadbu niekde na ostrove.

Nevesta na zabitie (2019)

Žáner, ktorý by ste na tomto zozname zrejme nečakali, je horor. Po obrade sa Grace (Samara Weaving) dozvie, že ešte nie je oficiálnou súčasťou rodiny Le Domasov. Aby bolo jej prijatie dokonalé, musí si s nimi po polnoci zahrať hru na schovávačku. Hra sa začína a Grace zisťuje, že nevinná hra je v skutočnosti holým bojom o prežitie. Táto svadobná noc je krvavá a dlhá a je len otázkou šťastia a šikovnosti, kto zo svadobčanov sa dožije rána. Snímka ponúka odľahčenú hororovo-komediálnu zábavu, ktorá divákov v svižnom tempe uvádza do panoptika šialených zbohatlíkov.

Vojna neviest (2009)

Faktom je, že každá svadba je najmä o neveste, a že každá nevesta chce počas svojho veľkého dňa zažiariť. Čo ale robiť v prípade, keď má mať svadbu v deň D aj najlepšia priateľka nevesty? Medzi inak nerozlučnými kamarátkami sa začne boj, počas ktorého sme svedkami všetkých najhorších snov budúcich neviest, ktoré sa môžu uskutočniť. Film v hlavných úlohách s Kate Hudson a Anne Hathaway sa radí ku klasickým úsmevným oddychovkám. Zaručene vás ale naladí na svadobnú náladu a pripraví na všetko zlé, čomu sa každá budúca nevesta chce vyhnúť.

4 svadby a jeden pohreb (1994)

Hviezdne obsadená romantická komédia je ukážkou typického britského humoru. Na Oscara nominovaný film, v hlavnej úlohe s Hughom Grantom, rozpráva príbeh o šarmantnom mladom mužovi, ktorý má nejednu záujemkyňu o vydaj. On je ale rozhodnutý, že sobáš nie je nič preňho. Ako to už býva, cestu mu skríži osudová láska. Tá sa však má vydať za niekoho iného. Tu sa začína romantická zápletka, ktorej súčasťou je množstvo scén, ktoré nám pripomínajú, že svadby nie sú len o tom peknom. Svadby sú aj defilé ľudí, s ktorými sa nechceme stretnúť a živná pôda trapasov a toto veselé dielo nám to v pozadí sychravej atmosféry Anglicka milo pripomína.

Čo je nové?

Chcete zostať v obraze a byť informovaný o zaujímavých novinkách, udalostiach a inšpiráciách spojených so svadbou? Zadajte váš email a my vás informujeme len vtedy, keď pre vás budeme mať niečo špeciálne.

Odoberať
people planning

Uľahčite si organizovanie svadby

Využite skvelé funkcie pre plánovanie svadby, ktoré ponúka online služba NášVeľkýDeň.